Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikelen 56 en 57 over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 3 juli 2018 houdende goedkeuring van de HR-visie.
De beslissing van de gemeenteraad van 24 januari 2019 waarbij de gemeenteraad de goedkeuring van de rechtspositieregeling, het organogram, de personeelsformatie en het arbeidsreglement gedelegeerd heeft naar het vast bureau.
Protocol drie weken aansluitende vakantie (2 oktober 2024) – VIA 6 – Comité C1.
De beslissing van de gemeenteraad van 24 januari 2019 waarbij de gemeenteraad de goedkeuring van de rechtspositieregeling, het organogram, de personeelsformatie en het arbeidsreglement heeft gedelegeerd naar het college van burgemeester en schepenen.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 januari 2020 en latere wijzigingen waarbij het arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel werd goedgekeurd.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 3 juli 2018 houdende goedkeuring van de HR-visie.
Het protocol nr. 16 van het Hoog Overlegcomité van 13 december 2024.
Binnen de VIA-sectoren besliste het comité C1 om vanaf 1 januari 2025 3 weken aansluitend verlof te moeten toestaan binnen het WZC en de kinderopvang.
Op 30 maart 2021 sloten de werknemers- en de werkgeversvertegenwoordigers van de private en de publieke VIA-sectoren samen met de Vlaamse Regering het zesde Vlaams Intersectoraal akkoord voor de social/non-profitsectoren (VIA 6-akkoord) af, voor de periode 2021-2025. Luik II – deel I – punt 9. van dit akkoord bepaalt dat de sociale partners met betrekking tot het recht op 3 weken aaneensluitende vakantie, in de sectoren die behoren tot het toepassingsgebied van het VIA6:
- In de private sectoren een collectieve arbeidsovereenkomst afsluiten.
- In de publieke sectoren in het comité C1 een protocol afsluiten.
Ter uitvoering van deze bepaling sloten de sociale partners van de publieke sector op 25 april 2024 de overeenkomst inzake de regeling van de jaarlijkse vakantie voor de openbare zorg- en welzijnsvoorzieningen die door de Vlaamse Gemeenschap worden erkend en/of gesubsidieerd. De overeenkomst werd op 12 juni 2024 goedgekeurd op het Comité C1 en werd nadien vertaald naar een protocol.
Het protocol is van toepassing op vakantiedagen die opgenomen worden vanaf 1 januari 2025.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht.
Artikel 1
In het arbeidsreglement wordt in artikel 20 een 5e alinea toegevoegd: “Contractuele en statutaire personeelsleden, ongeacht de prestatiebreuk, hebben recht om eenmaal per kalenderjaar een onafgebroken afwezigheidsperiode van 3 weken te nemen, inclusief drie weekends verbonden aan die periode. Voor een personeelslid dat tewerkgesteld is volgens een beurtrolsysteem van 1 weekend op 2, betekent dit niet dat een recht zou ontstaan op vijf opeenvolgende vrije weekends. Eén van deze 3 verbonden weekends kan elders worden heringepland, in kader van een optimale dienstorganisatie. De toekenning van een aanvraag kan uitzonderlijk beperkt worden wegens organisatorische noodwendigheden.”
Artikel 2
Een afschrift van het arbeidsreglement wordt binnen de 8 dagen bezorgd aan het regionaal bureau van de Inspectie van de sociale wetten.
Artikel 3
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).