Terug
Gepubliceerd op 29/11/2022

Besluit  gemeenteraad

do 24/11/2022 - 19:30

Retributiereglement betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B) - aanpassing

Aanwezig: Tess Minnens, voorzitter van de gemeenteraad
Jan Vermeulen, burgemeester
Johan Cornelis, Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Trees Van Hove, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, schepenen
Marleen Vanlerberghe, schepen, voorzitter BCSD
Annick Verstraete, Eric Van Huffel, Marc De Schrijver, Annie Mervillie, Freija Dhondt, Paul Soetaert, Hans Martens, Gunnar Claeys, Stephanie Debeurme, Matthias Neirynck, Olaf Evrard, Sören Van de Moortele, Nadia Sucaet, Jan Pauwels, Nathalie Lambrecht, Bart Vermaercke, Alexander Adams, Carline De Paepe, Kristof Van den Berghe, Peter De Maertelaere, Peter Parmentier, gemeenteraadsleden
Willy Planckaert, Bram Stroobandt, waarnemend gemeenteraadsleden
Stefanie De Vlieger, algemeen directeur
Verontschuldigd: Bruno Dhaenens, schepenen
Sabine Vermeulen, Eva Martens, Ortwin Depoortere, gemeenteraadsleden
Regelgeving

De gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994, artikel 173.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 41, 2de lid, 14°, over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

De wet van 22 februari 1965 waarbij aan de gemeenten wordt toegestaan parkeergeld op motorvoertuigen in te voeren.

De wet van 22 december 2008 waarbij aan het enig artikel van de wet van 22 februari 1965 een artikel toegevoegd wordt met betrekking tot de tenlastelegging van de belasting of retributie aan de houder van de nummerplaat.

De wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

Het koninklijk besluit van 9 januari 2007 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.

De Ministerieel Besluit van 7 mei 1999 betreffende de parkeerkaart voor personen met een handicap, gewijzigd bij ministerieel besluit van 3 maart 2003, 26 september 2005 en 24 augustus 2006.

Het Ministerieel Besluit van  9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart.

Bijlagen

De bijlage aan het retributiereglement van 24 november 2022 op het betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B)

Het gemeenteraadsbesluit van 28 april 2022 betreffende het Retributiereglement betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B) – aanpassing.

Het ontwerp van gemeenteraadsbesluit van 24 november 2022 betreffende het Retributiereglement betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B) – aanpassing (wijzigingen in het fluo aangeduid).

Motivering

Naar aanleiding van de nieuwe concessie parkeerbeheer werden een aantal aanpassingen aan het parkeerregime doorgevoerd. Bij de evaluatie werden een aantal pijnpunten opgemerkt.

Het retributiereglement betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B) - aanpassing, periode 1 december 2022 tot en met 31 december 2022, wordt daarom als volgt gewijzigd:

  • In afwijking op het onbeperkt parkeren (artikel 24) blijft de parkeerduur beperkt tot maximum 30 minuten in geval van de als Shop & Go aangewezen parkeerplaatsen uitgezonderd voor personen met een parkeerkaart voor personen met een handicap die onbeperkt in tijd mogen parkeren op een Shop & Go parkeerplaats.
  • De bewoners Kouterlosstraat, Poelstraat en De Volderstraat gelegen binnen de blauwe zone kunnen een gratis bewonerskaart aanvragen.
  • De bewoners Tolpoortstraat het deel gelegen tussen Tolpoortbrug en kruispunt Knok alsook bewoners Markt, Gentstraat en Kortrijkstraat kunnen een bewonerskaart aanvragen 15 euro voor 6 maanden of 30 euro per jaar.
Financiële impact

Deze beslissing valt niet onder de visumplicht. De ontvangsten van deze beslissing zullen geboekt worden op:

meerjarenplan 20-25

Exploitatie

jaar 2022-2025
beleidsitem 022000 - Parkeren
algemene rekening 701025 - Parkeren
actie geen
krediet toereikend
Reglementen

A. Betalend parkeren

Periode

Artikel 1
De volgende bepalingen zijn van kracht van 1 december 2022 tot en met 31 december 2025.

Definities

Artikel 2

  • Betalend parkeren: publieke parkeerplaatsen “op de straat”, waar parkeren mogelijk is mits betaling van een retributie.
  • Retributie:  een vergoeding die een gebruiker van een publieke parkeerplaats betaalt voor het gebruik van deze parkeerplaats. Deze retributie wordt bepaald op basis van tarieven die vastgelegd zijn in onderhavig retributiereglement.
  • Retributiebon: een bon die wordt uitgeschreven door de concessiehouder jegens een gebruiker die parkeert zonder geldig betalingsbewijs of geldige gemeentelijke parkeerkaart of een speciale kaart voor mindervaliden, uitgereikt door een officiële instelling, overeenkomstig het ministerieel besluit van 26 september 2005 of een gebruiker die de parkeerduurbeperking niet naleeft. Het forfaitair tarief voor deze retributiebon wordt vastgelegd in onderhavig retributiereglement.
  • Parkeerduurbeperking: elke beperking die bij gemeentelijk reglement wordt opgelegd aan de tijdsspanne gedurende de welke de gebruiker gratis en/of betalend mag parkeren op de publieke parkeerplaatsen en die bedoeld is om een vlotte rotatie op de publieke parkeerplaatsen te bewerkstelligen. Het gaat niet limitatief om regimes zoals het betalend parkeren in het centrum van de deelgemeente Deinze, het parkeren op shop and go-plaatsen, alle blauwe zones en alle parkeerplaatsen met parkeerduurbeperking, anders dan in blauwe zone maar met blauwe zone-reglementering (parkeerschijfverplichting ).
  • Een gratis parkeerticket: is een parkeerticket dat men verplicht moet nemen voor de eerste dertig minuten parkeren in een betalende zone en waarop een retributie met het tarief nul euro van toepassing is.
  • Shop and go – parkeerplaats:  een parkeerplaats waarop het parkeren gratis is en waarvan de parkeerduur beperkt is tot maximum 30 minuten.
  • Parkeerbeheer: het geheel aan opdrachten dat is toevertrouwd aan de concessiehouder “parkeerbeheer”, waartoe niet limitatief behoren: de volledige exploitatie van het betalend parkeren op de openbare weg, de controle op het betalend parkeren, parkeren met parkeerduurbeperking, het parkeren op locaties met blauwe zonereglementering, het innen en invorderen van retributiebonnen, het plaatsen, onderhouden en herstellen van parkeerautomaten en sensoren, het aanmaken en verdelen van bewonerskaarten, ….    

