Terug
Gepubliceerd op 27/06/2023

Besluit  gemeenteraad

di 20/06/2023 - 19:30

Retributiereglement voor het uitlenen van kampeermateriaal

Aanwezig: Tess Minnens, voorzitter van de gemeenteraad
Jan Vermeulen, burgemeester
Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Bruno Dhaenens, Trees Van Hove, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, schepenen
Marleen Vanlerberghe, schepen, voorzitter BCSD
Annick Verstraete, Eric Van Huffel, Marc De Schrijver, Annie Mervillie, Freija Dhondt, Paul Soetaert, Hans Martens, Gunnar Claeys, Stephanie Debeurme, Matthias Neirynck, Olaf Evrard, Sören Van de Moortele, Nathalie Lambrecht, Bart Vermaercke, Alexander Adams, Carline De Paepe, Ortwin Depoortere, Kristof Van den Berghe, Peter Parmentier, gemeenteraadsleden
Willy Planckaert, Winoc De Dapper, waarnemend gemeenteraadsleden
Stefanie De Vlieger, algemeen directeur
Verontschuldigd: Johan Cornelis, schepen
Sabine Vermeulen, Nadia Sucaet, Jan Pauwels, Eva Martens, Peter De Maertelaere, gemeenteraadsleden
Regelgeving

De gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994, artikel 173.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 2de lid, 14°, over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Bijlagen

CBS21032023_Kennisname advies Jeugdraad Deinze betreffende stedelijke uitleendienst voor kampeermateriaal en principiële goedkeuring uitrol project uitleendienst voor kampeermateriaal binnen de stedelijke jeugddienst.

Advies Jeugdraad Deinze "Iedereen mee op kamp".

Motivering

Kwetsbare gezinnen ervaren verschillende drempels wanneer ze hun kind in willen schrijven voor een hobby of wanneer ze hun kind op kamp willen laten gaan. Dat is jammer, want vrije tijd is een mensenrecht. Dat betekent dat het noodzakelijk is om een menswaardig leven te leiden.

In je vrije tijd een hobby kunnen uitoefenen, is voor velen een uitlaatklep. Op kamp kunnen gaan staat garant voor avontuur in een veilige omgeving. Het laat een kind, een kind zijn. Daarnaast zorgt het voor een breed sociaal netwerk. Dat is niet enkel goed op persoonlijk vlak, maar zorgt ook voor een vangnet. De praktische en sociale vaardigheden die men op kamp leert, zijn ook van groot belang. Bovendien kan het kind op één september in de klas vertellen dat het op kamp is geweest. Zo’n kleine gebeurtenis kan een groot verschil maken. Het belang ervan kan niet uitgedrukt worden in cijfers, maar wel in persoonlijke groei.

Het CBS nam op 21 maart 2023 kennis van het advies van Jeugdraad Deinze betreffende een stedelijke uitleendienst voor kampeermateriaal. (zie bijlage) Het CBS gaf de stedelijke jeugddienst en Jeugdraad Deinze op dat moment principiële goedkeuring voor de uitrol van een uitleendienst voor kampeermateriaal binnen de stedelijke jeugddienst. De afgelopen maanden werd met de steun van Jeugdraad Deinze en HVHK voldoende degelijk (tweedehands)materiaal verzameld om de uitleendienst voor kampeermateriaal vanaf de zomervakantie 2023 operatief te kunnen maken.

Met deze uitleendienst voor kampeermateriaal willen we alvast één van die drempels die kwetsbare gezinnen ervaren om deel te nemen aan jeugdkampen kleiner te maken. De uitleendienst biedt materiaal aan die ouders met kinderen en jongeren gratis kunnen uitlenen voor een kampperiode. We zijn er ons van bewust dat dit de armoedeproblematiek niet zal doen verdwijnen, maar we zijn er wel van overtuigd dat dit een verschil kan maken voor kwetsbare gezinnen en hun kinderen. Op die manier hoeven zij de investering in noodzakelijk kampmateriaal (slaapzak, matje, veldbed, gamel, bestek,…) niet te doen.

