De voorzitter opent de zitting op 27/03/2025 om 19:33.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 27 februari 2025.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 27 februari 2025 goed.
Bart Vermaercke, Peter Parmentier, Olaf Evrard (raadsleden), Rutger De Reu (burgemeester), Annick Verstraete (raadslid)
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017
Bestuursdecreet van 7 december 2018
Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017
Het schattingsverslag, CC Experts, van 26 februari 2025.
Het door de tegenpartij getekend ontwerp van onderhandse koopovereenkomst, van 18 maart 2025.
Het ontwerp van de authentieke koopakte.
EPC.
Asbestattest
Keuring stookolietank
Voorgaanden
Het RUP Molens van Deinze werd definitief vastgesteld door de gemeenteraad. Hiermee werd, voor wat betreft de onteigende goederen, de gewestplanbestemming (woongebied) gewijzigd. Het onteigeningsdoel is zowel in overeenstemming met dit RUP als met het gewestplan. Er werd anno 2010 tegelijk een onteigeningsplan vastgesteld. Voor zover en in de mate dat dit onteigeningsplan nog had kunnen dienen om vandaag tot onteigening over te gaan, doet de gemeenteraad afstand van het anno 2010 goedgekeurde onteigeningsplan. Er werd immers beslist een nieuw onteigeningsplan goed te keuren en daartoe een nieuwe administratieve onteigeningsprocedure te starten, waarvan het definitief onteigeningsbesluit, aangenomen door de gemeenteraad dd. 23 januari 2025, het eindpunt is.
Met het oog op en binnen het kader van de stadsvernieuwing “Stedelijk Wonen aan de Leie” binnen het RUP Molens van Deinze realiseert de stad Deinze een publiek park, waarbij zij haar onteigeningsnoodzaak onder meer stoelt op artikel 7, derde lid Vlaams Onteigeningsdecreet, zijnde de onteigening is noodzakelijk voor de uitwerking van de infrastructuur of het beleid inzake de gemeentelijke aangelegenheid van de stadsvernieuwing.
De gevoerde onderhandelingen met de eigenaars van de gronden gelegen in het deel “parkgebied”, met als resultaat dat alle vereiste onroerende goederen, met uitzondering één onroerend goed, op heden als volgt minnelijk werden verworven:
Het definitief ontwerp van het project “Graanlei – fase 2 – aanleg keerwanden en plein”, grenzend aan het gewenst te realiseren stadspark, dat middels gemeenteraadsbeslissing dd. 26 oktober 2023 werd goedgekeurd.
De principiële beslissing van het College van Burgemeester en Schepenen van 19 december 2023 tot het opstarten van de bestuurlijke fase van de onteigeningsprocedure.
De gemeenteraadsbeslissing van 22 februari 2024 ter goedkeuring van het voorlopig onteigeningsbesluit, met als bijlagen het onteigeningsplan en projectnota.
De gemeenteraadsbeslissing van 23 januari 2025 ter realisatie van het ruimtelijk uitvoeringsplan Molens van Deinze
Minnelijke onderhandelingen
Er wordt gewezen op de onderhandelingsplicht, artikel 15 Vlaams Onteigeningsdecreet.
Overwegende dat op de volgende ogenblikken reeds contacten/onderhandelingen plaatsvonden met de eigenaar van de noodzakelijk te verwerven innemingen (niet exhaustief overzicht):
Overwegende dat in de motivering van het definitief onteigeningsbesluit expliciet werd gesteld dat “de stad Deinze als onteigenende instantie onderhandelingen voert en nog zal voeren met de te onteigenen partij met als doel in eerste instantie een minnelijke verwerving na te streven.”
Overwegende dat beide partijen elkaar opnieuw hebben ontmoet op 10 februari 1025.
Overwegende dat als gevolg van deze laatste onderhandelingen een akkoord werd bereikt voor het bedrag van 1.5 miljoen euro voor de totaliteit van de eigendom, inclusief het woonhuis en de grond welke niet tot het formeel te onteigenen deel behoort; overwegende dat de verwerving van de totaliteit van de eigendom (inclusief het woonhuis) nuttig is in het algemeen belang en aldus een bredere waaier van beleidsperspectieven open houdt (cfr. infra).
Overwegende het actuele schattingsverslag, dd. 26 februari 2025 (wordt als bijlage toegevoegd)
Motivering aankoop totaliteit
De stad heeft enkel de tuingrond nodig voor de realisatie van het publieke park binnen het RUP Molens van Deinze. Het voorwerp van de onteigening was dan ook beperkt tot dat deel van het perceel van de Tolpoortstraat 12.
De minnelijke aankoop van het geheel kan evenwel gemotiveerd worden vanuit de publieke regiefunctie die de stad op zich neemt met betrekking tot het stedelijk wonen aan de Leie en in algemene zin de stadsvernieuwing Deinze 2040 waarin de Leieboorden een centrale rol hebben gekregen, waardoor een ruimere aankoop dan de tuingrond kan bijdragen tot de globale beeldkwaliteit en de ruimtelijke kwaliteit van het stadscentrum. De aankoop van het geheel ligt overigens in de lijn van de minnelijke verwerving van de aanpalende eigendommen die evenzeer integraal werden aangekocht.
Beëindiging onteigeningsprocedure
In geval uw raad akkoord gaat met de minnelijke verwerving van de Tolpoortstraat 12, zal er geen gerechtelijke onteigeningsprocedure meer moeten worden gestart.
Ontwerp van onderhandse koopovereenkomst en authentieke akte
U gelieve te beslissen of u, in geval van uw principieel akkoord met de minnelijke verwerving, de onderhandse koopovereenkomst en authentieke akte wenst goed te keuren.
Tussen partijen is overeengekomen dat de verkoper het verkochte goed nog uiterlijk tot 6 maand na het verlijden van de akte blijft bewonen, zonder bewoningsvergoeding.
De verkoper verbindt er zich in dezelfde overeenkomst van haar kant toe om afstand van geding te doen met betrekking tot het annulatieberoep ingesteld bij de Raad van State tegen het gemeenteraadsbesluit houdende wijziging van het RUP Molens van Deinze.
Het budget voor deze aankoop is voorzien in ons meerjarenplan 2020-2025 op de budgetcode IP007 20016/02 221007 061000, maar het bedrag van € 655.000 is ontoereikend.
Het tekort van € 851.000 wordt in de aanpassing meerjarenplan 2025/1 voorzien via verschuiving van volgende kredieten naar IP007 20016/02 221007 061000
Onder voorbehoud goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2025/1
Gunstig visum 2025/74 van Pascal Debbaut van 21 maart 2025
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de minnelijke aankoop goed van een woon-/handelshuis met aanhoren op en met grond gestaan en gelegen te 9800 Deinze, Tolpoortstraat 12, bekend volgens huidig kadaster Stad Deinze, eerste afdeling, sectie B, perceelnummers 269V4P0000, volgens huidig kadaster vijf are twintig centiare (05a20ca) (niet-geïndexeerd K.I. 1.653 EUR) en 269W5P0000, acht are vierenvijftig centiare (08a54ca) (niet-geïndexeerd K.I. 7 EUR), tegen de totaalprijs van 1.5 miljoen euro.
Artikel 2
De gemeenteraad keurt het schattingsverslag, opgesteld door CC Experts, dd. 26 februari 2025, goed.
Artikel 3
De gemeenteraad keurt het ontwerp van onderhandse koopovereenkomst tussen de stad Deinze en mevrouw Veerle Boerjan, Tolpoortstraat 12, 9800 Deinze, goed.
Artikel 4
De gemeenteraad keurt het ontwerp van authentieke koopakte tussen de stad Deinze en mevrouw Veerle Boerjan, Tolpoortstraat 12, 9800 Deinze, goed.
Artikel 5
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de verdere uitvoering van dit besluit, waaronder niet-limitatief het goedkeuren van niet-essentiële wijzigingen aan de authentieke akte en het verlijden van de authentieke koopakte.
Artikel 6
De verkoper mag het verkochte goed nog uiterlijk tot 6 maand na het verlijden van de authentieke akte blijven bewonen, zonder bewoningsvergoeding.
Artikel 7
De bestuurlijke onteigeningsprocedure, conform het Vlaams onteigeningsdecreet van 24 februari 2017, met betrekking tot 1) een gedeelte van het perceel kadastraal gekend als Deinze, 1ste afdeling, sectie B met perceelnummer 269/W5 en 2) een gedeelte van het perceel kadastraal gekend als Deinze, 1ste afdeling, sectie B met perceelnummer 269/V4, wordt formeel beëindigd.
Artikel 8
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Jan Pauwels, Peter Parmentier, Hugo Schaeck, Olaf Evrard (raadsleden), Marleen Vanlerberghe (schepen), Rutger De Reu (burgemeester)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het eredienstendecreet van 7 mei 2004, het decreet betreffende de materiële organisatie van de erkende erediensten.
Smalle versie kerkenbeleidsplan: identiek aan de uitgebreide versie, enkel de cultuurhistorische waarde per kerkgebouw is minder uitgebreid.
Uitgebreide versie kerkenbeleidsplan: identiek aan de smalle versie, enkel de cultuurhistorische waarde per kerkgebouw is uitgebreider.
Goedkeuring bisschop 18 maart 2025.
Kerkenbeleidsplan Deinze goedgekeurd door de gemeenteraad op 24 augustus 2017.
Kerkenbeleidsplan Nevele goedgekeurd door de gemeenteraad op 28 februari 2017 en 27 juni 2017.
Beslissing college van burgemeester en schepenen op 19 februari 2019 - behoud van bestaande kerkenbeleidsplannen.
Het Eredienstendecreet van 7 mei 2004 bepaalt voor de 6 erkende erediensten (de rooms-katholieke, protestantse, Israëlitische, anglicaanse, orthodoxe en islamitische eredienst) de samenstelling, de bevoegdheden en de werking van het bestuur van de eredienst. Het decreet regelt o.a. ook de verplichtingen van de financierende overheid, het beheer van de goederen, het financieel beheer, de opmaak en indiening van de financiële documenten en het administratief toezicht.
In Deinze is enkel de rooms-katholieke eredienst erkend.
Het Eredienstendecreet bepaalt dat elke gemeente vanaf 1 januari 2025 een kerkenbeleidsplan moet hebben.
Een kerkenbeleidsplan is een schriftelijk document dat de langetermijnvisie voor alle parochiekerken op het grondgebied van de gemeente bevat.
Het kerkenbeleidsplan bevat minstens:
Het ontwerp kerkenbeleidsplan dat ter goedkeuring voorligt, is een actualisatie en vervangt de twee bestaande kerkenbeleidsplannen:
Het college van burgemeester en schepenen besliste vlak na de fusie, op 19 februari 2019, beide kerkenbeleidsplannen opgemaakt en goedgekeurd in 2017 te behouden, alsook de visie hierin opgenomen. Deze kerkenbeleidsplannen vormden de voorbije legislatuur de basis voor de herbestemming van de kerk van Poesele en de herbestemming van de kerk van Zeveren.
De meerjarenplannen van de kerkbesturen worden door de kerkbesturen dit voorjaar opgemaakt in overeenstemming met de toekomstige functie van het kerkgebouw opgenomen in het kerkenbeleidsplan. Het Eredienstendecreet bepaalt in artikel 33/2 dat het kerkenbeleidsplan niet ouder dan 6 maanden mag zijn wanneer het meerjarenplan van de verschillende kerkbesturen wordt ingediend.
Het ontwerp kerkenbeleidsplan dat nu voorligt, kwam tot stand in dialoog met alle betrokken partners:
Het ontwerp kerkenbeleidsplan werd ter goedkeuring voorgelegd aan de bisschop. Goedkeuring zie bijlage.
Het kerkenbeleidsplan legt de toekomstvisie vast van elke parochiekerk binnen de gemeente/stad. In Deinze zijn er 19 kerken. 2 van de 19 kerken hebben ondertussen een nieuwe functie gekregen en zijn niet meer opgenomen in het kerkenbeleidsplan dat voorligt.