Schuldenaar

Artikel 3
De retributie onder tarief 1 of 2 is verschuldigd door de titularis van de nummerplaat die in de betalende zone parkeert, zoals gedefinieerd in het aanvullend verkeersreglement van 24 november 2022 inzake de beperkte parkeertijd op gemeentewegen of het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement van 28 april 2022 inzake de beperkte parkeertijd op gewestwegen.

De titularis van de nummerplaat, de houder van de proefritten- of handelaarsplaat, is samen met de bestuurder van het voertuig solidair gehouden tot de betaling van de bedoelde retributie.

De retributie onder tarief 3 is verschuldigd door de natuurlijke persoon of rechtspersoon die de parkeerplaats tijdelijk inneemt voor een terras of een uitstalling van waar.

Tarieven

De retributie wordt als volgt vastgesteld:
Artikel  4

Tarief 1
De bestuurder die zonder andere tijdsbeperking verkiest te parkeren, kan, hetzij in de voormiddag (van 08.30 uur tot 12.30 uur), hetzij in de namiddag (van 14.00 uur tot 18.00 uur) gedurende maximum vier uren parkeren, tegen betaling van een retributie van 25,00 EUR.

Deze retributie  wordt op de automaten of bij het app- en sms-parkeren aangeduid als “tarief 1”.

De bestuurder die parkeert in de zones voor betalend parkeren zonder geldig bewijs van betaling van tarief 2 of zonder geldige gemeentelijke parkeerkaart of een speciale parkeerkaart voor mindervaliden, wordt geacht te opteren voor tarief 1. In voormeld geval zal door de concessiehouder voor het parkeerbeheer een retributiebon nageïnd worden.

Artikel  5

Tarief 2
Voor de bestuurder die opteert voor een beperkte parkeerduur geldt een retributie zoals vermeld in onderstaande oplijsting (= tarief 2):
* vanaf    0’        tot    30’      Gratis        
* vanaf    31’      tot    60’      1,00 EUR    (1.00 uur)
* vanaf    61’      tot    120’    2,50 EUR    (2.00 uur)
* vanaf    121’    tot    180’    4,00 EUR    (3.00 uur)

Deze retributie wordt op de automaten of bij het app-en sms-parkeren aangeduid als “tarief 2”.

De retributie onder tarief 2 is verschuldigd van 08.30 uur tot 12.30 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur

Parkeerduurbeperking

Artikel 6
Ongeacht artikel vier en vijf dient de gebruiker rekening te houden met regimes van parkeerduurbeperking in de betalende zone.

Artikel 7
De maximum toegelaten parkeertijd is 3 uur in de zone, bestaande uit de hiernavolgende straten en pleinen:
-    Kaaistraat ter hoogte van nummer 1 en 3
-    Emiel Clausplein
-    Gentpoortstraat: vanaf de Kaaistraat tot aan kruising met de Guido Gezellelaan
-    Leiedam
-    Kalkhofstraat
-    Ghesquièrestraat
-    Ramstraat
-    Schutterijstraat
-    Tolpoortstraat (van het stationsviaduct tot aan het Kruispunt Knok)
-    Georges Martensstraat
-    Guido Gezellelaan (m.u.v. de blauwe zones waarbij er maximum 30 minuten mag geparkeerd worden)

Artikel 8
In de centrumstraten, bestaande uit de hiernavolgende straten en pleinen wordt de parkeertijd beperkt tot maximum twee uur:
-    Markt
-    Gentpoortstraat: het stuk vanaf de Markt tot aan de kruising met de Kaaistraat
-    Tolpoortstraat: het gedeelte tussen de Tolpoortbrug en huisnummer 13
-    Gentstraat (tussen kruispunt met Georges Martensstraat en kruispunt met de Tolpoortstraat)
-    Kortrijkstraat
-    Bisschopstraat

Handhaving

Artikel 9
De controle door de concessiehouder voor parkeerbeheer gebeurt via nummerplaatherkenning.

Uitzondering op de betalende zone

Artikel  10
Op zondag en wettelijke feestdagen alsook op 11 juli is geen retributie verschuldigd.

Vrijstellingen van tarief 1 en 2

Artikel 11
Zijn vrijgesteld van de betaling van een tarief 1 of tarief 2 in de betalende zone de houders van een geldige gemeentelijke parkeerkaart en de mindervaliden, houders van een speciale kaart, uitgereikt door een officiële instelling, overeenkomstig het ministerieel besluit van 26 september 2005. De houders van voormelde parkeerkaarten kunnen bij gebruik ervan onbeperkt in tijd en zonder betaling van tarief 1 of tarief 2 parkeren in deze betalende zones. Wat de bewonerskaarten betreft, geldt de vrijstelling uitsluitend wanneer de parkeerplaatsen waarop de betalende zone van toepassing is in de bijlage bij dit besluit aangewezen zijn als voor de hun straat voorziene parkeeralternatieven met een bewonerskaart.

