Terug
Gepubliceerd op 05/12/2024

Besluit  Raad van bestuur AGB stad Deinze

ma 25/11/2024 - 19:30

Goedkeuring huishoudelijk reglement jeugdhuis Brieljant

Aanwezig: Jan Vermeulen, voorzitter AGB stad Deinze
Sofie D'hondt, ondervoorzitter
Alexander Adams, Freija Dhondt, Olaf Evrard, Annie Mervillie, Matthias Neirynck, Annick Verstraete, Delphine Verschelde, Els Van de Woestyne, Kristof Herteleer, leden van de raad van bestuur AGB Stad Deinze
Bart Vermaercke, waarnemend lid van de raad van bestuur AGB Stad Deinze
Rutger De Reu, Filip Vervaeke, leden van het directiecomité AGB Stad Deinze (niet-stemgerechtigd)
Stefanie De Vlieger, secretaris AGB Stad Deinze
Verontschuldigd: Sabine Vermeulen, lid van de raad van bestuur AGB Stad Deinze
Bart Van Thuyne, lid van het directiecomité AGB Stad Deinze (niet-stemgerechtigd)
Regelgeving

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Bijlagen

Ontwerp-reglement.

Advies jeugdraad.

Advies lokale politiezone. 

Motivering

Aan uw raad van bestuur wordt het huishoudelijk reglement voor jeugdhuis Brieljant voorgelegd.

Krijtlijnen 

Nu de exploitatie van het jeugdcentrum overgedragen is aan het AGB Deinze, komt het de raad van bestuur toe om te beslissen over alle aspecten die betrekking hebben op het beheer van het jeugdhuis. Dat wordt geregeld in de eerste 8 hoofdstukken van het nieuwe huishoudelijke reglement. 

Bij de opmaak van dit reglement werden volgende principes toegepast.

1) Een geïntegreerde visie

Het reglement kent als vertrekpunt de dagelijkse werking van het jeugdhuis waarvoor het een beleidskader bepaalt. Dat beleidskader wordt verder uitgewerkt in huisregels.
Omdat de dienstverlening aan jongeren die het jeugdhuis bezoeken, ruimer is dan de uitbating van het jeugdhuis zelf, wordt de waaier aan diensten (onder meer jeugdopbouwwerk) meegenomen in het reglement. Op die manier draagt het reglement ook bij tot de bekendmaking van dienstverlening die in een brede maatschappelijke betekenis het sociaal welbevinden van onze bezoekende jongeren beoogt. Om diezelfde reden wordt ook de relatie gelegd tussen het jeugdopbouwwerk en de werking van het jeugdhuis.
Deze geïntegreerde visie komt ten slotte ook tot uiting in het brede toepassingsgebied van het reglement. Omwille van de gelijkheid willen we jongeren niet anders benaderen naar gelang ze een beroep doen op een dienst, deelnemen aan de barwerking of een middaginstuif of zich binnen dan wel buiten het gebouw bevinden. Om die reden is ook het skatepark meegenomen binnen het toepassingsgebied en gelden de regels ook bij verhuringen door derden of bij evenementen door andere instanties zoals bijvoorbeeld de jeugdraad.
Voor de gebruikers van het skatepark moet dit huishoudelijk reglement samen gelezen worden met “hoofdstuk 5: Politieverordening skatepark Briel en skatepark Nevele”.

2) Een sensibiliserende werking

Het reglement wil niet alleen informeren, maar ook sensibiliseren.
Om die reden wordt het positief klimaat in het jeugdhuis ook expliciet gerelateerd aan het wettelijk kader rond grensoverschrijdend gedrag en wordt het relevante wetgevende kader rond aanpak van discriminatie, seksisme en genderongelijkheid ook expliciet vermeld in het reglement.
Een tolerant en niet-discriminerend beleid wordt in dit reglement actief aangemoedigd en opgevolgd.

Verder wordt ook het middelenbeleid van het jeugdcentrum actief geïmplementeerd in het reglement. Het alcohol- en drugbeleid van Jeugdhuis Brieljant werd in 2021 opgemaakt en wordt jaarlijks geëvalueerd, om de veiligheid en gezondheid van onze bezoekers te waarborgen. Door veranderingen in het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren is het nodig om het stedelijke beleid jaarlijks te evalueren. Deze evaluatie helpt onze diensten om beter om te gaan met de huidige situatie en zorgt ervoor dat ons beleid up-to-date is met de huidige richtlijnen. Hiermee wil de stad een veilige en ondersteunende omgeving creëren voor alle bezoekers van het jeugdhuis. Het directiecomité nam kennis van de laatste wijziging op 18 januari 2024. De beleidsvisie werd geïntegreerd in onderhavig huishoudelijk reglement onder hoodstuk 7. 

