Terug
Gepubliceerd op 28/06/2023

Besluit  college van burgemeester en schepenen

do 22/06/2023 - 15:05

Tijdelijke politieverordening op het verkeer houdende de invoer van beperkt eenrichtingsverkeer in de Poelstraat deel gelegen tussen Gaversesteenweg en Kouterlosstraat en invoer van een parkeer- en stilstaanverbod op de N43 thv het kruispunt met de Gampelaeredreef

Aanwezig: Jan Vermeulen, burgemeester
Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Bruno Dhaenens, Trees Van Hove, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, schepenen
Marleen Vanlerberghe, schepen, voorzitter BCSD
Stefanie De Vlieger, algemeen directeur
Afwezig: Johan Cornelis, schepen
Regelgeving

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 56 en 57 over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie op het wegverkeer en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald en latere wijzigingen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens en latere wijzigingen.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 van de Vlaamse minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen.

Het standaardbestek 250 voor de wegenbouw, hoofdstuk X.

Het algemeen politiereglement Deinze-Zulte-Lievegem goedgekeurd 20 februari 2020.

Bijlage

Herkomst- bestemmingsonderzoek april 2022

Motivering

De Poelstraat is de centrale as voor de ontsluiting van de zachte weggebruiker richting centrum. Vandaag merken we in de Poelstraat een dubbele problematiek: er rijdt momenteel te veel verkeer (+-2600 wagens per dag, waarvan +-500 wagens doorgaand verkeer volgens het HB-onderzoek uitgevoerd in april 2022) door een te smalle straat. De Poelstraat, vooral gedeelte tussen de Gaversesteenweg en Kouterlosstraat aangezien daar het meeste fiets- en autoverkeer is, is simpelweg niet breed genoeg om én parkeren én dubbelrichtingsverkeer in de hoeveelheden die gemeten zijn én fietsers én voetgangers op een veilige manier plaats te geven.

Het mobiliteitsplan schoof als oplossing hiervoor reeds de invoer van een enkelrichting in de Poelstraat (wijkinwaarts) naar voor, aangezien deze op beide onderdelen van de problematiek een oplossing biedt. Eventuele alternatieven om de sluipverkeersstroom tegen te gaan, bieden geen oplossing voor de dan nog ruim 2000 wagens die door de zeer smalle Poelstraat rijden en daar fietsers (en indirect dus ook voetgangers) letterlijk en figuurlijk wegduwen.

Er wordt dan ook voorgesteld om de enkelrichting in de Poelstraat (gedeelte tussen de Gaversesteenweg en de Kouterlosstraat) in te voeren wijkinwaarts, zoals vastgelegd in het mobiliteitsplan. Er wordt voorgesteld om met een proefperiode te werken van 10 juli tot en met 27 oktober  (begin herfstvakantie). Om de TUD de nodige tijd te geven om de nodige signalisatie zichtbaar te kunnen maken, wordt voorgesteld om de enkelrichting vanaf 7u te laten ingaan.

Volgend communicatietraject wordt voorgesteld

  • Bewonersbrieven: start bedeling voormiddag 23/6
  • Versturen persbericht: 23/6 late namiddag
  • Explainer video uiterlijk 26/6 klaar: bericht sociale media over enkelrichting Poelstraat
  • Aankondigingsborden thv kruispunt Poelstraat/Kouterlosstraat: 2e helft week 26/6
  • Plaatsing nodige verkeersborden: tweede helft week 3/7 (verkeersborden worden afgedekt tot effectieve start van enkelrichting)
  • Maandag 10 juli (7u): nodige borden zichtbaar maken.

Na afloop van de proefperiode zal de maatregel geëvalueerd worden. Mocht tijdens de proefperiode blijken dat er bepaalde bijsturingen nodig zijn, zullen deze uiteraard kunnen gebeuren. Om hierop te kunnen inspelen, zullen verschillende Telramen aangekocht en geplaatst worden binnen de wijk (er wordt voorgesteld om indien mogelijk in de Kerselaarslaan, Krekelstraat en Ten Rodelaan een Telraam te plaatsen). Daarnaast zullen in de Kouterlosstraat ook de bestaande bloembakken weggenomen worden. Deze werden geplaatst om de gereden snelheid van (vooral) het sluipverkeer binnen de perken te houden. Aangezien dankzij de invoering van de enkelrichting in de Poelstraat het sluipverkeer onmogelijk wordt gemaakt, en er vanuit bewoners van de Kouterlosstraat enkele klachten over deze snelheidsremmers zijn binnengekomen wordt voorgesteld om deze te verwijderen.

Aangezien o.a. de Gampelaeredreef waarschijnlijk meer gebruikt zal worden als uitgang van de wijk n.a.v. de invoering van enkelrichtingsverkeer in de Poelstraat, kan er een optimalisatie gebeuren van de zichtbaarheid bij het uitrijden van de Gampelaeredreef richting N43. Hiervoor zal een parkeerverbod ingevoerd worden langsheen de N43 aan weerszijden van de Gampelaeredreef.

Besluit

Artikel 1
In de Poelstraat deel gelegen tussen Gaversesteenweg en Kouterlosstraat wordt beperkt éénrichtingsverkeer ingevoerd. De toegelaten rijrichting is deze van Gaversesteenweg naar de Kouterlosstraat. Fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs mogen in de beide rijrichtingen rijden.

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van de volgende verkeerssignalisatie:

  • Verkeersbord C1 (verboden richting) met onderbord M12 (uitgezonderd fietsers, bromfietsen klasse A en speed pedelecs) in de Poelstraat met de Kouterlosstraat alsook in de Poelstraat thv perceelsgrens nrs 51 -53.
  • Verkeersbord F19 met onderbord M18 in de Poelstraat met de Gaversesteenweg alsook in de Poelstraat nr 52 (= thv doodlopende zijtak Poelstraat).

Bovenstaande verkeersmaatregel is voor een beperkte tijd (= proefperiode) per tijdelijke politieverordening op het verkeer goed te keuren nl. aanvang 10 juli 2023 vanaf 7u tot en met 27 oktober 2023.

Artikel 2
Een parkeer- en stilstaanverbod wordt ingevoerd op de N43 thv het kruispunt met de Gampelaeredreef richting Gent. T.h.v. de bushalte op de N43 gelegen voor de Gampelaeredreef is parkeren verboden, dit conform artikel 25.1.2° van de wegcode.

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van verkeersborden E3 met opwaartse pijl (begin reglementering) en neerwaartse pijl (einde reglementering.

 

Artikel 3
De bloembakken in de Kouterlosstraat zullen verwijderd worden.

Artikel 4
Er zullen Telramen geplaatst worden in omliggende straten om de verkeersstromen te monitoren. Hierbij zal vooral aandacht geschonken worden aan de Kerselaarslaan, Krekelstraat en Ten Rodelaan.

Artikel 5
Naast het overmaken aan de Vlaamse Overheid wordt tevens een afschrift van dit besluit gestuurd naar :

  • De griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent.
  • De griffie van de Politierechtbank te Gent.
  • De lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer.
  • De provincie Oost-Vlaanderen.

Artikel 4
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).