Om te kunnen genieten van de vrijstelling, dienen de houders te beschikken over een geldige parkeerkaart. De geldigheid wordt gecontroleerd op basis van nummerplaatherkenning. Gezien er geen fysieke parkeerkaarten worden verdeeld, moet dus geen parkeerkaart in het voertuig worden aangebracht, tenzij in het geval van een speciale kaart voor minder-validen. Deze kaart voor minder-validen dient derhalve zichtbaar te worden aangebracht op de binnenkant van de vooruit van het voertuig, of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

De mindervaliden, houders van een speciale kaart, uitgereikt door een officiële instelling, overeenkomstig het ministerieel besluit van 26 september 2005, worden vrijgesteld van de betaling van het voorgeschreven retributie, indien deze kaart zichtbaar is aangebracht op de binnenkant van de voorruit van het voertuig of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

Tarief 3: forfaitair tarief voor inname parkeerplaatsen voor terrassen en uitstallingen winkelwaar

Artikel 12
Voor terrassen en uitstallingen van winkelwaar bedraagt de retributie 50,00 EUR per begonnen maand en met een maximum van 150,00 EUR per kalenderjaar en per ingenomen parkeerplaats in de zone voor betalend parkeren. Een parkeerplaats wordt gerekend aan zes strekkende meter per plaats.

Artikel 13
De retributieplichtige is ertoe gehouden veertien dagen voor het plaatsen, hiervan aangifte te doen bij het schepencollege en alle voor de retributie noodzakelijke gegevens te verstrekken.
Vrijstelling van tarief 3

Artikel 14
Terrassen die worden opgesteld ter gelegenheid van kermissen, braderieën en andere festiviteiten zijn niet onderworpen aan deze retributie.

Wijze van Betaling

Artikel 15
Voor de bestuurder die opteert voor een beperkte parkeerduur onder tarief 2 geldt een retributie die kan betaald worden:

  • door het inbrengen van de nodige euromuntenstukken in de parkeerautomaat;
  • door elektronisch te betalen aan de parkeerautomaat;
  • door een systeem van sms- of app-parkeren.

Voor de bestuurder die opteert voor of valt onder tarief 1, wordt door de concessiehouder voor het parkeerbeheer een na-inning verstuurd. Het verschuldigd bedrag wordt door de schuldenaar overgeschreven op het rekeningnummer van de concessiehouder.  

De controle zal gebeuren op basis van nummerplaatherkenning.

Artikel 16
In geval van een defect aan een parkeerautomaat is de bestuurder van een motorvoertuig die wenst te parkeren in de betalende zone gehouden een ticket te nemen aan een andere, wel werkende parkeerautomaat of over te schakelen op sms- of app-parkeren.

Artikel 17
De gebruiker van een parkeerautomaat zal geen bezwaar kunnen indienen wanneer hij, niettegenstaande het betalen van de retributie,  niet kan parkeren om een reden vreemd aan de wil van het bestuur, of ingeval van verplichte evacuatie van de voertuigen op bevel van de politie.

Aansprakelijkheid

Artikel 18
Het parkeren van een motorvoertuig op een parkeerplaats in de betalende zone gebeurt steeds op risico van de gebruiker of van degene die burgerlijk verantwoordelijk is. De retributie geeft enkel recht op parkeren maar geeft de gebruiker geen enkel recht op bewaking van het geparkeerde voertuig. Het  stadsbestuur is geen bewaarder van de zaak (geparkeerde voertuig) in de zin van artikel 1384, eerste lid, Burgerlijk Wetboek. Het stadsbestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor om het even welk feit dat beschadiging of verlies van het geparkeerde voertuig zou voor gevolg hebben.

Maatregelen bij weigering van betaling

Artikel 19
Bij weigering of nalatigheid om de retributie te betalen, geschiedt de invordering volgens de regels van de burgerlijke rechtspleging voor het betwiste gedeelte.

Voor het niet-betwiste gedeelte van de niet-fiscale vorderingen geschiedt de invordering overeenkomstig artikel 177 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur:

Bij gebrek aan betaling van de retributiebon binnen de voorgeschreven termijn, wordt een gratis herinnering verzonden door de beheerder van de gegunde parkingsplaatsen. Bij uitblijven van een gevolg zal een aanmaningsbrief opgestuurd worden en zullen dossierkosten ten bedrage van 15,00 euro gevorderd worden ten laste van de persoon die de vergoeding verschuldigd is. Vervolgens en steeds in het geval van niet-betaling, zal het dossier voor invordering overgemaakt worden aan de gerechtsdeurwaarder.

In geval van niet-betaling na de door de gerechtsdeurwaarder ondernomen pogingen in der minne, zal deze laatste de invordering verder zetten via gerechtelijke weg.

De gedane onkosten, rechten en uitgaven in alle fasen van de invordering van de verschuldigde bedragen zijn ten laste van de schuldenaar van de retributiebon en worden toegevoegd aan de initiële tarieven (bedrag van de retributiebon en dossierkosten) te betalen door de schuldenaar.

B. Parkeren in blauwe zone

Periode

Artikel 20
De volgende bepalingen zijn van kracht van 1 december 2022 tot en met 31 december 2025.

