Terug
Gepubliceerd op 20/07/2022

Besluit  Besluit burgemeester

di 19/07/2022 - 14:15

Besluit burgemeester - verbod aan foorkramers om springstoffen te verkopen, bij te verkopen of aan te bieden als prijs

Regelgeving
De wet van 28 mei 1956 betreffende ontplofbare en voor de deflagratie vatbare stoffen en mengsels en daarmee geladen tuigen.
 
De Nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, inzonderheid de artikelen 134 en 135.

De Wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening van ambulante activiteiten en de organisatie van openbare markten, gewijzigd bij wet van 4 juli 2005, van 20 juli 2006 en van 22 december 2009, 21 januari 2013 en decreet van 24 februari 2017, artikelen 8 tot en met 10.

Het Wetboek van economisch recht van 28 februari 2013. 

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Koninklijk besluit van 23 september 1958 houdende algemeen reglement betreffende het fabriceren, opslaan, onder zich houden, verkopen, vervoeren en gebruiken van springstoffen;

Het Koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en organisatie van kermisactiviteiten en ambulante activiteiten in kermisgastronomie, artikelen 8 tot en met 24.

Het Koninklijk besluit van 3 maart 2010 betreffende het in de handel brengen van pyrotechnische artikelen. 

Het Koninklijk besluit van 20 oktober 2015 betreffende het op de markt aanbieden van pyrotechnische artikelen.

Het Koninklijk besluit van 12 april 2016 betreffende het op de markt aanbieden van en de controle op explosieven voor civiel gebruik.

Het Koninklijk besluit van 12 juli 2016 betreffende het vervoer via de weg of per spoor van ontplofbare stoffen.

Het Ministerieel besluit van 7 juni 2013 tot indeling van pyrotechnische artikelen. 

Gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020 tot goedkeuring van het algemeen politiereglement Deinze-Zulte-Lievegem.

Motivering

Definities 

Als springstoffen worden beschouwd de produkten die geschikt zijn om wegens hun ontplofbare, deflagerende of pyrotechnische eigenschappen gebruikt te worden.

In het KB van 23 september 1958 worden deze ingedeeld in ontplofbare stoffen (Klasse A), munitie (Klasse B) en vuurwerk (klasse C).

Voor toepassing van dit burgemeestersbesluit worden niet-limitatief onder deze definitie begrepen: vuurwerkartikelen, speelgoed(stink)bommetjes, voetzoekers, ...

Als foorkramer wordt beschouwd elke professionele of niet-professionele uitbater van kermisactiviteiten. 

Als kermis wordt beschouwd elke manifestatie, ingericht of voorafgaand toegelaten door het stadsbestuur om, op vastgestelde plaatsen en tijdstippen, de uitbaters van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie, die er producten of diensten aan de consument verkopen, samen te brengen.

Als kermisactiviteit wordt beschouwd elke verkoop, te koop aanbieding of uitstalling met het oog op de verkoop van diensten aan de consument in het kader van de uitbating van kermisattracties of van vestigingen van kermisgastronomie.

Motivatie 

De technische uitvoeringsdienst van de stad Deinze werd erover geïnformeerd dat er tijdens kermissen buiten onze stad steeds meer overlast is van (rook)bommen. Het is met name een maatschappelijke tendens dat foorkramers dergelijk materiaal steeds vaker te koop of als prijs aanbieden aan wie deelneemt aan een spel. 

Het is wenselijk om te allen tijde de veiligheid en comfort van kermisbezoekers te garanderen. Daarnaast is er aan dergelijk pyrotechnisch materiaal ook een niet wenselijk afvalaspect verbonden, mat name dat na het 'afschieten' de restanten van een knalerwt, (rook)bom, piraat en dergelijke vaak verspreid raken en niet opgeruimd worden.

In het politiereglement Deinze-Zulte-Lievegem is het volgende ingeschreven (artikel 11):

Vuurwerk - voetzoekers - carbuurkanonnen - wensballonnen

Het is verboden vuurwerk af te steken, voetzoekers te laten ontploffen, carbuurkanonnen af te vuren of wensballonnen op te laten. Voor wat betreft het afsteken van vuurwerk, het laten ontploffen van voetzoekers of het afvuren van carbuurkanonnen kan de gemeente voor uitzonderlijke gebeurtenissen vooraf de toestemming verlenen voor een beperkt aantal plaatsen en gedurende een beperkte periode. Voor het oplaten van wensballonnen wordt nooit toestemming verleend.