Dat beleid is gebaseerd op vier pijlers: afspraken & procedures, structurele maatregelen, doorverwijzing en EHBO en vorming en voorlichting.
Door de expliciete implementatie van dat beleid wordt ook aangegeven dat het jeugdhuis verder gaat in zijn beleid dan louter het toepassen van de wetgeving. Om diezelfde reden wordt verwezen naar procedures die worden toegepast bij niet-naleving van dat beleid. Die procedures zijn overigens uitgewerkt in de vorm van een volwaardige handleiding voor vrijwilligers van het jeugdhuis. De handleiding maakt als dus danig geen voorwerp uit van het reglement, maar voor de transparantie vermelden we wel de grote lijnen. Op die manier krijgen bezoekers een richtinggevend kader waarbinnen ze zich op dat gebied kunnen bewegen. 

Het reglement wil een ontradend, zorgzaam en indien nodig curatief beleid voeren dat onder meer is uitgewerkt in het “attentie”-plan.

Attent’ is een initiatief van VAD (Vlaams Expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs) en Formaat (de federatie van Vlaamse jeugdhuizen) dat zich inzet voor een positief feestklimaat.

Attent biedt jeugdhuizen de mogelijkheid om problemen door middelengebruik te voorkomen en/of er adequaat op te reageren. Zo laat het jeugdhuis zien dat het zorg draagt voor zijn bezoekers en dat het bekommerd is om hun welbevinden. De Attenties ondersteunen bezoekers om op een verantwoordelijke manier uit te gaan. Attent helpt jeugdhuizen dan ook om de vier pijlers van een alcohol- en drugbeleid te implementeren. Dit wil concreet zeggen dat de attentie ‘alcohol- en drugplan’ een integrale attentie is die alle andere attenties omvat.

De aanwezige Attenties worden bekendgemaakt aan bezoekers via de ATTENT-sterpictogrammen, aangeboden in de vorm van bordjes. Deze worden in het jeugdhuis opgehangen op de plaats waar bezoekers van de Attentie kunnen genieten. Jeugdhuizen kunnen zich inschrijven voor verschillende Attenties. Ze kiezen zelf welke Attenties zij haalbaar vinden. Voor elke Attentie werd een minimumcriterium opgesteld. Jeugdhuis Brieljant heeft acht van de negen attenties weerhouden. Enkel de chill-out-attentie niet. Deze attentie komt neer op: “Het jeugdhuis geeft zijn bezoekers toegang tot een koelere en rustigere ruimte met comfortabele zitmogelijkheden (geen muziek of rustige, tragere muziek).” Dat is naar indeling van het gebouw en naar personeelsbezetting toe moeilijk haalbaar. Van de overige acht attenties is enkel nog bijkomende vorming voor “getrainde vrijwilligers” ingepland. De andere zeven zijn volledig geïmplementeerd.

3) Een evenwicht tussen preventie en handhaving

Het reglement zet sterk in op een sensibiliserend beleid om een positief vrijetijdsklimaat te waarborgen in het jeugdcentrum door onder meer:

  • De huisregels van het jeugdhuis (hoofdstuk 8) goed te kaderen;
  • Het middelenbeleid te duiden en daar een positief attentiebeleid aan te koppelen (hoofdstuk 7)
  • De belangrijke waarden en normen te kaderen (hoofdstukken 8 en 9)

Het reglement wil bovendien een evenwicht bewaken tussen preventie en handhaving. Hoofdstuk 9 is daarvan de veruitwendiging.

Het hoofdstuk 9 behoort evenwel tot de bevoegdheid van de gemeenteraad omwille van de toepassing van:

  • de  artikelen 134 en 135, en in zonderheid artikel 134sexies Nieuwe gemeentewet; 
  • Artikel 63 en volgende Decreet Lokaal Bestuur; 

Om te vermijden dat bij het nemen van bestuurlijke maatregelen procedurefouten in het geding zouden zijn, wordt bijgaand reglement ook nog eens integraal ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 28 november 2024. 

Financiële impact

Dit dossier heeft geen financiële impact.

Publieke stemming
Aanwezig: Jan Vermeulen, Sofie D'hondt, Alexander Adams, Freija Dhondt, Olaf Evrard, Annie Mervillie, Matthias Neirynck, Annick Verstraete, Delphine Verschelde, Els Van de Woestyne, Kristof Herteleer, Bart Vermaercke, Rutger De Reu, Filip Vervaeke, Stefanie De Vlieger
Voorstanders: Jan Vermeulen, Sofie D'hondt, Alexander Adams, Freija Dhondt, Olaf Evrard, Annie Mervillie, Matthias Neirynck, Annick Verstraete, Delphine Verschelde, Els Van de Woestyne, Kristof Herteleer, Bart Vermaercke
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1
Hoofdstukken 1 tot en met 8 van het huishoudelijk reglement van jeugdhuis Brieljant worden goedgekeurd. 

Artikel 2
De gemeenteraad wordt van deze goedkeuring op de hoogte gebracht. 

Artikel 3
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).