Definities

Artikel 21

  • Retributie:  een vergoeding die een gebruiker van een publieke parkeerplaats betaalt voor deze dienstverlening. Deze retributie wordt bepaald op basis van tarieven die vastgelegd zijn in onderhavig retributiereglement.
  • Retributiebon: een bon die wordt uitgeschreven door de concessiehouder jegens een gebruiker die parkeert zonder geldig betalingsbewijs of geldige gemeentelijke parkeerkaart of een speciale kaart voor mindervaliden, uitgereikt door een officiële instelling, overeenkomstig het ministerieel besluit van 26 september 2005 of een gebruiker die de parkeerduurbeperking niet naleeft. Het forfaitair tarief voor deze retributiebon wordt vastgelegd in onderhavig retributiereglement.
  • Parkeerduurbeperking: elke beperking die bij gemeentelijk reglement wordt opgelegd aan de tijdsspanne gedurende de welke de gebruiker gratis en/of betalend mag parkeren op de publieke parkeerplaatsen en die bedoeld is om een vlotte rotatie op de publieke parkeerplaatsen te bewerkstelligen. Het gaat niet limitatief om regimes zoals het betalend parkeren in het centrum van de deelgemeente Deinze, het parkeren op shop and go-plaatsen, alle blauwe zones en alle parkeerplaatsen met parkeerduurbeperking, anders dan in blauwe zone maar met blauwe zone-reglementering (parkeerschijfverplichting ).
  • Een gratis parkeerticket: is een parkeerticket dat men verplicht moet nemen voor de eerste dertig minuten parkeren in een betalende zone en waarop een retributie met het tarief nul euro van toepassing is.
  • Shop and go – parkeerplaats:  een parkeerplaats waarop het parkeren gratis is en waarvan de parkeerduur beperkt is tot maximum 30 minuten.
  • Parkeerbeheer: het geheel aan opdrachten dat is toevertrouwd aan de concessiehouder “parkeerbeheer”, waartoe niet limitatief behoren: de volledige exploitatie van het betalend parkeren op de openbare weg, de controle op het betalend parkeren, parkeren met parkeerduurbeperking, het parkeren op locaties met blauwe zonereglementering, het innen en invorderen van retributiebonnen, het plaatsen, onderhouden en herstellen van parkeerautomaten en sensoren, het aanmaken en verdelen van bewonerskaarten, ….     

Schuldenaar

Artikel  22
De titularis van de nummerplaat wanneer deze gebruik maakt van een plaats waar parkeren toegelaten is in de blauwe zone of waar een blauwe zone-reglementering van toepassing is, zoals gedefinieerd in het aanvullend verkeersreglement van 24 november 2022 inzake de beperkte parkeertijd op gemeentewegen of het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement van 28 april 2022 inzake de beperkte parkeertijd op gewestwegen.

Onder openbare weg verstaat men de wegen en hun trottoirs of nabijgelegen bermen die eigendom zijn van de gemeentelijke, provinciale of gewestelijke overheden.

Onder met een openbare weg gelijkgestelde plaatsen verstaat men de parkeerplaatsen gelegen op de openbare weg, zoals vermeld in artikel 4, § 2, van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten.

Tarieven

Artikel 23
De retributie wordt als volgt vastgesteld:

  • Gratis voor de maximale duur die toegelaten is door de verkeersborden;
  • Een forfaitair bedrag van 25,00 euro per dag voor elke periode die langer is dan deze die gratis is (tarief 1).

De door de gebruiker gewenste parkeerduur wordt vastgesteld door het zichtbaar aanbrengen achter de voorruit van het voertuig van de parkeerschijf, of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig, overeenkomstig artikel 27.1.1 van het Koninklijk Besluit van 1 december 1975 gewijzigd op 9 januari 2007.

Als de parkeerschijf niet zichtbaar achter de voorruit van zijn voertuig is geplaatst, of als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig of in geval de gebruiker de pijl niet op het streepje plaatst dat volgt op het tijdstip van aankomst of indien de gebruiker de aanduidingen wijzigt zonder dat het voertuig de parkeerplaats heeft verlaten, wordt de gebruiker steeds geacht te kiezen voor de betaling van het tarief 1.

Behalve wanneer bijzondere voorwaarden zijn aangebracht op de signalisatie en opgenomen in het aanvullend verkeersreglement van 24 november 2022 inzake de beperkte parkeertijd op gemeentewegen of het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement van 28 april 2022 inzake de beperkte parkeertijd op gewestwegen, is het gebruik van de schijf voorgeschreven van 9 uur tot 18 uur op werkdagen en voor een maximale duur van 2 uur, waardoor elke overschrijding van deze of andersluidende maximale duur aanleiding geeft tot het heffen van het tarief 1.

Vrijstellingen

Artikel 24
Het in artikel 23 voorziene tarief 1 in geval van overschrijding van de maximale parkeerduur is niet van toepassing op de houders van een gemeentelijke parkeerkaart of een speciale kaart voor mindervaliden, uitgereikt door een officiële instelling, overeenkomstig het ministerieel besluit van 26 september 2005. De houders van voormelde parkeerkaarten kunnen bij gebruik ervan onbeperkt in tijd parkeren in deze blauwe zones of plaatsen waarop de blauwe zonereglementering van toepassing is. Wat de bewonerskaarten betreft, geldt de vrijstelling uitsluitend wanneer de parkeerplaatsen waarop de blauwe zone of blauwe zone-reglementering van toepassing is in de bijlage bij dit besluit aangewezen zijn als voor de hun straat voorziene parkeeralternatieven met een bewonerskaart.

Om te kunnen genieten van de vrijstelling, dienen de houders te beschikken over een geldige parkeerkaart. De geldigheid wordt gecontroleerd op basis van nummerplaatherkenning. Gezien er geen fysieke parkeerkaarten worden verdeeld, moet dus geen parkeerkaart in het voertuig worden aangebracht, tenzij in het geval van een speciale kaart voor minder-validen. Deze kaart voor minder-validen dient derhalve zichtbaar te worden aangebracht op de binnenkant van de vooruit van het voertuig, of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

De mindervaliden, houders van een speciale kaart, uitgereikt door een officiële instelling, overeenkomstig het ministerieel besluit van 26 september 2005, worden vrijgesteld van de betaling van de voorgeschreven retributie, indien deze kaart zichtbaar is aangebracht op de binnenkant van de voorruit van het voertuig of, als er geen voorruit is, op het voorste gedeelte van het voertuig.