Ter ondersteuning en ter uitvoering van bovenvermelde bepaling uit het politiereglement, en naar analogie met bestaande kermisreglementen in andere Vlaamse steden, wordt voorgesteld om foorkramers strikt te verbieden om springstoffen, waaronder niet-limitatief vuurwerkartikelen, speelgoed(stink)bommetjes en voetzoekers te verkopen, bij te verkopen of als prijs te geven aan wie deelneemt aan een spel.

Artikel 135 van de Nieuwe gemeentewet bepaalt dat de gemeenten tot taak hebben om te voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.

In datzelfde artikel worden dergelijke politietaken onder meer als volgt gedefinieerd:

3° het handhaven van de orde op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals op jaarmarkten en markten, bij openbare vermakelijkheden en plechtigheden, vertoningen en spelen, in drankgelegenheden, kerken en andere openbare plaatsen;
(...)
7° het nemen van de nodige maatregelen, inclusief politieverordeningen, voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

Artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet geeft de burgemeester de bevoegdheid om dergelijke politieverordeningen uit te vaardigen bij ernstige stoornis van de openbare rust of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners.

De urgentie van het optreden ex artikel 134 van de Nieuwe Gemeentewet is als volgt verantwoord: de stad is pas recent in kennis gesteld van een maatschappelijke tendens binnen de kermissector die van die aard is om de openbare rust ernstig te verstoren en wenst derhalve kort op de bal te spelen, gelet op het feit dat heel wat kermissen nakend zijn op het grondgebied van Deinze, waarvan de eerstvolgende wordt geopend op 21 juli 2022 (zomerfoor Deinze). 

Tijdelijk karakter

De bepalingen van dit besluit worden beperkt tot het jaar 2022 teneinde na bespreking en evaluatie binnen het politiecollege een eventuele integratie in het algemeen zonaal politiereglement mogelijk te maken. 

Financiële impact

Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.

Besluit

Artikel 1
Het is aan foorkramers strikt verboden om tijdens feesten, markten, kermissen of andere evenementen op het openbaar domein van het grondgebied van Deinze springstoffen, waaronder niet-limitatief vuurwerkartikelen, speelgoed(stink)bommetjes en voetzoekers te verkopen, bij te verkopen of als prijs te geven aan wie deelneemt aan een spel.

Artikel 2
Dit besluit treedt in werking op 21 juli 2022 en geldt voor alle onder artikel 1 genoemde activiteiten tot en met 31 december 2022. 

Artikel 3
Dit besluit zal ter bekrachtiging aan de eerstvolgende gemeenteraad worden voorgelegd. 

Artikel 4
De overtredingen op deze politieverordening worden bestraft met een administratieve sanctie zoals beschreven in artikel 63 van de algemene zonale politieverordening Deinze/Zulte/Lievegem en overeenkomstig deel II van de algemene zonale politieverordening Deinze/Zulte/Lievegem, nl. het algemeen zonaal (procedure)reglement betreffende het opleggen van een administratieve geldboete bij overtredingen op de algemene zonale politieverordening Deinze/zulte/Lievegem Deel I overlastbepalingen en gemende inbreuken.

Artikel 5
De politie en de gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen ontvangen een kopie van de beslissing.

Artikel 6
Overeenkomstig artikelen 14 en 19, 2e lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State kan tegen deze beslissing een beroep tot opschorting en nietigverklaring worden ingesteld bij de Raad van State, wegens overtreding van hetzij substantiële, hetzij op straffe van nietigheid voorgeschreven vormen, overschrijding of afwending van macht, binnen zestig dagen vanaf de kennisgeving of bekendmaking. Dit beroep kan worden ingesteld door middel van een aangetekend verzoekschrift dat is ondertekend door de partij of door een advocaat die is ingeschreven op de tabel van de Orde van Advocaten.

Artikel 7
Dit besluit wordt bekendgemaakt door aanplakking op de gebruikelijke aanplakplaats voor de officiële bekendmakingen en door publicatie op de stedelijke website www.deinze.be.