Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het eredienstendecreet van 7 mei 2004, het decreet betreffende de materiële organisatie van de erkende erediensten.
Smalle versie kerkenbeleidsplan: identiek aan de uitgebreide versie, enkel de cultuurhistorische waarde per kerkgebouw is minder uitgebreid.
Uitgebreide versie kerkenbeleidsplan: identiek aan de smalle versie, enkel de cultuurhistorische waarde per kerkgebouw is uitgebreider.
Goedkeuring bisschop 18 maart 2025.
Kerkenbeleidsplan Deinze goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 augustus 2017.
Kerkenbeleidsplan Nevele goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 februari 2017 en 27 juni 2017.
Beslissing college van burgemeester en schepenen op 19 februari 2019 - behoud van bestaande kerkenbeleidsplannen.
Het Eredienstendecreet van 7 mei 2004 bepaalt voor de 6 erkende erediensten (de rooms-katholieke, protestantse, Israëlitische, anglicaanse, orthodoxe en islamitische eredienst) de samenstelling, de bevoegdheden en de werking van het bestuur van de eredienst. Het decreet regelt o.a. ook de verplichtingen van de financierende overheid, het beheer van de goederen, het financieel beheer, de opmaak en indiening van de financiële documenten en het administratief toezicht.
In Deinze is enkel de rooms-katholieke eredienst erkend.
Het Eredienstendecreet bepaalt dat elke gemeente vanaf 1 januari 2025 een kerkenbeleidsplan moet hebben.
Een kerkenbeleidsplan is een schriftelijk document dat de langetermijnvisie voor alle parochiekerken op het grondgebied van de gemeente bevat.
Het kerkenbeleidsplan bevat minstens:
Het ontwerp kerkenbeleidsplan dat ter goedkeuring voorligt, is een actualisatie en vervangt de twee bestaande kerkenbeleidsplannen:
Het college van burgemeester en schepenen besliste vlak na de fusie, op 19 februari 2019, beide kerkenbeleidsplannen opgemaakt en goedgekeurd in 2017 te behouden, alsook de visie hierin opgenomen. Deze kerkenbeleidsplannen vormden de voorbije legislatuur de basis voor de herbestemming van de kerk van Poesele en de herbestemming van de kerk van Zeveren.
De meerjarenplannen van de kerkbesturen worden door de kerkbesturen dit voorjaar opgemaakt in overeenstemming met de toekomstige functie van het kerkgebouw opgenomen in het kerkenbeleidsplan. Het Eredienstendecreet bepaalt in artikel 33/2 dat het kerkenbeleidsplan niet ouder dan 6 maanden mag zijn wanneer het meerjarenplan van de verschillende kerkbesturen wordt ingediend.
Het ontwerp kerkenbeleidsplan dat nu voorligt, kwam tot stand in dialoog met alle betrokken partners:
Het ontwerp kerkenbeleidsplan werd ter goedkeuring voorgelegd aan de bisschop. Goedkeuring zie bijlage.
Het kerkenbeleidsplan legt de toekomstvisie vast van elke parochiekerk binnen de gemeente/stad. In Deinze zijn er 19 kerken. 2 van de 19 kerken hebben ondertussen een nieuwe functie gekregen en zijn niet meer opgenomen in het kerkenbeleidsplan dat voorligt.
Eenmaal goedgekeurd, zal dit gedragen kerkenbeleidsplan de vertrekbasis zijn voor de zoektocht naar een goede invulling. Voor toekomstige invullingen baseren we ons op de richtlijnen van de Vlaamse bisschoppen voor het gebruik van de parochiekerken:
In het ontwerp kerkenbeleidsplan dat voorligt, worden:
Het kerkenbeleidsplan bevat de langetermijnvisie. De vertaalslag van het kerkenbeleidsplan voor de komende 6 jaar wordt meegenomen in het meerjarenplan van de stad 2026-2031.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het kerkenbeleidsplan (smalle versie en uitgebreide versie) zoals toegevoegd in bijlage, goed.
Artikel 2
Dit besluit van de gemeenteraad en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).