Artikel 25
In afwijking op het onbeperkt parkeren in artikel 24 blijft de parkeerduur beperkt tot maximum 30 minuten in geval van de als Shop & Go aangewezen parkeerplaatsen in het aanvullend verkeersreglement van 24 november 2022 inzake de beperkte parkeertijd op gemeentewegen of het gecoördineerd aanvullend verkeersreglement van 28 april 2022 inzake de beperkte parkeertijd op gewestwegen.

De parkeerduur beperkt tot maximum 30 minuten in geval van de als Shop & Go aangewezen parkeerplaatsen is niet van toepassing voor de mindervaliden, houders van een speciale kaart, uitgereikt door een officiële instelling, overeenkomstig het ministerieel besluit van 26 september 2005.

Wijze van betaling

Artikel 26
De retributie is verschuldigd door de titularis van de nummerplaat, zodra het voertuig langer geparkeerd is dan de tijd die toegelaten is door de verkeersborden of wanneer geen geldige parkeerschijf werd voorgelegd.

In dat geval wordt door de concessiehouder voor het parkeerbeheer een na-inning verstuurd. Het verschuldigd bedrag wordt door de schuldenaar overgeschreven op het rekeningnummer van de concessiehouder.  

De controle zal gebeuren op basis van de voorgelegde parkeerschijf.

Maatregelen bij weigering van betaling

Artikel 27
Bij weigering of nalatigheid om de retributie te betalen, geschiedt de invordering volgens de regels van de burgerlijke rechtspleging voor het betwiste gedeelte.
Voor het niet-betwiste gedeelte van de niet-fiscale vorderingen geschiedt de invordering overeenkomstig artikel 177 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur:

Bij gebrek aan betaling van de retributiebon binnen de voorgeschreven termijn, wordt een gratis herinnering verzonden door de beheerder van de gegunde parkingsplaatsen. Bij uitblijven van een gevolg zal een aanmaningsbrief opgestuurd worden en zullen dossierkosten ten bedrage van 15,00 euro gevorderd worden ten laste van de persoon die de vergoeding verschuldigd is. Vervolgens en steeds in het geval van niet-betaling, zal het dossier voor invordering overgemaakt worden aan de gerechtsdeurwaarder.

In geval van niet-betaling na de door de gerechtsdeurwaarder ondernomen pogingen in der minne, zal deze laatste de invordering verder zetten via gerechtelijke weg.

De gedane onkosten, rechten en uitgaven in alle fasen van de invordering van de verschuldigde bedragen zijn ten laste van de schuldenaar van de retributiebon en worden toegevoegd aan de initiële tarieven (bedrag van de retributiebon en dossierkosten) te betalen door de schuldenaar.
Aansprakelijkheid

Artikel 28
Het parkeren op een parkeerplaats in de blauwe zone, gebeurt steeds op risico van de gebruiker of van degene die burgerlijk verantwoordelijk is. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor om het even welk feit dat beschadiging of verlies van het geparkeerde voertuig zou voor gevolg hebben. De parkeerschijf, of bij overschrijding van de maximale parkeerduur/niet-voorleggen van de parkeerschijf, de retributie, geven enkel recht op parkeren maar geven de gebruiker geen enkel recht op bewaking van het geparkeerde voertuig. Het  stadsbestuur is geen bewaarder van de zaak (geparkeerde voertuig) in de zin van artikel 1384, eerste lid, Burgerlijk Wetboek. Het stadsbestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor om het even welk feit dat beschadiging of verlies van het geparkeerde voertuig zou voor gevolg hebben.

C Gemeentelijke parkeerkaarten

Periode

Artikel 29
De volgende bepalingen zijn van kracht van 1 december 2022 tot en met 31 december 2025