De uitleendienst werd uitgewerkt volgens de 7 B’s van toegankelijkheid: bekend, betaalbaar, bereikbaar, beschikbaar, betrouwbaar, begrijpelijk en bruikbaar. Hij zal met andere woorden zo laagdrempelig mogelijk zijn. We willen samenwerken met jeugdverenigingen, armoedeverenigingen en partners van Huis van Het Kind om hun te bevragen naar wat nodig is op kamp en hoe ze kwetsbare gezinnen kunnen toeleiden naar deze uitleendienst.

Om de uitleendienst zo laagdrempelig mogelijk te houden, zal het beschikbare materiaal door elke inwoner van Deinze ontleend kunnen worden. Voor de meest kwetsbare gezinnen en jongeren zal de jeugddienst slechts een deel van het materiaal voor online reservatie beschikbaar stellen, de rest van het materiaal wordt voorbehouden voor gezinnen die langskomen op de dienst zelf zodat de jeugddienst steeds kan inspelen op ad hoc vragen van kwetsbare gezinnen en jongeren.

De jeugddienst vraagt de GR een retributiereglement vast te stellen voor het uitlenen van kampeermateriaal bij Stad Deinze voor de periode van 1 juli 2023 - 31 december 2025.

Financiële impact

De ontvangsten van deze beslissing zullen geboekt worden op:

 meerjarenplan 2020-2025

 Exploitatie

 jaar

 2023

 beleidsitem

 075000 - Jeugdsector en   verenigingsondersteuning

 algemene rekening

 747000 - Vergoedingen voor schade

 actie

 geen

 krediet

 toereikend

Reglementen

Periode

Artikel 1
Er wordt voor een termijn aanvangend op 1 juli 2023 en eindigend op 31 december 2025 een retributiereglement geheven op het uitlenen van kampeermateriaal bij de stad Deinze. Dit reglement regelt de retributies die verbonden zijn aan het uitlenen van het kampeermateriaal zoals bepaald in het gebruiksreglement voor de uitleendienst voor kampeermateriaal.

Schuldenaar

Artikel 2
De retributie is verschuldigd door de aanvrager van het materiaal.

Artikel 3
De aanvrager van kampeermateriaal kan zowel een vereniging als een natuurlijke persoon zijn.

Tarieven

Artikel 4
Onderstaande tarieven voor het ontlenen van kampeermateriaal gelden bij het correct naleven van het gebruiksreglement voor de uitleendienst voor kampeermateriaal:

1. Slaapzakken

  • Slaapzak mummie volwassene voor buitengebruik: gratis
  • Slaapzak mummie volwassene voor binnengebruik: gratis
  • Slaapzak rechthoek volwassene voor buitengebruik: gratis
  • Slaapzak rechthoek volwassene voor binnengebruik: gratis
  • Slaapzak mummie kind voor buitengebruik: gratis
  • Slaapzak mummie kind voor binnengebruik: gratis
2. Matrassen en veldbedden
  • Opblaasbare luchtmatras volwassene: gratis
  • Opblaasbare luchtmatras kind: gratis
  • Veldbed: gratis
3. Kampeerstoelen
  • Kampeerstoel met rugleuning: gratis
  • Kampeerstoel driepikkel: gratis
4. Rugzakken
  • Trekrugzak groot: gratis
  • Rugzak dagtocht/weekend: gratis
  • Weekendtas: gratis
5. Kampeeraccessoires
  • Gamelset: gratis
  • Drinkfles: gratis 
  • Elektrische opblaaspomp: gratis
  • Opblaasbaar hoofdkussen: gratis
Artikel 5
Onderstaande tarieven gelden bij verlies van het kampeermateriaal of bij onherstelbare schade aan het materiaal:

1. Slaapzakken

  • Slaapzak mummie volwassene voor buitengebruik: € 65
  • Slaapzak mummie volwassene voor binnengebruik: € 55
  • Slaapzak rechthoek volwassene voor buitengebruik: € 60
  • Slaapzak rechthoek volwassene voor binnengebruik: € 35
  • Slaapzak mummie kind voor buitengebruik: € 50
  • Slaapzak mummie kind voor binnengebruik: € 25
  • Hoes slaapzak: € 10
2. Matrassen en veldbedden
  • Opblaasbare luchtmatras volwassene: € 50
  • opblaasbare luchtmatras kind: € 25
  • Veldbed: € 40
  • Hoes luchtmatras of veldbed: € 10
3. Kampeerstoelen
  • Kampeerstoel met rugleuning: € 30
  • Kampeerstoel driepikkel: € 15
  • Hoes kampeerstoel: € 10
4. Rugzakken
  • Trekrugzak groot: € 90
  • Rugzak dagtocht/weekend: € 20
  • Weekendtas: € 20
5. Kampeeraccessoires
  • Gamelset: € 15
  • Drinkfles: € 12
  • Elektrische opblaaspomp: € 20
  • Opblaasbaar hoofdkussen: € 6