Eenmaal goedgekeurd, zal dit gedragen kerkenbeleidsplan de vertrekbasis zijn voor de zoektocht naar een goede invulling. Voor toekomstige invullingen baseren we ons op de richtlijnen van de Vlaamse bisschoppen voor het gebruik van de parochiekerken:
In het ontwerp kerkenbeleidsplan dat voorligt, worden:
Het kerkenbeleidsplan bevat de langetermijnvisie. De vertaalslag van het kerkenbeleidsplan voor de komende 6 jaar wordt meegenomen in het meerjarenplan van de stad 2026-2031.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het kerkenbeleidsplan (smalle versie en uitgebreide versie) zoals toegevoegd in bijlage, goed.
Artikel 2
Dit besluit van de gemeenteraad en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Bart Vermaercke (raadslid), Jan Vermeulen (schepen)
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en in het bijzonder artikel 177.
Het kwartaalrapport van de Stad Deinze op 31 december 2024.
De kastoestand en rekeninguittreksels op 31 december 2024.
De standopgaven van het exploitatiebudget op 31 december 2024.
De proef- en saldibalans op 31 december 2024.
De geboekte investeringsuitgaven en -ontvangsten op 31 december 2024.
Het overzicht van de openstaande lokale belastingkohieren en hun saldo's op 31 december 2024.
De dashboards van de lokale belastingkohieren op 31 december 2024
De statuslijsten van de subsidies op 31 december 2024.
De beschrijving van de financiële risico's van de stad en OCMW Deinze.
Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de financieel directeur in volle onafhankelijkheid rapporteert aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen, aan het vast bureau en aan de algemeen directeur over de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole, de evolutie van de budgetten en de financiële risico's.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het kwartaalrapport van de Stad Deinze op 31 december 2024.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikels betreffende de extern verzelfstandigde agentschappen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikel 227, tweede lid.
De statuten van het autonoom gemeentebedrijf AGB Stad Deinze, goedgekeurd op 20 december 2018 en gewijzigd op 24 september 2020, in het bijzonder artikel 9 §2 tweede lid waarin bepaald wordt dat elk gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in de loop van het eerste jaar na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad een evaluatieverslag voor legt aan de gemeenteraad over de uitvoering van de beheers- of samenwerkingsovereenkomst sinds de inwerkingtreding ervan. Het verslag omvat ook een evaluatie van de verzelfstandiging, waarover de gemeenteraad zich binnen de drie maanden uitspreekt.
De beheersovereenkomst tussen de stad Deinze en het autonoom gemeentebedrijf AGB Stad Deinze, goedgekeurd in de gemeenteraad van 28 maart 2019, laatst aangepast in de gemeenteraad van 26 maart 2024.
Het evaluatieverslag over de uitvoering van de beheersovereenkomst 2019 - 2024 en de verzelfstandiging.
Berekening globale uitstapkost per 31 december 2024 (toekomstige investeringen niet meegerekend): herzieningstabel t.e.m. 2031
Berekening uitstapkost per 31 december 2024 per infrastructuur (toekomstige investeringen niet meegerekend) : herzieningstabel t.e.m. 2040
Companyweb ratioanalyse
Companyweb standaard rapport
Het evaluatieverslag zet de argumentatie ter oprichting van het AGB Stad Deinze af ten opzichte van de actuele toestand.
Er wordt een evaluatie gemaakt op vlak van de activiteiten op vandaag, op vlak van de criteria tot verzelfstandiging, op fiscaal vlak, op financieel vlak en op vlak van organisatiebeheersing. Er wordt een afweging gemaakt wat het AGB Stad Deinze sinds de datum van oprichting financieel heeft betekend voor de stad, tevens wordt er een berekening gemaakt wat het AGB Stad Deinze als uitstapkost zou betalen bij een eventuele stopzetting.
Het evaluatieverslag wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad na goedkeuring door de raad van bestuur.
De gemeenteraad spreekt zich uit over het evaluatieverslag en beraadt zich over de verderzetting van het AGB Stad Deinze.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het evaluatieverslag van het AGB Stad Deinze goed over de uitvoering van de beheersovereenkomst 2019 - 2024 & over de verzelfstandiging.
Artikel 2
De gemeenteraad besluit bijgevolg dat het AGB Stad Deinze best verdergezet wordt in de legislatuur 2025-2031.
Artikel 3
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 235 §1 over de bevoegdheden van de raad van bestuur en artikel 233 betreffende de statutenwijziging.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
De gemeenteraadsbeslissing van 27 januari 2011 waarin de oorspronkelijke statuten van het Autonoom gemeentebedrijf Stad Deinze, afgekort AGB Stad Deinze werden goedgekeurd.
De huidige statuten, goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 december 2018 en gewijzigd op 24 september 2020.
Analyse van de huidige statuten per artikelniveau.
Ontwerp nieuwe gecoördineerde statuten.
Beslissing van de raad van bestuur van 25 maart 2025 waarin positief advies verleent wordt omtrent de nieuwe gewijzigde statuten.
De huidige statuten, laatst aangepast op 24 september 2020, werden gescreend door GD&A om na te gaan of ze nog in regel zijn met het Decreet Locaal Bestuur. Verder wenste het bestuur de berekeningswijze van de samenstelling van de leden van de raad van bestuur toe te voegen en had men ook vragen rond bijkomende delegaties vooral rond personeelsgerichte zaken. Conform artikel 233 van het decreet over het lokaal bestuur stelt de raad van bestuur voor om over te gaan tot aanpassing van de statuten van het AGB Stad Deinze en verleent deze tevens het benodigde advies. De volledige analyse per artikel werd toegevoegd in bijlage waar in detail te zien is wat de wijzigingen hieromtrent zijn.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1
Voorgesteld wordt om de statuten te wijzigen zoals voorgesteld in bijlage.
Artikel 2
De gemeenteraad stelt de gewijzigde gecoördineerde statuten van het autonoom gemeentebedrijf AGB Stad Deinze vast zoals bijgevoegd in bijlage. Tevens keurt de gemeenteraad de gewijzigde gecoördineerde statuten van het autonoom gemeentebedrijf AGB Stad Deinze zoals bijgevoegd in bijlage goed.
Artikel 3
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, in het bijzonder artikel 234.
De statuten van het AGB Stad Deinze, goedgekeurd door de raad van bestuur van 25 maart 2025 en door de gemeenteraad van 27 maart 2025, in het bijzonder artikel 9 waarin bepaald wordt dat er een beheersovereenkomst wordt gesloten tussen de stad Deinze en het AGB Stad Deinze voor een periode die eindigt 6 maanden na de volledige vernieuwing van de gemeenteraad.
De beheersovereenkomst afgesloten tussen de stad Deinze en het AGB Stad Deinze, goedgekeurd door de raad van bestuur van 26 maart 2019 en laatst aangepast door de raad van bestuur van 25 maart 2024.
Het evaluatieverslag van het AGB Stad Deinze over de uitvoering van de beheersovereenkomst 2019 - 2024 & de verzelfstandiging.
Het ontwerp van de nieuwe beheersovereenkomst 2025 - 2030 tussen de stad Deinze en het AGB Stad Deinze.
De beslissing van de raad van bestuur van het AGB Stad Deinze van 25 maart 2025 over de goedkeuring van de nieuwe beheersovereenkomst 2025-2030 tussen de stad Deinze en het AGB Stad Deinze.
Artikel 234 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen bepaalt dat er na iedere volledige vernieuwing van de gemeenteraad een nieuwe beheersovereenkomst tussen de stad Deinze en het AGB Stad Deinze moet gesloten worden voor een periode die eindigt 6 maanden na de volgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad.
De nieuwe beheersovereenkomst kan pas worden afgesloten nadat de evaluatie van het AGB Stad Deinze zoals bepaald in artikel 227, tweede lid van het decreet lokaal bestuur positief geëvalueerd werd. De nieuwe beheersovereenkomst wordt zowel goedgekeurd in de raad van bestuur als in de gemeenteraad.
Het evaluatieverslag van het AGB Stad Deinze werd positief geëvalueerd. Hieruit blijkt dat zowel de stad als het autonoom gemeentebedrijf AGB Stad Deinze de intentie hebben om huidige werkwijze ook in de legislatuur 2025 - 2030 verder te zeten.
Deze werkwijze werd uitgewerkt in een nieuwe beheersovereenkomst.
De wijzigingen ten opzichte van de laatst goedgekeurde beheersovereenkomst betreffen:
Artikel 1
De nieuwe beheersovereenkomst 2025 - 2030, zoals bijgevoegd in bijlage, waarin de wederzijdse verplichtingen van de stad Deinze en het autonoom gemeentebedrijf AGB Stad Deinze geregeld worden, wordt goedgekeurd met ingang van 1 april 2025.
Artikel 2
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur worden gemachtigd deze overeenkomst te ondertekenen.
Artikel 3
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Annick Verstraete, Karlien De Paepe, Bart Vermaercke (raadsleden), Rutger De Reu (burgemeester)
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 41 tot en met 44.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten.
De wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 voor het jaar 2025 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem, bestaande uit een financiële nota en een strategische nota.
Het gunstig advies van het erkend representatief orgaan van 3 februari 2025.
Bij nazicht van de dakgoten van de Sint-Agneskerk van Wontergem voor een reiniging om verstopping en waterinsijpeling te voorkomen, stelde de aannemer vast dat het dak van de kerk zware structurele mankementen vertoont en de spantenstructuur van het dak absoluut hersteld moet worden. De aannemer benadrukte dat de dakwerken absoluut noodzakelijk zijn om het gebouw op langere termijn in goede staat te houden.
De aannemer bezorgde een prijsofferte met een gedetailleerde berekening van de kostprijs voor de noodzakelijke werken. De offerte bedraagt 20.376,08 euro exclusief btw (24.655,06 euro inclusief btw).
De kerkfabriek heeft geen investeringsbudget voor deze werken, en vroeg toestemming aan het college om een meerjarenplanwijziging en budgetwijziging op te maken waarin het nodige krediet wordt opgenomen, en waarbij een investeringssubsidie aan de stad wordt gevraagd voor de financiering van de werken.
De Sint-Agneskerk van Wontergem staat in het aflopende kerkenbeleidsplan onder categorie 3B : deze kerken worden voorlopig als gebouw voor de eredienst bestemd, maar als zich interessante en geschikte kansen aanbieden kan aan deze kerken een neven- of herbestemming gegeven worden. Daarom moet voor werken met een ruime financiële impact nagegaan worden of deze werken nog verantwoord zijn. De kerk is eigendom van de stad. Wat ook de toekomstige bestemming van het kerkgebouw zal zijn, is het noodzakelijk om het gebouw in goede staat te houden.
Het college van burgemeester en schepenen besliste op 26 november 2024 principieel over het toekennen van een investeringssubsidie van 27.000 euro aan de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem voor deze dringende herstellingswerken aan het dak van de kerk en gaf de kerkfabriek toestemming om hiervoor reeds in januari 2025 een meerjarenplanwijziging en budgetwijziging op te maken.
De kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem diende aldus bij het centraal kerkbestuur een wijziging van haar meerjarenplan 2020-2025 voor het jaar 2025 in die werd goedgekeurd door de kerkraad op 24 januari 2025.
Het erkend representatief orgaan verleende op 3 februari 2025 gunstig advies bij deze wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem en stuurde deze wijziging van het meerjarenplan door naar de stad.
De meerjarenplanwijziging is noodzakelijk omdat de investeringsuitgaven en -ontvangsten wijzigen. In uitgaven en ontvangsten (via een investeringssubsidie van de stad) werd een krediet van 27.000 euro voor de dringende instandhoudingswerken van het dak van de kerk ingeschreven.
De cijfers van de exploitatie blijven ongewijzigd.
De gemeenteraad wordt gevraagd om de wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 voor het jaar 2025 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem goed te keuren.