Definities

Artikel 30

  • Retributie:  een vergoeding die een gebruiker van een publieke parkeerplaats betaalt voor het gebruik van deze parkeerplaats. Deze retributie wordt bepaald op basis van tarieven die vastgelegd zijn in het retributiereglement “betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B)” , zoals opnieuw vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 16 december 2021. De controle gebeurt via nummerplaatherkenning.
  • Retributiebon:een bon die wordt uitgeschreven door de concessiehouder jegens een gebruiker die parkeert zonder geldig betalingsbewijs of geldige gemeentelijke parkeerkaart of een speciale kaart voor mindervaliden, uitgereikt door een officiële instelling, overeenkomstig het ministerieel besluit van 26 september 2005 of een gebruiker die de parkeerduurbeperking niet naleeft. Het forfaitair tarief voor deze retributiebon wordt vastgelegd in onderhavig retributiereglement.
  • Parkeerduurbeperking: elke beperking die bij gemeentelijk reglement wordt opgelegd aan de tijdsspanne gedurende de welke de gebruiker gratis en/of betalend mag parkeren op de publieke parkeerplaatsen en die bedoeld is om een vlotte rotatie op de publieke parkeerplaatsen te bewerkstelligen. Het gaat niet limitatief om regimes zoals het betalend parkeren in het centrum van de deelgemeente Deinze, het parkeren op shop and go-plaatsen, alle blauwe zones en alle parkeerplaatsen met parkeerduurbeperking, anders dan in blauwe zone maar met blauwe zone-reglementering (parkeerschijfverplichting).
  • Een gratis parkeerticket: is een parkeerticket dat men verplicht moet nemen voor de eerste dertig minuten parkeren in een betalende zone en waarop een retributie met het tarief nul euro van toepassing is.
  • Shop and go – parkeerplaats:  een parkeerplaats waarop het parkeren gratis is en waarvan de parkeerduur beperkt is tot maximum 30 minuten.
  • Parkeerbeheer: het geheel aan opdrachten dat is toevertrouwd aan de concessiehouder “parkeerbeheer”, waartoe niet limitatief behoren: de volledige exploitatie van het betalend parkeren op de openbare weg, de controle op het betalend parkeren, parkeren met parkeerduurbeperking, het parkeren op locaties met blauwe zonereglementering, het innen en invorderen van retributiebonnen, het plaatsen, onderhouden en herstellen van parkeerautomaten en sensoren, het aanmaken en verdelen van bewonerskaarten, ….    
  • Een bewonerskaart: inwoners van de stad die voldoen aan de voorwaarden inzake residentieel parkeren, zoals vastgelegd in het ministerieel besluit van 9 januari 2007 betreffende de gemeentelijke parkeerkaart, kunnen één bewonerskaart per domicilieadres of hoofdverblijfplaats bekomen die maximaal één jaar geldig blijft (cf. bijlage “betreffende regeling bewonerskaarten” aan het retributiereglement  “betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B)” van 26 november 2020 en latere wijzigingen). Aan een bewonerskaart is verplicht een abonnementsprijs gekoppeld. Deze abonnementsprijs kan voor een half jaar of een jaar betaald worden. De controle gebeurt via nummerplaatherkenning.
  • Een tijdelijke bewonerskaart: een kaart voor residentieel parkeren met beperkte geldigheidsduur waarvan er maximaal één per domicilieadres of hoofdverblijfplaats wordt uitgereikt op vertoon van een bewijs van aanvraag tot domiciliewijziging. Aan een tijdelijke bewonerskaart is verplicht een abonnementsprijs gekoppeld. De tijdelijke bewonerskaart is geldig voor de duur van drie maanden, aanvang nemend op de datum van aanvraag. De tijdelijke bewonerskaart is één maal verlengbaar voor de duur van drie maanden.  De controle gebeurt via nummerplaatherkenning.
  • Een (tijdelijke) bewonerskaartabonnement: het abonnement dat als enige mogelijke vergoedingswijze voor een (tijdelijke) bewonerskaart geldt en waardoor de houder van een bewonerskaart vrijgesteld is van retributies. Het abonnement wordt jaarlijks of halfjaarlijks vernieuwd.
  • Een parkeerkaart voor de doelgroep “zorgverstrekker” is een abonnementskaart, uitsluitend van toepassing tijdens de beroepsactiviteit en gekoppeld aan de nummerplaat van het dienstvoertuig waarvan de houder, een door het RIZIV erkende zorgverstrekker of organisatie, tegen betaling van een forfaitair abonnementstarief gedurende de duur van zijn abonnement vrijgesteld wordt van betaling van retributies. Er kan maximaal één parkeerkaart per voertuig aangevraagd worden. De controle gebeurt via nummerplaatherkenning.
  • Een gemeentelijke parkeerkaart minder mobiele personen: is een parkeerkaart voor chauffeurs van organisaties voor georganiseerd vervoer van minder mobiele personen, in het bezit van een geldige parkeerkaart overeenkomstig de voorwaarden bepaald in artikel 4§4 van het  Retributiereglement betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B) - aanpassing en verlenging, goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 juni 2020 (en latere wijzigingen), waardoor deze chauffeurs vrijgesteld worden van de betaling van parkeergeld. De controle gebeurt via nummerplaatherkenning. Voor deze parkeerkaart wordt jaarlijks een abonnementstarief betaald.
  • Een gemeentelijke parkeerkaart voor deelwagens: is een parkeerkaart gekoppeld aan het gebruik van een deelwagen op het grondgebied van Deinze.

Schuldenaar

Artikel 31
De retributie is verschuldigd door de houder van een gemeentelijke parkeerkaart in de vorm van een (tijdelijke) bewonerskaart of een gemeentelijke parkeerkaart voor de doelgroep zorgverstrekker, chauffeurs van minder mobiele personen of deelwagens.

Voorwaarden

Artikel 32
De voorwaarden voor een bewonerskaart zijn de volgende:

  • De bewonerskaart kan enkel uitgereikt worden aan personen die hun hoofdverblijfplaats of domicilie hebben in de gemeente, zone of straat vermeld op de bewonerskaart (cf. bijlage aan dit retributiereglement betreffende regeling bewonerskaarten).
  • De bewonerskaart dient aangevraagd te worden bij de concessiehouder voor het parkeerbeheer via het e-loket.
  • De bewonerskaart kan enkel gebruikt worden in de straten vermeld in de bijlage bij dit reglement.
  • Aan de bewonerskaart kan er één nummerplaat gekoppeld worden.
  • Geldigheidsduur: een half jaar of een jaar. Deze bewonerskaart is te vernieuwen om de zes maanden of per jaar bij de concessiehouder van het parkeerbeheer.
  • Het bewonerskaartabonnement wordt vergoed volgens tarief 4.

Artikel 33
De voorwaarden voor een tijdelijke bewonerskaart zijn de volgende:

  • Personen kunnen een tijdelijke bewonerskaart bekomen op vertoon van een bewijs van aanvraag tot domiciliewijziging, afgeleverd door de dienst Burgerzaken (cf. bijlage aan dit retributiereglement betreffende regeling bewonerskaarten).
  • Deze parkeerkaart kan aangevraagd worden bij de concessiehouder voor het parkeerbeheer via het E-loket.
  • Er kan maximaal één tijdelijke bewonerskaart worden afgeleverd per domicilieadres.
  • •Aan de tijdelijke bewonerskaart kan één nummerplaat gekoppeld worden.
  • De tijdelijke bewonerskaart kan enkel gebruikt worden in de straten vermeld in de bijlage bij dit reglement.
  • Geldigheidsduur: de tijdelijke bewonerskaart is geldig voor de duur van drie maanden, aanvang nemend op de datum van aanvraag. De tijdelijke bewonerskaart is één maal verlengbaar voor de duur van drie maanden.
  • Het tijdelijk bewonerskaartabonnement wordt vergoed volgens tarief 5.
  • Zodra de aanvrager officieel gedomicilieerd is op het nieuwe adres, kan hij of zij de tijdelijke bewonerskaart via het E-loket van de concessiehouder laten omzetten naar een definitieve bewonerskaart.