Artikel 6
Indien materialen van de uitleendienst voor kampeermateriaal na een ontlening schade vertonen die hersteld kan worden, zal de reële herstelkost aangerekend worden aan de aanvrager van de materialen.

Artikel 7
Indien materialen van de uitleendienst voor kampeermateriaal niet netjes of ongewassen worden teruggebracht na ontlening, zal per item een waskost van € 10 aangerekend worden aan de aanvrager van de materialen. Bij discussie over de netheid van de teruggebrachte materialen, is het personeel van de jeugddienst gemachtigd de beslissing over het al dan niet aanrekenen van een waskost te nemen.

Artikel 8
Alle bovenstaande retributies zijn inclusief BTW.

Waarborg

Artikel 9
Bij het afhalen van materialen uit de uitleendienst voor kampeermateriaal wordt geen waarborg aangerekend. Na het terugbrengen van de materialen zullen eventuele herstelkosten, schade- of verlieskosten en/of waskosten na grondige controle volgens de hierboven vastgestelde tarieven aangerekend worden aan de aanvrager.

Maatregelen bij niet naleven retributiereglement

Artikel 10
Bij laattijdig terugbrengen van materiaal zal per dag per item een vergoeding van 5 euro inclusief BTW aangerekend worden aan de aanvrager.

Wijze van invordering

Artikel 11
Aan de retributieplichtige wordt een factuur met het verschuldigde bedrag toegezonden. Het verschuldigde bedrag wordt betaald binnen dertig dagen vanaf de verzending van de factuur.

Maatregelen bij weigering van betaling

Artikel 12
Bij weigering of nalatigheid om de retributie te betalen, geschiedt de invordering volgens de regels van de burgerlijke rechtspleging voor het betwiste gedeelte. Voor het niet-betwiste gedeelte van de niet-fiscale vorderingen geschiedt de invordering overeenkomstig artikel 177 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Publieke stemming
Aanwezig: Tess Minnens, Jan Vermeulen, Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Bruno Dhaenens, Trees Van Hove, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, Marleen Vanlerberghe, Annick Verstraete, Eric Van Huffel, Marc De Schrijver, Annie Mervillie, Freija Dhondt, Paul Soetaert, Hans Martens, Gunnar Claeys, Stephanie Debeurme, Matthias Neirynck, Olaf Evrard, Sören Van de Moortele, Nathalie Lambrecht, Bart Vermaercke, Alexander Adams, Carline De Paepe, Ortwin Depoortere, Kristof Van den Berghe, Peter Parmentier, Willy Planckaert, Winoc De Dapper, Stefanie De Vlieger
Voorstanders: Tess Minnens, Jan Vermeulen, Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Bruno Dhaenens, Trees Van Hove, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, Marleen Vanlerberghe, Annick Verstraete, Eric Van Huffel, Marc De Schrijver, Annie Mervillie, Freija Dhondt, Paul Soetaert, Hans Martens, Gunnar Claeys, Stephanie Debeurme, Matthias Neirynck, Olaf Evrard, Sören Van de Moortele, Jan Pauwels, Nathalie Lambrecht, Bart Vermaercke, Alexander Adams, Carline De Paepe, Ortwin Depoortere, Kristof Van den Berghe, Peter Parmentier, Willy Planckaert, Winoc De Dapper
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1
Er wordt voor een termijn aanvangend op 1 juli 2023 en eindigend op 31 december 2025 een retributiereglement geheven op het uitlenen van kampeermateriaal bij de stad Deinze.

Artikel 2
Een kopie van dit besluit wordt aan de financieel directeur bezorgd en aan de betrokken dienst belast met de toepassing van dit reglement.

Artikel 3
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).