De investeringssubsidie zal worden voorzien op:
meerjarenplan 2020-2025 |
investering |
jaar |
2025 |
investeringsenveloppe |
IP007 - overig beleid |
beleidsdoelstelling |
D10 - verstrekken toelagen |
actieplan |
AP026 - buitengewone toelagen |
actie |
20431- buitengewone toelage kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem |
subproject |
20431/01 - buitengewone toelage kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem |
beleidsitem |
079000 - erediensten |
algemene rekening |
664500 - toegestane investeringssubsidies - erediensten |
krediet 2025 |
niet voorzien |
Het niet aangewende krediet van de kerkfabriek Sint-Jan Baptist Grammene (664500 / 079000 / SP 19127/01 : 80.000 euro) zal via de meerjarenplanwijziging 2025/1 voor een bedrag van 27.000 euro verschoven worden naar de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem.
visum onder voorbehoud goedkeuring aanpassing meerjarenplan 2025/1
Gunstig visum 2025/62 van Sabine Vermeersch van 04 maart 2025
Artikel 1
De wijziging van het meerjarenplan 2020-2025 voor het jaar 2025 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem wordt goedgekeurd.
Artikel 2
De nodige kredieten zullen via een interne kredietverschuiving (van 664500 / 079000 / SP 19127/01 naar 664500 / 079000 / SP 20431/01) voorzien worden bij de meerjarenplanwijziging 2025/1.
Artikel 3
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokale besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 43 van het eredienstendecreet.
Artikel 4
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 5
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 48 tot en met 50.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten.
De budgetwijziging 2025 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem, bestaande uit een financiële nota en een beleidsnota.
Het gunstig advies van het erkend representatief orgaan van 3 februari 2025.
De kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem diende bij het centraal kerkbestuur een budgetwijziging 2025 in die werd goedgekeurd door de kerkraad op 24 januari 2025. Het erkend representatief orgaan verleende op 3 februari 2025 gunstig advies bij deze budgetwijziging 2025 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem. Op 9 maart 2025 diende het centraal kerkbestuur de budgetwijziging 2025 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem in bij het stadsbestuur.
Een meerjarenplanwijziging werd reeds goedgekeurd en was noodzakelijk omdat de investeringsuitgaven en -ontvangsten wijzigen door de opname van een krediet van 27.000 euro voor dringende instandhoudingswerken van het dak van de Sint-Agneskerk in Wontergem. Na deze meerjarenplanwijziging moet ook een budgetwijziging worden doorgevoerd om de gewijzigde cijfers in het budget 2025 over te nemen.
Via de budgetwijziging werd ook het niet gebruikte investeringskrediet van 2024 overgedragen naar 2025 (4.682,37 euro). Er was in het oorspronkelijk budget 2025 nog geen investeringssubsidie gevraagd, waardoor de gemeentelijke investeringssubsidie 31.682,37 euro bedraagt.
De cijfers van de exploitatie blijven ongewijzigd.
De gewijzigde investeringssubsidie past binnen het gewijzigde meerjarenplan 2020-2025 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om akte te nemen van de budgetwijziging 2025 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem.
De investeringssubsidie zal worden voorzien op:
meerjarenplan 2020-2025 |
investering |
jaar |
2025 |
investeringsenveloppe |
IP007 - overig beleid |
beleidsdoelstelling |
D10 - verstrekken toelagen |
actieplan |
AP026 - buitengewone toelagen |
actie |
20431 - buitengewone toelage kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem |
subproject |
20431/01 - buitengewone toelage kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem |
beleidsitem |
079000 - erediensten |
algemene rekening |
664500 - toegestane investeringssubsidies - erediensten |
krediet 2025 |
4.682,37 euro (overdracht van 2024) |
Het niet aangewende krediet van de kerkfabriek Sint-Jan Baptist Grammene (664500 / 079000 / SP 19127/01 : 80.000 euro) zal via de meerjarenplanwijziging 2025/1 voor een bedrag van 27.000 verschoven worden naar de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem.
Artikel 1
Er wordt akte genomen van de budgetwijziging 2025 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokale besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 49 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Deinze met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 27 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Deinze.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Deinze wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 |
Uitgaven 2024 (*) via over- boeking |
Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 37.653,21 | 104.691,39 668,25 (*) |
-67.706,43 | 36.181,79 | 97.404,19 | 65.879,55 | 65.879,55 | |
INVEST. | 668,25 (*) | 668,25 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw Deinze, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan Bachte-Maria-Leerne met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 12 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan Bachte-Maria-Leerne.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan Bachte-Maria-Leerne wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 (*) via over- boeking |
Uitgaven 2024 (*) via over- boeking |
Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 4.388,44 | 19.539,83 34,95 (*) |
-15.186,34 | 5.212,57 | 22.636,62 | 12.662,85 | 12.662,85 | |
INVEST. | 34,95 (*) | 34,95 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan Bachte-Maria-Leerne, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Amandus en Job Astene met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 30 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Amandus en Job Astene.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Amandus en Job Astene wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 | Uitgaven 2024 | Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 20.242,06 | 48.238,32 | -27.996,26 | 14.980,14 | 34.948,23 | 21.932,11 | 21.932,11 | |
INVEST. | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Amandus en Job Astene, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Petrus en Sint-Paulus Bachte met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 20 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Petrus en Sint-Paulus Bachte.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Petrus en Sint-Paulus Bachte wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 | Uitgaven 2024 | Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 2.613,39 | 11.174,96 | -8.561,57 | 13.660,91 | 9.186,71 | 14.286,05 | 14.286,05 | |
INVEST. | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Petrus en Sint-Paulus Bachte, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Bartholomeus Vinkt met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 21 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Bartholomeus Vinkt.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Bartholomeus Vinkt wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 | Uitgaven 2024 | Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 30.687,25 | 27.285,99 | 3.401,26 | 57.422,56 | 0,00 | 60.823,82 | 60.823,82 | |
INVEST. | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Bartholomeus Vinkt, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Antonius Petgem-aan-de-Leie met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 22 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Antonius Petgem-aan-de-Leie.
Opmerking : de kolom budget 2024 in rubriek IV jaarrekening details is niet correct. De cijfers stemmen niet overeen met het goedgekeurde budget 2024. Dit geeft een verschil tussen de verwachte exploitatietoelage en de werkelijk uitbetaalde exploitatietoelage. Dit heeft geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Antonius Petgem-aan-de-Leie wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 (*) via over- boeking |
Uitgaven 2024 (*) via over- boeking |
Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 64.592,19 | 76.562,66 33,96 (*) |
-12.004,43 | 10.523,78 | 9.857,38 | 8.376,73 | 8.377,07 | |
INVEST. | 33,96 (*) | 33,96 | 0,00 | 0,34 | 0,34 | 0,00 |
Opmerking : de kolom budget 2024 in rubriek IV jaarrekening details is niet correct. De cijfers stemmen niet overeen met het goedgekeurde budget 2024. Dit geeft een verschil tussen de verwachte exploitatietoelage en de werkelijk uitbetaalde exploitatietoelage. Dit heeft geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Antonius Petgem-aan-de-Leie, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Paulus Petegem-aan-de-Leie met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 23 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Paulus Petegem-aan-de-Leie.
Opmerkingen : 1/ er werd geen subsidie aangevraagd voor de betaling van een investeringsfactuur. Hierdoor vertoont de jaarrekening van de investeringen een tekort van 3.751,00 euro. De subsidie moet aangevraagd worden in 2025, en het tekort in de jaarrekening moet rechtgezet worden via de budgetwijziging in 2025. 2/ De patrimoniumgelden stijgen met 326,01 euro terwijl maar 308,54 euro intresten correct werden verwerkt via MAR 133/29/39/436. 17,47 euro werd dus niet correct budgettair verwerkt via deze MAR's. Dit heeft geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Paulus Petegem-aan-de-Leie wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 (*) via over- boeking |
Uitgaven 2024 (*) via over- boeking |
Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 8.222,20 | 48.643,63 308,54 (*) |
-40.729,97 | 3.103,74 | 42.248,22 | 4.621,99 | 870,99 | |
INVEST. | 308,54 (*) | 4.059,54 | -3.751,00 | 0,00 | -3.751,00 | 0,00 |
Opmerkingen : 1/ er werd geen subsidie aangevraagd voor de betaling van een investeringsfactuur. Hierdoor vertoont de jaarrekening van de investeringen een tekort van 3.751,00 euro. De subsidie moet aangevraagd worden in 2025, en het tekort in de jaarrekening moet rechtgezet worden via de budgetwijziging in 2025. 2/ De patrimoniumgelden stijgen met 326,01 euro terwijl maar 308,54 euro intresten correct werden verwerkt via MAR 133/29/39/436. 17,47 euro werd dus niet correct budgettair verwerkt via deze MAR's. Dit heeft geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Paulus Petegem-aan-de-Leie, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Martinus Sint-Martens-Leerne met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 20 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Martinus Sint-Martens-Leerne.
Opmerking : de tijdelijke tegemoetkoming van een sponsor voor de uitgave aan een schilderij (ontvangst en terugbetaling) werd foutief geboekt op de MAR's 359 / 459. De uitgave voor het schilderij werd verrekend via het exploitatiebudget, dus de tegemoetkoming moest geboekt worden op de MAR's 159 / 259.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Martinus Sint-Martens-Leerne wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 | Uitgaven 2024 | Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 30.302,67 | 22.469,39 | 7.833,28 | 8.145,21 | 0,00 | 15.978,49 | 15.978,49 | |
INVEST. | 4.000,00 | 4.000,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Opmerking : de tijdelijke tegemoetkoming van een sponsor voor de uitgave aan een schilderij (ontvangst en terugbetaling) werd foutief geboekt op de MAR's 359 / 459. De uitgave voor het schilderij werd verrekend via het exploitatiebudget, dus de tegemoetkoming moest geboekt worden op de MAR's 159 / 259.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Martinus Sint-Martens-Leerne, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 24 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem.
Opmerking : na het inwinnen van bijkomende informatie blijkt dat de patrimoniumgelden op de spaarrekening naar een andere bank werden verplaatst. Dit wordt aanzien als een herbelegging en moet geregistreerd worden in de boekhouding via de MAR's 335 / 436. Dit is niet gebeurd, maar heeft geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024. In de actualisering van de inventaris punt 2 patrimoniumrekeningen is deze wijziging ook niet vast te stellen omdat het rekeningnummer niet werd aangepast naar dat van de nieuwe spaarrekening.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 | Uitgaven 2024 | Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 1.779,45 | 6.920,56 | -5.141,11 | 294,49 | 12.650,39 | 7.803,77 | 7.803,77 | |
INVEST. | 3.317,63 | 3.317,63 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 3.317,63 |
Opmerking : na het inwinnen van bijkomende informatie blijkt dat de patrimoniumgelden op de spaarrekening naar een andere bank werden verplaatst. Dit wordt aanzien als een herbelegging en moet geregistreerd worden in de boekhouding via de MAR's 335 / 436. Dit is niet gebeurd, maar heeft geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024. In de actualisering van de inventaris punt 2 patrimoniumrekeningen is deze wijziging ook niet vast te stellen omdat het rekeningnummer niet werd aangepast naar dat van de nieuwe spaarrekening.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Agnes Wontergem, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Eutropius Gottem met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 21 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Eutropius Gottem.
Opmerkingen : 1/ De intresten van de patrimoniumrekening staan foutief geboekt op MAR 121. Deze moeten op MAR 133 geboekt worden. 2/ De staat van vermogen voor het onderdeel geldbeleggingen en de actualisering van de inventaris - patrimoniumrekeningen zijn niet correct, en komen niet overeen met de rekeninguittreksels van de geldbeleggingen toestand 31 december 2024. Er staat een bedrag van 24.973,35 euro vermeld in plaats van 24.938,35 euro. 3/ In de toelichting staan enkele typfouten : herbelegging staatsbon naar termijnrekening is 24.900 euro in plaats van 29.400 euro en het saldo van de rentespaarrekening op 31 december 2024 is 38,23 euro in plaats van 73,35 euro. Deze opmerkingen hebben geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Eutropius Gottem wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 | Uitgaven 2024 | Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 7.421,10 | 10.242,73 | -2.821,63 | 14.138,01 | 0,00 | 11.316,38 | 11.316,38 | |
INVEST. | 24.900,00 | 24.900,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Opmerkingen : 1/ De intresten van de patrimoniumrekening staan foutief geboekt op MAR 121. Deze moeten op MAR 133 geboekt worden. 2/ De staat van vermogen voor het onderdeel geldbeleggingen en de actualisering van de inventaris - patrimoniumrekeningen zijn niet correct, en komen niet overeen met de rekeninguittreksels van de geldbeleggingen toestand 31 december 2024. Er staat een bedrag van 24.973,35 euro vermeld in plaats van 24.938,35 euro. 3/ In de toelichting staan enkele typfouten : herbelegging staatsbon naar termijnrekening is 24.900 euro in plaats van 29.400 euro en het saldo van de rentespaarrekening op 31 december 2024 is 38,23 euro in plaats van 73,35 euro. Deze opmerkingen hebben geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Martinus en Sint-Eutropius Gottem, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Jan Baptist Grammene met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 24 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Jan Baptist Grammene.