Artikel 34
De voorwaarden voor een gemeentelijke parkeerkaart voor de doelgroep “zorgverstrekker" zijn de volgende:

  • Een zorgverstrekker of organisatie voor zorgverstrekking komt in aanmerking voor het aanvragen van een parkeerkaart voor de categorie “zorgverstrekker” als het een door het RIZIV erkende zorgverstrekker of organisatie betreft.
  • Deze parkeerkaart kan aangevraagd worden bij de concessiehouder voor het parkeerbeheer via het E-loket.
  • Deze parkeerkaart, uitsluitend van toepassing tijdens de beroepsactiviteit en gekoppeld aan de nummerplaat van het dienstvoertuig, is geldig voor de volledige zone betalend parkeren en blauwe zone.
  • De houder van een gemeentelijke parkeerkaart voor zorgverstrekkers kan onbeperkt in betalende en blauwe zone parkeren, tenzij op de shop – en – go plaatsen waar de parkeertijd beperkt blijft tot 30 minuten.
  • Aan de gemeentelijke parkeerkaart voor zorgverstrekkers kan één nummerplaat gekoppeld worden.
  • Deze parkeerkaart is te vernieuwen om de zes maanden of per jaar bij de concessiehouder van het parkeerbeheer.
  • Bij de aanvraag of vernieuwing van de parkeerkaart(en) worden volgende documenten voorgelegd:
    - identiteitskaart;
    - bewijs van erkenning als zorgverstrekker of organisatie voor zorgverstrekking door het RIZIV;
    - inschrijvingsbewijs van het voertuig (DIV).
    - De parkeerkaart voor zorgverstrekkers wordt vergoed volgens tarief 6.

Artikel 35
De voorwaarden voor een gemeentelijke parkeerkaart voor chauffeurs die instaan voor het vervoer van minder mobiele personen zijn de volgende:

  • Parkeerkaart voor chauffeurs die instaan voor het vervoer van minder mobiele personen via een door de stad erkende organisatie voor georganiseerd vervoer van minder mobiele personen.
  • Deze parkeerkaart dient aangevraagd te worden door de erkende organisatie voor georganiseerd vervoer van minder mobiele personen via het E-loket van de concessiehouder voor het parkeerbeheer.
  • Aan deze gemeentelijke parkeerkaart kan maximaal één nummerplaat worden gekoppeld.
  • Geldigheidsduur: één jaar.
  • Deze parkeerkaart is te vernieuwen om per jaar bij de concessiehouder van het parkeerbeheer.
  • De gemeentelijke parkeerkaart mag enkel gebruikt worden voor het vervoer van minder mobiele personen.
  • De houder van een gemeentelijke parkeerkaart voor chauffeurs minder mobiele personen kan onbeperkt in betalende en blauwe zone parkeren, tenzij op de shop – en – go plaatsen waar de parkeertijd beperkt blijft tot 30 minuten.
  • De parkeerkaart voor chauffeurs minder mobiele personen wordt vergoed volgens tarief zeven.

Artikel 36
De voorwaarden voor een gemeentelijke parkeerkaart voor deelwagens zijn de volgende:

  • De erkende autodeelbedrijven kunnen een gemeentelijke parkeerkaart aanvragen voor elke deelwagen ingeschreven op naam van de rechtspersoon.
  • De aanvraag gebeurt door het overmaken van de nummerplaten gekoppeld aan de deelwagens aan de dienst mobiliteit van de stad Deinze.
  • De erkende autodeelbedrijven melden aan de dienst mobiliteit onverwijld wanneer één van de nummerplaten niet langer gekoppeld is aan een actief in bedrijf zijnde deelwagen.
  • De gebruikers van een deelwagen mogen onbeperkt in tijd en gratis parkeren binnen de zone betalend parkeren, uitgezonderd op een parkeerplaats waarvan de parkeerduur beperkt is tot maximum 30 minuten (= Shop & Go parkeerplaats).
  • De gemeentelijke parkeerkaart voor deelwagens wordt vergoed volgens tarief acht.

Tarieven

Artikel 37
•    De bewonerskaart wordt vergoed volgens tarief vier: 30 EUR voor 6 maanden of 60 euro per jaar.
Uitzondering 1: voor de bewoners Kouterlosstraat, Poelstraat en De Volderstraat gelegen binnen de blauwe die een gratis bewonerskaart kunnen aanvragen.
Uitzondering 2: voor de bewoners Tolpoortstraat deel gelegen tussen Tolpoortbrug en kruispunt Knok, alsook voor de bewoners Markt, Gentstraat en Kortrijkstraat die een bewonerskaart kunnen aanvragen 15 euro voor 6 maanden of 30 euro per jaar.
•    De tijdelijke bewonerskaart wordt vergoed volgens tarief vijf: 15 EUR voor drie maanden.
•    De gemeentelijke parkeerkaart voor de doelgroep “zorgverstrekkers” wordt vergoed volgens tarief zes: 30 euro per zes maanden of 60 euro per jaar.
•    De gemeentelijke parkeerkaart voor chauffeurs minder mobiele personen wordt vergoed volgens tarief zeven: 50 euro per jaar.
•    De gemeentelijke parkeerkaart voor deelwagens wordt vergoed volgens tarief 8: 0 euro.

Indien de concessiehouder voor parkeerbeheer door controle via nummerplaatherkenning vaststelt dat een wagen niet beschikt over een nog geldige gemeentelijke parkeerkaart, dan wordt het tarief 1 (25 euro) aangerekend.