Opmerkingen : 1/ Er werden intresten van patrimoniumrekeningen foutief geboekt op MAR 121 in plaats van MAR 133. 2/ Het bedrag van de intresten op de patrimoniumrekeningen vermeld in de toelichting is niet correct : er staat 1.011,50 euro vermeld terwijl dit volgens de geboekte intresten 1.274,00 euro moet zijn. 3/ De interne kredietaanpassing werd goedgekeurd na 31 december 2024 (17 januari 2025). Interne kredietaanpassingen moeten ten laatste op 31 december van het budgetjaar goedgekeurd worden.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Jan Baptist Grammene wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 | Uitgaven 2024 | Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 2.186,91 | 7.953,40 | -5.766,49 | 12.408,58 | 5.192,89 | 11.834,98 | 11.834,98 | |
INVEST. | 20.000,00 | 20.000,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Opmerkingen : 1/ Er werden intresten van patrimoniumrekeningen foutief geboekt op MAR 121 in plaats van MAR 133. 2/ Het bedrag van de intresten op de patrimoniumrekeningen vermeld in de toelichting is niet correct : er staat 1.011,50 euro vermeld terwijl dit volgens de geboekte intresten 1.274,00 euro moet zijn. 3/ De interne kredietaanpassing werd goedgekeurd na 31 december 2024 (17 januari 2025). Interne kredietaanpassingen moeten ten laatste op 31 december van het budgetjaar goedgekeurd worden.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Jan Baptist Grammene, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Niklaas Meigem met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 17 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Niklaas Meigem.
Opmerkingen : 1/ De verhoging van de patrimoniumrekening (49,01 euro) werd niet budgettair verwerkt (MAR 133/29/39/436). Dit heeft geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024. 2/ Het verhoogde bedrag van de patrimoniumrekening is ook niet opgenomen in de staat van vermogen onderdeel geldbeleggingen en de actualisering van de inventaris - patrimoniumrekeningen. Daar staat nog steeds hetzelfde bedrag van 2023 : 4.609,00 euro, daar waar het nieuwe bedrag 4.685,85 euro is (verhoging met de intresten van 2023 en 2024). Er is dus ook geen overeenstemming tussen deze documenten en het bijgevoegde rekeninguittreksel toestand 31 december 2024. 3/ De toelichting vermeldt ook ook een fout bedrag van de patrimoniumrekening, namelijk 4.697,13 euro in plaats van 4.685,85 euro. Er werden ten onrechte reeds intresten van 2025 bijgeteld. 4/ De interne kredietaanpassing werd goedgekeurd na 31 december 2024 (8 januari 2025). Interne kredietaanpassingen moeten ten laatste op 31 december van het budgetjaar goedgekeurd worden.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Niklaas Meigem wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 | Uitgaven 2024 | Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 1.446,94 | 10.247,55 | -8.800,61 | 2.574,63 | 7.922,43 | 1.696,45 | 1.696,45 | |
INVEST. | 2.879,10 | 2.879,10 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 2.879,10 |
Opmerkingen : 1/ De verhoging van de patrimoniumrekening (49,01 euro) werd niet budgettair verwerkt (MAR 133/29/39/436). Dit heeft geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024. 2/ Het verhoogde bedrag van de patrimoniumrekening is ook niet opgenomen in de staat van vermogen onderdeel geldbeleggingen en de actualisering van de inventaris - patrimoniumrekeningen. Daar staat nog steeds hetzelfde bedrag van 2023 : 4.609,00 euro, daar waar het nieuwe bedrag 4.685,85 euro is (verhoging met de intresten van 2023 en 2024). Er is dus ook geen overeenstemming tussen deze documenten en het bijgevoegde rekeninguittreksel toestand 31 december 2024. 3/ De toelichting vermeldt ook ook een fout bedrag van de patrimoniumrekening, namelijk 4.697,13 euro in plaats van 4.685,85 euro. Er werden ten onrechte reeds intresten van 2025 bijgeteld. 4/ De interne kredietaanpassing werd goedgekeurd na 31 december 2024 (8 januari 2025). Interne kredietaanpassingen moeten ten laatste op 31 december van het budgetjaar goedgekeurd worden.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Niklaas Meigem, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Amandus Zeveren met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 22 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Amandus Zeveren.
Opmerkingen : 1/ De renovatie van het kerkorgel werd - zoals overeengekomen - door de kerkfabriek met eigen middelen uit het privaat patrimonium gefinancierd. Hiervoor werd een kasbon verkocht (nominale waarde : 66.000,00 euro - ontvangst : 60.200,25 euro - deze info verkregen na het opvragen van bijkomende inlichtingen). Gezien de betaalde facturen lager zijn dan de opbrengst van de kasbon, vertoont de jaarrekening van de investeringen nu een overschot van 9.790,85 euro. Dit overschot hoort eigenlijk bij het privaat patrimonium, maar zit nu in het vermogen van de eredienst. Na afrekening van de laatste facturen moet dit - via de budgetwijziging in 2025 - rechtgezet worden. 2/ De investeringsfiches voor de renovatie van het kerkorgel zijn niet correct opgemaakt. Iedere uitgave is dubbel vermeld.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Amandus Zeveren wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 | Uitgaven 2024 | Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 3.059,67 | 8.804,47 | -5.744,80 | 5.804,37 | 5.212,69 | 5.272,26 | 15.063,11 | |
INVEST. | 60.200,25 | 50.409,40 | 9.790,85 | 0,00 | 9.790,85 | 0,00 |
Opmerkingen : 1/ De renovatie van het kerkorgel werd - zoals overeengekomen - door de kerkfabriek met eigen middelen uit het privaat patrimonium gefinancierd. Hiervoor werd een kasbon verkocht (nominale waarde : 66.000,00 euro - ontvangst : 60.200,25 euro - deze info verkregen na het opvragen van bijkomende inlichtingen). Gezien de betaalde facturen lager zijn dan de opbrengst van de kasbon, vertoont de jaarrekening van de investeringen nu een overschot van 9.790,85 euro. Dit overschot hoort eigenlijk bij het privaat patrimonium, maar zit nu in het vermogen van de eredienst. Na afrekening van de laatste facturen moet dit - via de budgetwijziging in 2025 - rechtgezet worden. 2/ De investeringsfiches voor de renovatie van het kerkorgel zijn niet correct opgemaakt. Iedere uitgave is dubbel vermeld.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Amandus Zeveren, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Mauritius en Gezellen Nevele met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 24 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Mauritius en Gezellen Nevele.
Opmerkingen : 1/ De intresten op de patrimoniumrekening (502,92 euro) werden niet budgettair verwerkt (MAR 133/29/39/436). 2/ De patrimoniumgelden werden bij een andere bank geplaatst. Dit wordt aanzien als een herbelegging en moet geregistreerd worden in de boekhouding via de MAR's 335/436. Dit is niet gebeurd. Ook de intekening op termijnrekening werd niet geregistreerd in de boekhouding via de MAR's 335/436. Deze opmerkingen hebben geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Mauritius en Gezellen Nevele wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 | Uitgaven 2024 | Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 34.148,51 | 47.426,82 | -13.278,31 | 64.901,08 | 13.704,62 | 65.327,39 | 65.327,39 | |
INVEST. | 12.618,46 | 12.618,46 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Opmerkingen : 1/ De intresten op de patrimoniumrekening (502,92 euro) werden niet budgettair verwerkt (MAR 133/29/39/436). 2/ De patrimoniumgelden werden bij een andere bank geplaatst. Dit wordt aanzien als een herbelegging en moet geregistreerd worden in de boekhouding via de MAR's 335/436. Dit is niet gebeurd. Ook de intekening op termijnrekening werd niet geregistreerd in de boekhouding via de MAR's 335/436. Deze opmerkingen hebben geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Mauritius en Gezellen Nevele, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Blasius en Sint-Margriet Landegem met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 22 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Blasius en Sint-Margriet Landegem.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Blasius en Sint-Margriet Landegem wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 (*) via over- boeking |
Uitgaven 2024 (*) via over-boeking |
Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 13.014,89 | 35.915,24 2,04 (*) |
-22.902,39 | 2.434,52 | 35.013,82 | 14.545,95 | 14.545,95 | |
INVEST. | 59.002,86 2,04 (*) |
59.004,90 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Blasius en Sint-Margriet Landegem, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Petrus en Sint-Paulus Hansbeke met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 22 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Petrus en Sint-Paulus Hansbeke.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Petrus en Sint-Paulus Hansbeke wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 (*) via over- boeking |
Uitgaven 2024 (*) via over- boeking |
Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 53.556,40 | 54.257,31 818,49 (*) |
-1.519,40 | 50.622,55 | 3.926,60 | 53.029,75 | 53.029,75 | |
INVEST. | 102.890,27 818,49 (*) |
103.708,76 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Petrus en Sint-Paulus Hansbeke, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Radegundis Merendree met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 24 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Radegundis Merendree.
Opmerking : de patrimoniumgelden stijgen met 1.358,38 euro, terwijl maar 1.333,00 euro intresten correct werden verwerkt via MAR 133/29/39/436. 25,38 euro werd dus niet correct verwerkt via deze MAR's. Dit heeft geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Radegundis Merendree wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 (*) via over- boeking |
Uitgaven 2024 (*) via over- boeking |
Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 29.811,30 | 26.151,64 |
2.326,66 | 43.901,07 | 0,00 | 46.227,73 | 46.227,73 | |
INVEST. | 187.000,00 1.333,00 (*) |
188.333,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Opmerking : de patrimoniumgelden stijgen met 1.358,38 euro, terwijl maar 1.333,00 euro intresten correct werden verwerkt via MAR 133/29/39/436. 25,38 euro werd dus niet correct verwerkt via deze MAR's. Dit heeft geen gevolg voor het resultaat van de jaarrekening 2024.
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Radegundis Merendree, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 9°.
Het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten, in het bijzonder de artikelen 54 en 55 over de jaarrekening.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 13 oktober 2006 betreffende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erediensten, in het bijzonder de artikelen 39 tot en met 44 over de jaarrekening.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Eligius Vosselare met de bijhorende bewijsstukken en toelichting, goedgekeurd door de kerkraad in zitting van 23 januari 2025.
De jaarrekening 2024 van de kerkfabrieken van Deinze werden digitaal en gecoördineerd bezorgd door het Centraal Kerkbestuur op 9 maart 2025. De gemeenteraad geeft een gunstig advies bij de jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Eligius Vosselare.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële implicaties.
Artikel 1
De jaarrekening 2024 van de kerkfabriek Sint-Eligius Vosselare wordt als volgt gunstig geadviseerd:
Expl./Inv. | Ontvang-sten 2024 (*) via over- boeking |
Uitgaven 2024 |
Saldo 2024 | Over/tekort rekening 2023 | Exploita-tietoelage 2024 | Gecumu-leerd saldo jaar- rekening 2024 | Kastoestand 2024 | Investerings-toelage stad 2024 |
EXPLOIT. | 2.277,85 | 21.121,26 6,38 (*) |
-18.849,79 | 35.277,41 | 20.462,63 | 36.890,25 | 36.890,25 | |
INVEST. | 6,38 (*) | 6,38 | 0,00 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
Artikel 2
Dit besluit zal via het digitaal loket voor lokalen besturen worden bezorgd aan het Agentschap Binnenlands Bestuur in uitvoering van artikel 55 van het eredienstendecreet.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit zal via Religiopoint worden overgemaakt aan de heer gouverneur, de kerkfabriek Sint-Eligius Vosselare, het centraal kerkbestuur en het erkend representatief orgaan.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285, § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Brief Farys van 13 januari 2025.