Vrijstellingen

Artikel 38
Er zijn geen vrijstellingen voor de categorie van gemeentelijke parkeerkaarten voorzien.

Wijze van betaling

Artikel 39
De retributie voor tarief vier tot en met zeven is verschuldigd door de titularis van de nummerplaat en wordt betaald door overschrijving op het rekeningnummer van de concessiehouder voor het parkeerbeheer.

In geval de retributieplichtige parkeert zonder te beschikken over nog een geldige gemeentelijke parkeerkaart, zal door de concessiehouder voor het parkeerbeheer een na-inning verstuurd worden. Het verschuldigd bedrag van tarief 1 wordt door de schuldenaar overgeschreven op het rekeningnummer van de concessiehouder.  

Maatregelen bij weigering van betaling

Artikel 40
Bij weigering of nalatigheid om de retributie te betalen, geschiedt de invordering volgens de regels van de burgerlijke rechtspleging voor het betwiste gedeelte.
Voor het niet-betwiste gedeelte van de niet-fiscale vorderingen geschiedt de invordering overeenkomstig artikel 177 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur:
Bij gebrek aan betaling van de retributiebon binnen de voorgeschreven termijn, wordt een gratis herinnering verzonden door de beheerder van de gegunde parkingsplaatsen. Bij uitblijven van een gevolg zal een aanmaningsbrief opgestuurd worden en zullen dossierkosten ten bedrage van 15,00 euro gevorderd worden ten

laste van de persoon die de vergoeding verschuldigd is. Vervolgens en steeds in het geval van niet-betaling, zal het dossier voor invordering overgemaakt worden aan de gerechtsdeurwaarder.

In geval van niet-betaling na de door de gerechtsdeurwaarder ondernomen pogingen in der minne, zal deze laatste de invordering verder zetten via gerechtelijke weg.

De gedane onkosten, rechten en uitgaven in alle fasen van de invordering van de verschuldigde bedragen zijn ten laste van de schuldenaar van de retributiebon en worden toegevoegd aan de initiële tarieven (bedrag van de retributiebon en dossierkosten) te betalen door de schuldenaar.

Aansprakelijkheid

Artikel 41
Het parkeren met gemeentelijke parkeerplaats op een publieke parkeerplaats gebeurt steeds op risico van de gebruiker of van degene die burgerlijk verantwoordelijk is. Het gemeentebestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor om het even welk feit dat beschadiging of verlies van het geparkeerde voertuig zou voor gevolg hebben. De gemeentelijke parkeerkaart geeft enkel recht op parkeren maar geven de gebruiker geen enkel recht op bewaking van het geparkeerde voertuig. Het  stadsbestuur is geen bewaarder van de zaak (geparkeerde voertuig) in de zin van artikel 1384, eerste lid, Burgerlijk Wetboek. Het stadsbestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor om het even welk feit dat beschadiging of verlies van het geparkeerde voertuig zou voor gevolg hebben.

Publieke stemming
Aanwezig: Tess Minnens, Jan Vermeulen, Johan Cornelis, Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Trees Van Hove, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, Marleen Vanlerberghe, Annick Verstraete, Eric Van Huffel, Marc De Schrijver, Annie Mervillie, Freija Dhondt, Paul Soetaert, Hans Martens, Gunnar Claeys, Stephanie Debeurme, Matthias Neirynck, Olaf Evrard, Sören Van de Moortele, Nadia Sucaet, Jan Pauwels, Nathalie Lambrecht, Bart Vermaercke, Alexander Adams, Carline De Paepe, Kristof Van den Berghe, Peter De Maertelaere, Peter Parmentier, Willy Planckaert, Bram Stroobandt, Stefanie De Vlieger
Voorstanders: Tess Minnens, Jan Vermeulen, Johan Cornelis, Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Trees Van Hove, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, Marleen Vanlerberghe, Eric Van Huffel, Marc De Schrijver, Annie Mervillie, Hans Martens, Gunnar Claeys, Stephanie Debeurme, Sören Van de Moortele, Nadia Sucaet, Nathalie Lambrecht, Alexander Adams, Peter De Maertelaere
Tegenstanders: Paul Soetaert, Jan Pauwels
Onthouders: Annick Verstraete, Freija Dhondt, Matthias Neirynck, Olaf Evrard, Bart Vermaercke, Carline De Paepe, Kristof Van den Berghe, Peter Parmentier, Willy Planckaert, Bram Stroobandt
Resultaat: Met 21 stemmen voor, 2 stemmen tegen, 10 onthoudingen
Besluit

Artikel 1
De gemeenteraad keurt het retributiereglement betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B) - aanpassing, periode 1 december 2022 tot en met 31 december 2025, goed.

Artikel 2
Het retributiereglement betalend parkeren (A) en het parkeren in de blauwe zone (B) - aanpassing, periode 1 december 2022 tot en met 31 december 2022, wordt als volgt gewijzigd:

  • In afwijking op het onbeperkt parkeren (artikel 24) blijft de parkeerduur beperkt tot maximum 30 minuten in geval van de als Shop & Go aangewezen parkeerplaatsen uitgezonderd voor personen met een parkeerkaart voor personen met een handicap die onbeperkt in tijd mogen parkeren op een Shop & Go parkeerplaats.
  • De bewoners Kouterlosstraat, Poelstraat en De Volderstraat gelegen binnen de blauwe zone kunnen een gratis bewonerskaart aanvragen.
  • De bewoners Tolpoortstraat het deel gelegen tussen Tolpoortbrug en kruispunt Knok alsook bewoners Markt, Gentstraat en Kortrijkstraat kunnen een bewonerskaart aanvragen 15 euro voor 6 maanden of 30 euro per jaar.

Artikel 3 
Een kopie van dit besluit wordt aan de financieel directeur bezorgd en aan de betrokken dienst belast met de toepassing van dit reglement.

Artikel 4
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).