Basisprincipes in kader van beheer en onderhoud van riolering langs gewestwegen.
Overeenkomst inzake basisprincipes inzake riolen langs gewestwegen.
Omzendbrief OW98/4 betreffende aanleg van riolen langs gewestwegen.
Langs gewestwegen zijn het Vlaams Gewest (AWV), de gemeenten en rioolbeheerder partners bij de aanleg en het onderhoud van de afvoerleidingen van regen- en afvalwater.
In de loop der tijden groeiden tussen de gemeenten, rioolbeheerders en AWV hierover afspraken die van plaats tot plaats verschillen. Het is daarom wenselijk om basisprincipes en uniforme afspraken te maken voor het onderhoud van de riolen en grachten in en langs de gewestwegen.
De basisprincipes (bijlage 1) verduidelijken de verantwoordelijkheden in het onderhoud van de afwateringsinfrastructuur langs gewestwegen. Hierbij wordt gekeken naar de infrastructuur om de beheerder te bepalen en niet naar het domein.
Uitgangspunt is dat de rioolbeheerder/gemeente de afvalwaterinfrastructuur onderhoudt en AWV de regenwaterinfrastructuur. In historisch gegroeide situaties waar niet duidelijk is wat afvalwaterleidingen zijn en wat regenwaterleidingen, bepalen de basisprincipes via een aantal eenvoudige, makkelijk op het terrein detecteerbare regels wie wat onderhoudt. Zodra de infrastructuur heraangelegd wordt tot een duidelijk gescheiden stelsel geldt opnieuw het uitgangspunt. Deze afspraken gelden voor onderhoud.
Bij heraanleg en nieuwe aanleg hanteren we de kostenverdeling voor investeringen waar de omzendbrief OW 98/4 (bijlage 3) de basis is.
De basisprincipes zijn een consensus na overleg met AWV, de rioolbeheerders, meerdere gemeenten, VVSG, Aquaflanders, MOW en de VMM. De afbakening van deze basisprincipes werd ook in verschillende districten uitgetest op het terrein in het bijzijn van zowel de domeinbeheerder als een rioolbeheerder. Ze bleken op het terrein goed te interpreteren.
Alle gemeenten worden opgeroepen om de basisprincipes te onderschrijven. Bij gemeenten die hun riolen zelf beheren is hiervoor een gemeenteraadsbeslissing nodig. Om deze afspraken definitief te bekrachtigen ligt de overeenkomst in bijlage 2 voor ter goedkeuring.
Aangezien de basisprincipes in Deinze reeds jaren worden toegepast heeft deze afsprakennota geen financiële impact.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt de overeenkomst inzake de basisprincipes inzake riolen langs gewestwegen goed.
Artikel 2
Farys kan met akkoord van de gemeenteraad de basisprincipes verder in detail uitwerken.
Artikel 3
De toepassing van de basisprincipes op het terrein start vanaf het moment dat de stad via Farys aan VVSG en AWV dit besluit bezorgt.
Artikel 4
Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan Farys, Stropstraat 1 te 9000 Gent.
Artikel 5
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
De gemeenteraadsbeslissing 30 december 1991.
De verkavelingsvergunning van 7 juli 1992.
Het uittreksel uit de kadastrale legger.
Bodemattest.
De ontwerpakte.
Bij gemeenteraadsbeslissing van 30 december 1991 werden de voorwaarden vastgesteld en het wegenistracé goedgekeurd met betrekking tot het verkavelen van gronden gelegen ter hoogte van de Izegemstraat in de deelgemeente Zeveren, destijds kadastraal gekend 4e Afd., sectie A, nrs. 531e, 543b, 541d en deel nrs. 566, 563a, 428c en 427c7.
Op 7 juli 1992 werd door het college van burgemeester en schepenen een verkavelingsvergunning afgeleverd voor de bovenvermelde gronden.
Op basis van artikel 7 van voormelde gemeenteraadsbeslissing dient de verkavelaar de wegenis (incl. infrastructuur) kosteloos aan de Stad af te staan.
Het over te dragen perceel is thans kadastraal gekend onder nr. 531v2 en heeft een oppervlakte van 8.777 m².
Aan de wegenis de straatnaam Blekerij toegekend.
De dienst omgeving heeft de ontwerpakte van kosteloze grondafstand opgemaakt.
Na bespreking.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1
De ontwerpakte, opgemaakt door de dienst omgeving, met betrekking tot de kosteloze overname door de Stad van de wegenis "Blekerij" - 1e fase (incl. infrastructuur), thans kadastraal gekend te Deinze (Zeveren), 4e Afd., sectie A, nr. 531v2 met een oppervlakte van 8.777 m², ter inlijving in het openbaar domein, wordt goedgekeurd.
Artikel 2
De authentieke akte zal verleden worden voor de heer burgemeester.
Artikel 3
De algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie te ontslaan ambtshalve inschrijving te nemen.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Zoë Van Doorne, Freija Dhondt, Olaf Evrard, Matthias Neirynck (raadsleden), Sofie D'hondt (schepen)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Uittreksels kad. plan en legger
Schattingsverslag
Inname-/situatieplan dienst omgeving
Schepencollegebesluiten 18 februari 2025 en 4 maart 2025
Ondertekende verkoopbelofte
In het budget van 2025 is krediet voorzien om kunstgras aan te leggen op het bestaande oefenterrein van Zeveren Sportief aan de Izegemstraat.
Dit terrein heeft niet de correcte breedte-/lengteverhouding en is ingeplant tot op de perceelsgrens.
Gezien het grote investeringsbedrag voor de aanleg van het kunstgras is het aangewezen dit aan te leggen zodat de club kan beschikken over een volwaardig terrein.
Om hieraan tegemoet te komen werd overwogen om een deel van de aanpalende percelen, kad. gekend te Deinze (Zeveren), 4e Afd., sectie A, nr. 474e2 en nr. 474d2 te verwerven, die gelegen zijn in het verlengde van het bestaande oefenterrein.
In zitting van 18 februari 2025 verleende het schepencollege principiële goedkeuring het aankoopdossier op te starten.
Op basis van het schattingsverslag van 20 februari 2025 werden met de eigenaars aankooponderhandelingen gevoerd. De eigenaars stellen dat het restperceel na verkoop van een deel van perceel nr. 474d2 dan zonder nut zou zijn. Bijgevolg vragen de eigenaars dat het volledige perceel door de Stad zou aangekocht worden.
Deze 2 bovenvermelde percelen en de overige nog omliggende percelen van de eigenaars zijn verpacht aan 1 landbouwer. Om het makkelijk bewerken van de resterende percelen mogelijk te houden voor de landbouwer vragen de 4 eigenaars om bijkomend een strook uit het perceel nr. 474x te verwerven.
Bijgevoegd situatieplan verduidelijkt het bovenvermelde
in totaal betreft het de verwerving van een oppervlakte van +/- 5.484 m²:
Overeenkomstig het geldend gewestplan zijn de percelen gelegen in een agrarisch gebied.
De aankooponderhandelingen resulteerden in de ondertekening van een verkoopbelofte voor de verkoopprijs van 80.000,00 euro. Aan de pachter zal een pachtverbrekingsvergoeding van 0,85 euro/m² voorgesteld worden.
De gronden welke bijkomend verworven worden, en aldus restgrond zullen zijn na de aankoop, kunnen aangewend worden voor het reguleren van de waterhuishouding (aanleg wadi) of voor eventuele andere recreatieve doeleinden.
Teneinde de exacte oppervlakte van de aan te kopen percelen te kennen, dienen de nodige opmetingen te gebeuren door een landmeter. De resultaten van de opmetingen zullen de overeengekomen prijs niet wijzigen.
De ondertekende verkoopbelofte ligt thans ter goedkeuring voor.
Na bespreking.
Deze beslissing valt onder de visumplicht.
Het krediet om deze beslissing uit te voeren dient voorzien te worden bij aanpassing meerjarenplanning 2025/1 onder de budgetcodering IP007 20463/01 220000 074200.
Artikel 1
De gemeenteraad aanvaardt de door de eigenaars van de kadastrale percelen te Deinze (Zeveren), 4e Afd., sectie A, nrs. 474e4, 474d2 en 474x ondertekende belofte tot verkoop van een benaderende oppervlakte van 5.484 m², overeenkomstig het inname-/situatieplan van de dienst omgeving, mits de totale som van 80.000,00 euro, bovenop de kosten.
Aan de pachter van de percelen zal een verbrekingsvergoeding van 0,85 euro/m² voorgesteld worden.
Artikel 2
Deze aankoop voor openbaar nut te verklaren, meer bepaald met het oog op de uitbreiding van het oefenterrein van voetbalclub Zeveren Sportief i.f.v. de aanleg van kunstgras, het reguleren van de waterhuishouding en met het oog op aanwending voor eventuele andere recreatieve doeleinden.
Artikel 3
Aan het college van burgemeester en schepenen wordt machtiging verleend om de Stad in rechte te vertegenwoordigen voor de administratieve afhandeling (o.m. ondertekening van de authentieke akte) van de aankoop van de onroerende goederen volgens de modaliteiten in de hierbij geviseerde eenzijdige verkoopbelofte.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Bram Stroobandt, Beatrice Thaler (raadsleden), Jan Vermeulen (schepen), Kristof Van den Berghe (raadslid), Rutger De Reu (burgemeester), Peter Parmentier (raadslid)
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motivering van de bestuurshandelingen, meer specifiek de artikels 1, 2 en 3.
Het decreet van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikels 40 en 41 over de bevoegdheid van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 september 2024 betreffende het subsidiereglement voor de instapkost voor het aansluiten bij een autodeelsysteem.
Het aanvraagformulier subsidie instapkost autodelen.
In het subsidiereglement, dat werd goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 september 2024, werd opgenomen dat de subsidie betrekking heeft op de eenmalige instapkost voor het aansluiten bij een autodeelsysteem. De subsidie bedraagt € 35.
Het bedrag van de subsidie komt overeen met de eenmalige instapkost bij autodeelorganisatie Cambio.
Bij autodeelorganisatie Dégage werd het inschrijvingsgeld sinds 1 januari 2025 aangepast van € 35 naar € 45.
Sommige autodeelorganisaties werken niet met een instapkost maar enkel met een jaarlijkse bijdrage. Zo vraagt autodeelorganisatie CozyWheels een jaarlijkse bijdrage van € 25, maar geen instapkost. In Deinze wordt momenteel 1 wagen gedeeld via CozyWheels.
De subsidie heeft als doel autodelen aantrekkelijker te maken voor inwoners en de financiële drempel om lid te worden te verlagen.
Om dit voor alle autodeelorganisaties gelijk te trekken wordt voorgesteld om het bedrag van de subsidie te verhogen naar maximum € 45 en verder ook de eerste jaarlijkse bijdrage, bij autodeelorganisaties die geen instapkost vragen, mee op te nemen in het subsidiereglement. Op deze manier kunnen inwoners die zich voor het eerst aansluiten bij een autodeelorganisatie, ongeacht welke, de subsidie aanvragen.
Verder staat in het reglement opgenomen dat een zelfde persoon 1 subsidie per autodeelorganisatie toegekend kan krijgen. Anderzijds wordt vermeld dat de subsidie eenmalig € 35 bedraagt. Dit kan als tegenstrijdig beschouwd worden en daarom wordt voorgesteld deze bepaling aan te passen naar 1 subsidie per persoon.
De door te voeren aanpassingen zijn als volgt:
Voorwaarden van de subsidie
Artikel 3
De stad Deinze verleent de subsidie onder de volgende voorwaarden:
Bedrag van de subsidie
Artikel 5
De subsidie heeft betrekking op de eenmalige instapkost of de eerste jaarlijkse bijdrage bij autodeelorganisaties waar geen instapkost gevraagd wordt; en bedraagt maximaal € 45.
Het krediet om deze beslissing uit te voeren is voorzien op:
meerjarenplan 2020-2025 |
Exploitatie |
jaar |
2025 |
beleidsitem |
029000 Overige mobiliteit en verkeer |
algemene rekening |
649000 Algemene werkingssubsidies aan personen |
kostenplaats/actie |
INSTAP/geen |
krediet |
2.100 euro |
Periode
Artikel 1
Er wordt voor een termijn aanvangend op 1 januari 2025 en eindigend op 31 december 2025 een subsidiereglement gevestigd voor het toekennen van een subsidie voor de instapkost voor het aansluiten bij een autodeelsysteem.
Begripsomschrijving - definities
Artikel 2
Volgende definities zijn van toepassing:
Voorwaarden van de subsidie
Artikel 3
De stad Deinze verleent de subsidie onder de volgende voorwaarden:
Begunstigden
Artikel 4
De aanvrager, ingeschreven in de bevolkingsregisters van de stad Deinze.
Bedrag van de subsidie
Artikel 5
De subsidie heeft betrekking op de eenmalige instapkost of de eerste jaarlijkse bijdrage bij autodeelorganisaties waar geen instapkost gevraagd wordt; en bedraagt maximaal € 45.
Procedure (Aanvraag, beoordeling, beslissing en uitbetaling)
Aanvraag van de subsidie
Artikel 6
Beoordeling
Artikel 7
Uitbetaling
Artikel 8
Artikel 9
De gesubsidieerde engageert zich om het belang van het gebruik van het Nederlands te erkennen bij het uitvoeren van gesubsidieerde activiteiten.
Betwistingen
Artikel 10
Alle betwistingen over de toepassing van onderhavig reglement worden beslecht door het college van burgemeester en schepenen.
Artikel 1
In het gemeenteraadsbesluit van 24 september 2024 betreffende het subsidiereglement voor de instapkost voor het aansluiten bij een autodeelsysteem, worden de hierna volgende artikels aangepast:
Voorwaarden van de subsidie
Artikel 3
De stad Deinze verleent de subsidie onder de volgende voorwaarden:
Bedrag van de subsidie
Artikel 5
De subsidie heeft betrekking op de eenmalige instapkost of de eerste jaarlijkse bijdrage bij autodeelorganisaties waar geen instapkost gevraagd wordt; en bedraagt maximaal € 45.
Artikel 2
Het aanvraagformulier, zoals in bijlage geviseerd, voor het bekomen van de subsidie opgenomen in artikel 1, wordt goedgekeurd.
Artikel 3
Het gecoördineerde subsidiereglement is hieronder opgenomen.
Artikel 4
Een kopie van dit besluit wordt aan de financieel directeur bezorgd en aan de betrokken dienst belast met de toepassing van dit reglement.
Artikel 5
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Karlien De Paepe, Annick Verstraete, Filip Vervaeke (raadsleden), Jan Vermeulen (schepen)
De gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994, artikel 173.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen, artikel 41, 2de lid, 14°, over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen.
20250324 ppt GR GFT
Vanaf 1/1/2026 wordt in Deinze de inzameling van GFT aan huis aangeboden. Dit is niet verplicht. Vanaf 2026 worden GFT en restafval elke 2 weken afwisselend opgehaald. De ene week wordt GFT opgehaald, de andere week restafval. Mensen die wensen dat GFT aan huis wordt opgehaald, moeten gebruik maken van een container. Men kan kiezen tussen een 120 l rolcontainer of een container van 40 l.
De GFT-containers van respectievelijk 120 liter en 40 liter worden door de intercommunale IVM aangekocht. Door het college van burgemeester en schepenen is beslist om de GFT-containers te verkopen. Er wordt een tarief voorgesteld dat is samengesteld uit de aankoopprijs en de prijs voor levering aan huis.
Inwoners kunnen een GFT-container bestellen vanaf 1 mei 2025 via een webshop link op de website van de stad (www.deinze.be/gft) of aan de balie van het dienstencentrum Leiespiegel en in het onthaal van het oud gemeentehuis van Nevele. De GFT-containers die besteld worden in de periode van 1 mei 2025 tot en met 31 mei 2025 worden door een door IVM aangestelde firma in oktober 2025 aan huis geleverd. GFT-container die besteld worden vanaf 1 juni 2025 dienen op afspraak afgehaald te worden bij de technische uitvoeringsdienst te Deinze.
Het aantal bestelde containers dient door IVM op 1 juni 2025 doorgegeven te worden aan de leverancier i.f.v. levering in oktober 2025. De stad zal zelf ook GFT-containers bij IVM bestellen. Die stock wordt dan gebruikt voor bestellingen van inwoners na 31 mei 2025. In september 2025 moeten we als stad de adressen doorgeven waar een GFT-container is besteld.
Om mensen te stimuleren om gebruik te maken van de GFT-inzameling aan huis stelt IVM voor om een inzameltarief te hanteren dat significant goedkoper is dan de afvoer als restafval. IVM stelt voor om inzameling van GFT aan inwoners aan te rekenen aan de helft van het huidige tarief voor de inzameling van restafval. Voorliggende retributiereglement is gebaseerd op volume diftar. Men betaalt m.a.w. op basis van het beschikbare volume van de GFT-container, ongeacht of de GFT-container deels of volledig wordt gevuld.
Inwoners dienen een betaalsticker aan te kopen in de verkooppunten waar ook restafvalzakken en PMD-zakken worden verkocht. Die betaalsticker dient bij aanbieding van de GFT-container rond het handvat bevestigd te worden. De betaalsticker wordt door de ophaalfirma verwijderd bij de ophaling.
In Deinze bevinden zich ondergrondse sorteerstraten. Er is voorzien om het bestaande netwerk van ondergrondse containers uit te breiden met een ondergrondse container voor GFT, tenzij waar dit praktisch of technisch niet mogelijk blijkt. Een ondergrondse GFT-container wordt uitgerust met een schuif van 10 liter wat overeen komt met ca. 4 kg. Deze schuifgrootte is bedoeld door de inzameling van GFT van huishoudelijk gebruik, dus vnl. groenten en fruit zonder of een beperkte hoeveelheid tuinafval. Een schuifopening van 60 liter komt overeen met ca. 24 kg, en is bedoeld voor de inzameling van GFT, inclusief tuinafval (gras/haagscheersel/bladeren). Aangezien ondergrondse containers in hoofdzaak bedoeld zijn voor inwoners in het centrum, dus zonder of met een kleine tuin, stelt de milieudienst voor om alleen ondergrondse GFT-containers in onze stad te voorzien met een schuifopening van 10 liter. Hebben die bewoners toch grotere hoeveelheden groenafval dan kunnen ze, net zoals vandaag, terecht op het recyclagepark. Het voorliggende retributiereglement omvat een tarief voor ondergrondse containers met een schuifopening van 10 liter. Gelet op het duidelijke verschil in typologie tussen het centrum van de stad en de meest recente woonwijken te Astene (o.a. Buiskouter) (= woningen met tuin) wordt voorgesteld om in dergelijke woonwijken geen ondergrondse GFT-containers te voorzien. Flankerend zal er in die wijk(en) een plaats aangeduid worden waar bewoners hun gevulde GFT-container kunnen aanbieden op een plaats die bereikbaar is voor een vrachtwagen als een straat met woningen niet toegankelijk is voor een vrachtwagen.
In het huidige retributiereglement voor vuilniszakken en voor gebruik van de ondergrondse afvalcontainers is een tegemoetkoming voorzien voor leefloongerechtigden. Zij kunnen via het Sociaal Huis jaarlijks gratis een aantal zakken of saldo op de toegangspas voor containers ontvangen. Een voorstel van dergelijke tegemoetkoming is ook opgenomen in het voorliggende GFT retributiereglement.
De ontvangsten van deze beslissing zullen geboekt worden op:
meerjarenplan 2020-2025 |
Exploitatie |
jaar |
2025+ nieuw meerjarenplan 2026-2031 |
beleidsitem |
030000 - ophalen en verwerken huishoudelijk afval |
algemene rekening |
700230 - GFT-containers |
actie |
geen |
krediet |
te voorzien in MJPW 2025/1 en MJP 2026-2031 |
Artikel 1 - Doel
Voor de inzameling van GFT-afval heft de stad een retributie voor:
Artikel 2 - Definities
Leefloongerechtigden en equivalent leefloongerechtigden, gedomicilieerd in Deinze, die gedurende 6 maanden effectief het leefloon ontvangen, krijgen na aanvraag en goedkeuring:
Artikel 5 - Schuldenaar
De retributie moet betaald worden door de persoon die het GFT-afval aanbiedt.
Artikel 6 - Aanvraag
Dit reglement treedt in werking op 1 april 2025 voor de verkoop van GFT-containers en GFT-betaalstickers.
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2026 voor het aanbieden van GFT-afval in de ondergrondse afvalcontainers.
Dit reglement eindigt op 31 december 2031.
Artikel 1
Er wordt een retributiereglement geheven op de verkoop van GFT-containers (120 l of 40 l) en GFT-betaalstickers voor een termijn aanvangend op 1 april 2025 en eindigend op 31 december 2031.
Er wordt een retributiereglement geheven op het aanbieden van GFT-afval in de ondergrondse containers voor een termijn aanvangend op 1 januari 2026 en eindigend op 31 december 2031.
Artikel 2
Een kopie van dit besluit wordt aan de financieel directeur bezorgd en aan de betrokken dienst belast met de toepassing van dit reglement.
Artikel 3
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
De statuten van zorgraad ELZ Schelde en Leie vzw.
Aan het begin van de nieuwe bestuursperiode in 2025 beslist de nieuwe gemeenteraad wie de mandaten zal invullen bij de verenigingen en instellingen waarbij ons bestuur is aangesloten.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Lid van het bestuursorgaan van de Zorgraad Eerstelijnszone Schelde en Leie, meer bepaald voor de cluster lokale besturen:
Vanlerberghe Marleen 24 stemmen voor, Claeys Gunnar 1 stem voor, Adams Alexander 0 stemmen voor, Baart Els 0 stemmen voor, Cocquyt Marc 0 stemmen voor, Cornelis Johan 0 stemmen voor, De Paepe Karlien 0 stemmen voor, De Reu Rutger 0 stemmen voor, De Spiegelaere Conny 0 stemmen voor, Debeurme Stephanie 0 stemmen voor, Depoortere Ortwin 0 stemmen voor, Dhaenens Bruno 0 stemmen voor, Dhondt Freija 0 stemmen voor, D'hondt Sofie 0 stemmen voor, Dobbelaere Ilse 0 stemmen voor, Evrard Olaf 0 stemmen voor, Lambrecht Nathalie 0 stemmen voor, Minnens Tess 0 stemmen voor, Neirynck Matthias 0 stemmen voor, Parmentier Peter 0 stemmen voor, Pauwels Jan 0 stemmen voor, Schaeck Hugo 0 stemmen voor, Standaert An 0 stemmen voor, Stroobandt Bram 0 stemmen voor, Thaler Beatrice 0 stemmen voor, Van den Berghe Kristof 0 stemmen voor, Van Doorne Zoë 0 stemmen voor, Van Huffel Eric 0 stemmen voor, Van Thuyne Bart 0 stemmen voor, Vermaercke Bart 0 stemmen voor, Vermeulen Jan 0 stemmen voor, Vermeulen Ronny 0 stemmen voor, Verschelde Delphine 0 stemmen voor, Verstraete Annick 0 stemmen voor, Verstraete Filip 0 stemmen voor, 1 stem tegen, 8 stemmen onthouden.
Vertegenwoordiger voor de algemene vergadering, meer bepaald voor de cluster lokale besturen:
De Spiegelaere Conny 21 stemmen voor, Adams Alexander 1 stem voor, Van den Berghe Kristof 1 stem voor, Baart Els 0 stemmen voor, Claeys Gunnar 0 stemmen voor, Cocquyt Marc 0 stemmen voor, Cornelis Johan 0 stemmen voor, De Paepe Karlien 0 stemmen voor, De Reu Rutger 0 stemmen voor, Debeurme Stephanie 0 stemmen voor, Depoortere Ortwin 0 stemmen voor, Dhaenens Bruno 0 stemmen voor, Dhondt Freija 0 stemmen voor, D'hondt Sofie 0 stemmen voor, Dobbelaere Ilse 0 stemmen voor, Evrard Olaf 0 stemmen voor, Lambrecht Nathalie 0 stemmen voor, Minnens Tess 0 stemmen voor, Neirynck Matthias 0 stemmen voor, Parmentier Peter 0 stemmen voor, Pauwels Jan 0 stemmen voor, Schaeck Hugo 0 stemmen voor, Standaert An 0 stemmen voor, Stroobandt Bram 0 stemmen voor, Thaler Beatrice 0 stemmen voor, Van Doorne Zoë 0 stemmen voor, Van Huffel Eric 0 stemmen voor, Van Thuyne Bart 0 stemmen voor, Vanlerberghe Marleen 0 stemmen voor, Vermaercke Bart 0 stemmen voor, Vermeulen Jan 0 stemmen voor, Vermeulen Ronny 0 stemmen voor, Verschelde Delphine 0 stemmen voor, Verstraete Annick 0 stemmen voor, Vervaeke Filip 0 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 9 stemmen onthouden.
Vertegenwoordiger voor de algemene vergadering, meer bepaald voor de cluster cluster lokale besturen:
Vanlerberghe Marleen 24 stemmen voor, Adams Alexander 0 stemmen voor, Baart Els 0 stemmen voor, Claeys Gunnar 0 stemmen voor, Cocquyt Marc 0 stemmen voor, Cornelis Johan 0 stemmen voor, De Paepe Karlien 0 stemmen voor, De Reu Rutger 0 stemmen voor, De Spiegelaere Conny 0 stemmen voor, Debeurme Stephanie 0 stemmen voor, Depoortere Ortwin 0 stemmen voor, Dhaenens Bruno 0 stemmen voor, Dhondt Freija 0 stemmen voor, D'hondt Sofie 0 stemmen voor, Dobbelaere Ilse 0 stemmen voor, Evrard Olaf 0 stemmen voor, Lambrecht Nathalie 0 stemmen voor, Minnens Tess 0 stemmen voor, Neirynck Matthias 0 stemmen voor, Parmentier Peter 0 stemmen voor, Pauwels Jan 0 stemmen voor, Schaeck Hugo 0 stemmen voor, Standaert An 0 stemmen voor, Stroobandt Bram 0 stemmen voor, Thaler Beatrice 0 stemmen voor, Van den Berghe Kristof 0 stemmen voor, Van Doorne Zoë 0 stemmen voor, Van Huffel Eric 0 stemmen voor, Van Thuyne Bart 0 stemmen voor, Vermaercke Bart 0 stemmen voor, Vermeulen Jan 0 stemmen voor, Vermeulen Ronny 0 stemmen voor, Verschelde Delphine 0 stemmen voor, Verstraete Annick 0 stemmen voor, Vervaeke Filip 0 stemmen voor, 1 stem tegen, 9 stemmen onthouden.
Vanlerberghe Marleen 24 stemmen voor, Claeys Gunnar 1 stem voor, Adams Alexander 0 stemmen voor, Baart Els 0 stemmen voor, Cocquyt Marc 0 stemmen voor, Cornelis Johan 0 stemmen voor, De Paepe Karlien 0 stemmen voor, De Reu Rutger 0 stemmen voor, De Spiegelaere Conny 0 stemmen voor, Debeurme Stephanie 0 stemmen voor, Depoortere Ortwin 0 stemmen voor, Dhaenens Bruno 0 stemmen voor, Dhondt Freija 0 stemmen voor, D'hondt Sofie 0 stemmen voor, Dobbelaere Ilse 0 stemmen voor, Evrard Olaf 0 stemmen voor, Lambrecht Nathalie 0 stemmen voor, Minnens Tess 0 stemmen voor, Neirynck Matthias 0 stemmen voor, Parmentier Peter 0 stemmen voor, Pauwels Jan 0 stemmen voor, Schaeck Hugo 0 stemmen voor, Standaert An 0 stemmen voor, Stroobandt Bram 0 stemmen voor, Thaler Beatrice 0 stemmen voor, Van den Berghe Kristof 0 stemmen voor, Van Doorne Zoë 0 stemmen voor, Van Huffel Eric 0 stemmen voor, Van Thuyne Bart 0 stemmen voor, Vermaercke Bart 0 stemmen voor, Vermeulen Jan 0 stemmen voor, Vermeulen Ronny 0 stemmen voor, Verschelde Delphine 0 stemmen voor, Verstraete Annick 0 stemmen voor, Verstraete Filip 0 stemmen voor, 1 stem tegen, 8 stemmen onthouden.
De Spiegelaere Conny 21 stemmen voor, Adams Alexander 1 stem voor, Van den Berghe Kristof 1 stem voor, Baart Els 0 stemmen voor, Claeys Gunnar 0 stemmen voor, Cocquyt Marc 0 stemmen voor, Cornelis Johan 0 stemmen voor, De Paepe Karlien 0 stemmen voor, De Reu Rutger 0 stemmen voor, Debeurme Stephanie 0 stemmen voor, Depoortere Ortwin 0 stemmen voor, Dhaenens Bruno 0 stemmen voor, Dhondt Freija 0 stemmen voor, D'hondt Sofie 0 stemmen voor, Dobbelaere Ilse 0 stemmen voor, Evrard Olaf 0 stemmen voor, Lambrecht Nathalie 0 stemmen voor, Minnens Tess 0 stemmen voor, Neirynck Matthias 0 stemmen voor, Parmentier Peter 0 stemmen voor, Pauwels Jan 0 stemmen voor, Schaeck Hugo 0 stemmen voor, Standaert An 0 stemmen voor, Stroobandt Bram 0 stemmen voor, Thaler Beatrice 0 stemmen voor, Van Doorne Zoë 0 stemmen voor, Van Huffel Eric 0 stemmen voor, Van Thuyne Bart 0 stemmen voor, Vanlerberghe Marleen 0 stemmen voor, Vermaercke Bart 0 stemmen voor, Vermeulen Jan 0 stemmen voor, Vermeulen Ronny 0 stemmen voor, Verschelde Delphine 0 stemmen voor, Verstraete Annick 0 stemmen voor, Vervaeke Filip 0 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 9 stemmen onthouden.
Vanlerberghe Marleen 24 stemmen voor, Adams Alexander 0 stemmen voor, Baart Els 0 stemmen voor, Claeys Gunnar 0 stemmen voor, Cocquyt Marc 0 stemmen voor, Cornelis Johan 0 stemmen voor, De Paepe Karlien 0 stemmen voor, De Reu Rutger 0 stemmen voor, De Spiegelaere Conny 0 stemmen voor, Debeurme Stephanie 0 stemmen voor, Depoortere Ortwin 0 stemmen voor, Dhaenens Bruno 0 stemmen voor, Dhondt Freija 0 stemmen voor, D'hondt Sofie 0 stemmen voor, Dobbelaere Ilse 0 stemmen voor, Evrard Olaf 0 stemmen voor, Lambrecht Nathalie 0 stemmen voor, Minnens Tess 0 stemmen voor, Neirynck Matthias 0 stemmen voor, Parmentier Peter 0 stemmen voor, Pauwels Jan 0 stemmen voor, Schaeck Hugo 0 stemmen voor, Standaert An 0 stemmen voor, Stroobandt Bram 0 stemmen voor, Thaler Beatrice 0 stemmen voor, Van den Berghe Kristof 0 stemmen voor, Van Doorne Zoë 0 stemmen voor, Van Huffel Eric 0 stemmen voor, Van Thuyne Bart 0 stemmen voor, Vermaercke Bart 0 stemmen voor, Vermeulen Jan 0 stemmen voor, Vermeulen Ronny 0 stemmen voor, Verschelde Delphine 0 stemmen voor, Verstraete Annick 0 stemmen voor, Vervaeke Filip 0 stemmen voor, 1 stem tegen, 9 stemmen onthouden.
Artikel 1
Schepen Marleen Vanlerberghe wordt voorgedragen als lid van het bestuursorgaan van de Zorgraad Eerstelijnszone Schelde en Leie, meer bepaald voor de cluster lokale besturen.
Artikel 2
Mevrouw Charlotte De Loof, deskundige Kinderen en Jongeren, wordt voorgedragen als lid van het bestuursorgaan van de Zorgraad Eerstelijnszone Schelde en Leie, meer bepaald voor de cluster Welzijn.
Artikel 3
De heer Jordy Spyt, buurtcoach, wordt voorgedragen als lid van het bestuursorgaan van de Zorgraad Eerstelijnszone Schelde en Leie, meer bepaald voor de cluster Pezon.
Artikel 3
Schepen Conny De Spiegelaere wordt voorgedragen als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering, meer bepaald voor de cluster lokale besturen.
Artikel 4
Schepen Marleen Vanlerberghe wordt voorgedragen als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering, meer bepaald voor de cluster cluster lokale besturen.
Artikel 5
Mevrouw Charlotte De Loof, deskundige Kinderen en Jongeren, wordt voorgedragen als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering voor de cluster welzijn - sector opgroeien.
Artikel 6
De heer Jordy Spyt, buurtcoach, wordt voorgedragen als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering voor de cluster Pezon - sector mantelzorgers
Artikel 6
Mevrouw Joke Mertens, adjunct-algemeen directeur/clustercoördinator Mens en Samenleving, wordt voorgedragen als vertegenwoordiger voor de algemene vergadering voor de cluster welzijn - sector Lokale Dienstencentra.
Artikel 6
De heer Koen Dierick, directeur Zorg en Gezondheid, wordt voorgedragen als ambtelijk vertegenwoordiger voor de algemene vergadering (niet-stemgerechtigd toegetreden lid).
Artikel 7
Bij het beëindigen van hun mandaat als schepen of raadslid van Deinze, of als personeelslid van Deinze, leggen de vertegenwoordigers hun mandaat neer en worden ze vervangen bij nieuw raadsbesluit.
Artikel 8
Afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan Zorgraad Eerste Lijnszone Schelde en Leie vzw.
Artikel 9
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Bart Vermaercke, Peter Parmentier (raadsleden), Bruno Dhaenens, Sofie D'hondt (schepenen), Karlien De Paepe, Olaf Evrard, Marc Cocquyt (raadsleden), Rutger De Reu (burgemeester)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het aanvullend agendapunt van raadslid Bart Vermaercke.
Toelichting
Om het sociaal leven in Astene op te waarderen dient de invulling van de parking achteraan het Duvelke creatief aangepakt te worden.
Het dorp groeit zeer hard met honderden nieuwe woningen en dus ontstaat een opportuniteit.
In het kader van de tendens om lokaal en duurzaam aan te kopen (Korte keten) wordt gevraagd een onderzoek op te starten naar de haalbaarheid van een wekelijkse of tweewekelijkse zondagsmarkt op het plein.
Motivering
In oktober 2020 werd de aankoop van “Het Duvelke” door de gemeenteraad goedgekeurd met het oog op de dorpskernvernieuwing. In afwachting van een definitieve bestemming werd geopteerd om te zoeken naar een tijdelijke horecauitbater. Beloftes als zou dit ooit een gemeenschapszaal zou worden zijn toen ingeslikt. De bestemming werd door het schepencollege gewijzigd zonder medeweten van de gemeenteraad. Een invulling werd gevonden als escaperoom. De tennis”ballon” is al lang afgebroken en er werd een grasveld aangelegd worden. (Van de aangekondigde beachvolleybalterreinen is niets in huis gekomen).
Om het sociaal leven in Astene op te waarderen dient de invulling van de parking achteraan het Duvelke creatief aangepakt te worden. Het dorp groeit zeer hard met honderden nieuwe woningen en dus ontstaat een opportuniteit. In het kader van de tendens om lokaal en duurzaam aan te kopen (Korte keten) wordt gevraagd een onderzoek op te starten naar de haalbaarheid van een wekelijke of tweewekelijkse zondagsmarkt op het nieuwe plein. Ondertussen is er ook ervaring opgedaan met de wekelijks markt in Landegem. Deze markt zal perfect bereikbaar zijn vanuit de aanpalende fietsstraten en een plaats van ontmoeting zijn. Dit zal aanleiding geven tot nieuwe initiatieven en plaatselijke verenigingen stimuleren om actief te participeren. Zo wordt deze markt een motor voor het gemeenschapsleven.
Regelgeving:
Financiële impact:
Geen
Artikel 1
Het voorstel is verworpen.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Peter Parmentier, Olaf Evrard, Bart Vermaercke (raadsleden), Rutger De Reu (burgemeester), Tess Minnens (voorzitter van de gemeenteraad)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het aanvullend agendapunt van raadslid Peter Parmentier.
Toelichting:
Bij deze verankeren we dat er nooit meer dan twee derde van de schepenambten gaan naar personen van hetzelfde geslacht.
Regelgeving:
Regelgeving Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad. Art. 2 De nodige regelgeving wordt uitgewerkt.
Financiële impact:
geen
Motivatie:
De Vlaamse regelgeving is niet zo streng op quota voor mannen of vrouwen in het schepencollege. De enige bepaling is dat er minimaal 1 man en minimaal 1 vrouw moet zetelen in het college. In Wallonië is men strenger daar legt men een genderquota op van een derde. Dat werkt: er zijn daar meer vrouwelijke schepen. Vrouw en Maatschappij doet het voorstel om de Waalse norm ook in Vlaanderen in te voeren. Wij willen deze dames hun vraag ondersteunen en dienen daarom dit voorstel in. Door lokaal het goede voorbeeld te geven kunnen we wat druk zetten.
Artikel 1
De gemeenteraad van Deinze vraagt aan de verantwoordelijke minister om werk te maken van een genderquota voor schepencolleges. Maximaal 2/3 van de personen in een college mogen dezelfde gender hebben.
Artikel 1
Het voorstel is verworpen
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Karlien De Paepe (raadslid), Marleen Vanlerberghe (schepen), Bart Vermaercke (raadslid), Rutger De Reu (burgemeester)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het aanvullend agendapunt van raadslid Karlien De Paepe.
Op de gemeenteraad van maart 2021 heb ik een gemeenteraadsvoorstel ingediend aangaande de ondertekening van het Charter “Masterplan toegankelijke haltes”.
De gemeenteraad keurde 4 jaar geleden deze ondertekening bijna unaniem goed. Zie: https://deinze-enotulen.schaubroeck.be/ebestuur-mobile/#/vergadering/1007 Dit kadert in de visie dat de basisbereikbaarheid geldt voor iedereen, jong en oud, onder alle omstandigheden, met of zonder handicap. Om de steden en gemeenten aan te sporen hun engagement op te nemen lanceert Vlaanderen in het kader van het Masterplan, samen met de VVSG, het charter ‘Masterplan toegankelijkheid haltes’ dat de gemeenten kunnen ondertekenen.
Op die manier dragen de lokale besturen op een proactieve manier bij aan het realiseren van de doelstellingen van het Masterplan Toegankelijkheid en verklaren ze om bij elke investering in het openbaar domein een toegankelijkheidstoets te doen. Met dit charter onderschrijft de gemeente de noodzaak van een inclusieve mobiliteit.
Motivatie:
Bijlage link: https://www.vlaanderen.be/inter/toolbox-toegankelijke-steden-en-gemeenten/algemeen-bestuur-dienstverlening-en-communicatie/algemeen-bestuur/charter-naar-een-toegankelijke-gemeente
Echt werk maken van een kwaliteitsvol, inclusief en integraal toegankelijkheidsbeleid. Ongeveer één op zeven mensen onder de 65 jaar heeft een beperking. En ongeveer één op vijf mensen is ouder dan 65. Ook als je in die categorieën valt moet je je vlot kunnen verplaatsen. Maar ook als je bijvoorbeeld met een kinderwagen onderweg bent of als je met een blessure zit. Iedereen dus, met of zonder handicap.
Als beheerder is de gemeente verantwoordelijk voor een groot deel van het publiek domein, met inbegrip van de halte-infrastructuur voor het openbaar vervoer langsheen de gemeentewegen. Maar liefst 62% van de huidige bus- en tramhaltes ligt langs gemeentewegen.
De vorige minister ( Lydia Peeters)sprak de ambitie uit om met de vervoersregio’s te zorgen voor 50% toegankelijkheid tegen 2030. Welke Vlaamse gemeenten hebben al de charter ondertekend? Aalst, Aalter, Antwerpen, As, Asse, Beringen, Bilzen-Hoeselt, Blankenberge, Bree, Brugge, Dilsen-Stokkem, Genk, Gent, Halle, Hasselt, Hooglede, Houthalen-Helchteren, Ieper, Jabbeke, Koekelare, Kortrijk, Lummen, Maasmechelen, Maldegem, Mechelen, Middelkerke, Nieuwpoort, Ninove, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Tongeren-Borgloon, Wetteren, Wevelgem, Wielsbeke, Zonnebeke, Zwevegem
Onderteken het charter en stap in het traject ‘Naar een toegankelijke gemeente’.
Bijlage link: https://www.vlaanderen.be/inter/toolbox-toegankelijke-steden-en-gemeenten/algemeen-bestuur-dienstverlening-en-communicatie/algemeen-bestuur/charter-naar-een-toegankelijke-gemeente https://assets.vlaanderen.be/image/upload/v1731936609/repositories-prd/20210114_Charter_Masterplan_toegankelijke_haltes_v2_fr4k94.pdf
Inhoud Charter: Een begeleid kwaliteitstraject met 3 fases: 1.Zelfevaluatie. 2.Ambities en groeiscores bepalen. 3.Actieplan voor integrale toegankelijkheid opmaken.
Waarom? Om uw huidige toegankelijkheidsbeleid in kaart te brengen, nieuwe doelstellingen en acties voor de toekomst vast te leggen en zo uw beleid te versterken. Zo geeft u elke inwoner en bezoeker gelijke kansen om deel te nemen aan het leven in uw gemeente. -Wat is het resultaat? U neemt toegankelijkheid op een duurzame en vaste manier op in uw dagelijks beleid en management, uw werking, dienstverlening en communicatie. -U beschikt over gegevens voor uw meerjarenplannen. BIJLAGEN/ https://www.vlaanderen.be/kennisplatform-toegankelijke-haltes Omwille van bovenstaande motivering, en het nog niet uitvoeren van het gemeenteraadsbesluit van maart 2021, vragen we met aandrang om deze Charter te ondertekenen.
Regelgeving:
Financiële impact:
input op de meerjarenplanning
Artikel 1
Het voorstel is niet ter stemming voorgelegd.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Matthias Neirynck (raadslid), Sofie D'hondt (schepen), Peter Parmentier (raadslid), Rutger De Reu (burgemeester)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het aanvullend agendapunt van raadslid Matthias Neirynck.
Motivatie
Het recente faillissement van KMSK Deinze is een aderlating voor de sportstad Deinze. Niet alleen de fanion maar ook alle jeugdploegen werden opgedoekt. Honderden jeugdspelers kwamen op straat te staan, de stad verloor een symbool van trots en verbinding.
Er kwamen een aantal initiatieven om dit euvel recht te zetten maar zonder succes.
Een breed gedragen initiatief zal nodig zijn om een nieuwe voetbalploeg op te starten. Hiervoor ligt een sleutelrol bij de stad en het stadsbestuur. Dit past ook binnen de visie van Deinze 2040. Eerdere pogingen mislukten en het is van groot belang dat de stad als betrokken partner en eigenaar van een groot deel van de accommodatie het voortouw neemt bij de opstart.
Bovendien is het aangewezen om alle betrokken partners, eigenaar, supporters, sportverenigingen, middenstandsorganisaties, ondernemersverenigingen, mogelijke sponsors... samen te brengen en zo een nieuwe voetbalploeg op te starten. In andere steden zijn er voorbeelden van dergelijke initiatieven die succesvol zijn.
Regelgeving
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen over het lokaal bestuur, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad. Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Financiële impact
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Het stadbestuur van Deinze onderzoekt de mogelijkheid en neemt initiatief tot de heropstart van een voetbalploeg in Deinze in het kader van Deinze 2040.
Artikel 1
De stemming wordt niet gevraagd. Het bestuur werkt verder aan het dossier.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen).
Karlien De Paepe (raadslid), Marleen Vanlerberghe, Sofie D'hondt (schepenen), Bram Stroobandt (raadslid), Nathalie Lambrecht (schepen)
Raadslid Karlien De Paepe
Nieuwe regelgeving roken op openbare plaatsen (2)
Sinds 1 januari 2025 is er een belangrijke regel in voege over de regelgeving van roken op openbare plaatsen. Deze verandering is onderdeel van de voortdurende inspanningen van de overheid om gezondheid van burgers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook. Dit sluit ook aan de bij de bredere Europese inspanningen om roken verder terug te dringen en een rookvrije generatie te creëren. Ook kunnen we door deze regel de peukenproblematiek aanpakken. De nieuwe regelgeving gaat vooral over de uitbreiding van de rookvrije zones: Het is volledig verboden te roken in alle openbare ruimte waar veel mensen samenkomen, zoals openbare parken, speeltuinen, sportsites, bushaltes en stations. Ook is er een strengere handhaving in de horeca, op half overdekte terrassen en recreatiegebieden, .. De stad Deinze heeft al op bepaalde plaatsen borden geplaatst met “rookvrije zones” erop.
Vraag(+eventuele deelvragen):
Mijn vragen hierbij zijn: - Hoe zal het stadsbestuur omgaan met deze nieuwe wetgeving? Hoe gaan jullie de burgers informeren, sensibiliseren, controleren, …? - Zijn er al afspraken met de horeca gemaakt omtrent deze nieuwe regel? - Zal er een charter met de handelszaken opgesteld worden?( informeren en sensibiliseren) - Zijn er al afspraken gemaakt omtrent infrastructuuringrepen zoals het plaatsen van peukenrecipienten, peukentegels, ...? - Zullen er zakasbakjes voor rokers aangeboden of verkocht worden? - Beschikt de stad Deinze over een handhavingspakket om dit aan te pakken? (In sommige gemeentes moeten rokers verplicht een zakasbakje bijhebben) - Zijn de sportverenigingen en de voetbalclubs voldoende geïnformeerd over hoe ze de nieuwe regel zullen naleven?
Raadslid Bram Stroobandt
Leren over seizoensgroenten op school (3)
De gezondheid van onze inwoners is voor ons allen heel belangrijk. We nemen hiervoor als stad ook initiatief. Deze maand doen we bijvoorbeeld mee met de Veggie Challenge. Hiermee promoten we gezonder, lekkerder en duurzamer eten. Meer plantaardige voeding heeft namelijk veel voordelen voor zowel onze gezondheid als voor onze planeet. Zeker als het om lokale en seizoensgebonden groenten gaat! Het promoten hiervan begint best al van jongs af aan. Daarom zou het goed zijn om ook meer rond seizoensgroenten te werken op de scholen. Een van die initiatieven is De Ecocarousel: Een spel met bijhorend lesmateriaal dat op maat wordt aangeboden door Velt. Je kan er als stad op intekenen om dit voor de verschillende scholen te organiseren. Bovendien kadert het ook binnen de duurzaamheidsdoelstellingen van onze stad. Alle info op: https://www.gemeentevoordetoekomst.be/toolbox/de-ecocarrousel-seizoensgroenten-op-school
Vraag(+eventuele deelvragen):
Zou de stad op het aanbod van De Ecocarousel willen intekenen? Waarom wel of waarom niet? Zijn er nog andere initiatieven die binnen de scholen genomen worden om kinderen het principe van seizoensgebonden groenten eten te leren en dit ook verder te promoten?
Enig artikel
De mondelinge vragen worden beantwoord.
De voorzitter sluit de zitting op 27/03/2025 om 22:40.
Namens gemeenteraad,
Stefanie De Vlieger
algemeen directeur
Tess Minnens
voorzitter van de gemeenteraad