Terug
Gepubliceerd op 31/10/2023

Besluit  gemeenteraad

do 26/10/2023 - 19:30

Gebruikersreglement voor het uitlenen van spelmateriaal bij spelotheek Deinze

Aanwezig: Tess Minnens, voorzitter van de gemeenteraad
Jan Vermeulen, burgemeester
Johan Cornelis, Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Bruno Dhaenens, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, Nathalie Lambrecht, schepenen
Marleen Vanlerberghe, schepen, voorzitter BCSD
Annick Verstraete, Eric Van Huffel, Marc De Schrijver, Annie Mervillie, Freija Dhondt, Hans Martens, Gunnar Claeys, Stephanie Debeurme, Matthias Neirynck, Olaf Evrard, Sören Van de Moortele, Nadia Sucaet, Bart Vermaercke, Alexander Adams, Eva Martens, Carline De Paepe, Kristof Van den Berghe, Peter De Maertelaere, Peter Parmentier, Els Baart, gemeenteraadsleden
Sylvie Claeys, waarnemend gemeenteraadslid
Stefanie De Vlieger, algemeen directeur
Verontschuldigd: Paul Soetaert, Sabine Vermeulen, Jan Pauwels, Ortwin Depoortere, gemeenteraadsleden
Regelgeving

De gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994, artikel 173.

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 2de lid, 14°, over de bevoegdheden van de gemeenteraad.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Bijlagen

De beslissing van de gemeenteraad van 25 februari 2021 over de oprichting van een speelotheek.(te raadplegen via Relaties)

De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 6 mei 2021 over voorstel organisatie Speelotheek Deinze.

De resultaten van de online ouderbevraging over de verwachtingen en de drempels om gebruik te maken van de spelotheek.

Motivering

Voor het uitlenen van spelmateriaal bij de spelotheek Deinze is het aangewezen een gebruiksreglement te voorzien.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een gebruiksreglement voor het uitlenen van spelmateriaal bij spelotheek Deinze goed te keuren voor de periode van 31 december 2023 - 31 december 2025.

Financiële impact

De ontvangsten van deze beslissing zullen geboekt worden op:

 meerjarenplan 2020-2025

 Exploitatie

 jaar

 2023

 beleidsitem

 094400 - Opvoedingsondersteuning

 algemene rekening

 747000  - Vergoedingen voor schade

 actie

 geen

 krediet

 toereikend

Reglementen

        1. Gebruikers

Het stadsbestuur leent ter ondersteuning van de vrijetijdsparticipatie van kinderen in Deinze spelmateriaal uit aan inwoners van stad Deinze.

        2. Locatie, openingsuren en contactgegevens

De spelotheek is gevestigd in Huis van het Kind, Mouterijdreef 22 te 9800 Deinze. De spelotheek is geopend op:

  • Tweede woensdag van de maand van 13u tot 18u
  • Laatste vrijdag van de maand van 15u tot 18u

Sluitingsdagen, feestdagen en uitzonderlijke openingsdagen worden meegedeeld via de websitepagina www.deinze.be/spelotheek.

De spelotheek is telefonisch bereikbaar via 0490 01 32 86.

De spelotheek is via mail bereikbaar op spelotheek@deinze.be.

        3. Lidmaatschap

Lidmaatschap bij de spelotheek is gratis. Het lidmaatschap wordt aangemaakt op basis van de identiteitskaart, of op vraag op een aparte uitleenkaart. De lidkaart is persoonlijk en kan niet doorgegeven worden aan anderen. Wijzigingen in mailadres, telefoonnummer of adresgegevens moeten doorgegeven worden aan de spelotheek.

        4. Ontlening

Er kunnen maximaal 3 stuks tegelijkertijd worden uitgeleend per lid.

De uitleenperiode bedraagt maximaal 28 dagen. De materialen kunnen maximaal twee keer met 28 dagen verlengd worden. De totale maximale uitleentermijn bedraagt dus 84 dagen.

Verlengingen kunnen doorgegeven worden via het persoonlijk account op de website, of indien dat niet lukt via mail of telefonisch.

        5. Inlevering

Het spelmateriaal moet behoudens verlenging, binnen de vastgelegde uitleentermijn van 28 dagen teruggebracht worden. Inleveren is mogelijk in de spelotheek zelf, of buiten de openingsuren in de inleverbox bij de spelotheek op werkdagen tussen 9u en 16u.
Uitgeleend materiaal wordt proper en volledig teruggebracht, in dezelfde staat zoals het initieel ontleend werd.

De lener kijkt het materiaal zelf na vóór het inleveren. Eventuele beschadigingen of onvolledigheid geven ze door bij het inleveren aan de balie, of via mail/telefonisch bij het inleveren in de inleverbox.

  Aantal kalenderdagen Brief, mail of telefonisch Retributie
1ste aanmaning 7 dagen na vervaldatum Mail/telefonisch Gratis
2de aanmaning 14 dagen na vervaldatum Mail/telefonisch Gratis
3de aanmaning 28 dagen na vervaldatum Per gewone brief Portkosten gewone brief
4de aanmaning 63 dagen na vervaldatum Per aangetekende brief Portkosten aangetekende brief
5de aanmaning 112 dagen na vervaldatum Per aangetekende brief Portkosten aangetekende brief + oorspronkelijke aankoopprijs spelmateriaal

         6. beschadiging of verlies

Er wordt verwacht zorgvuldig om te gaan met het materiaal.

Indien het spelmateriaal in die mate beschadigd is dat het niet meer kan gebruikt worden, zal een retributie worden aangerekend. De retributie bedraagt de oorspronkelijke aankoopprijs van het beschadigde spelmateriaal.
Bij gedeeltelijke beschadiging of verlies van spelmateriaal zal een vergoeding worden aangerekend. Het bedrag van de vergoeding wordt individueel bepaald en bedraagt maximaal de oorspronkelijke aankoopprijs van het beschadigde spelmateriaal.

  • Indien het beschadigde of verloren onderdeel van het spelmateriaal kan vervangen worden (bijv. verlies van een dobbelsteen of pion): maximaal de aankoopprijs van de vervanging van het onderdeel;
  • Indien het spelmateriaal onbruikbaar wordt door de gedeeltelijke beschadiging of verlies van een onderdeel en herstelling niet mogelijk is (bijv. een puzzelstuk): de oorspronkelijke aankoopprijs van het spelmateriaal;
  • Indien het beschadigde onderdeel van het spelmateriaal kan hersteld worden: de reële kostprijs van de herstelling.

        7. Betaling van retributies

Retributies (bv. vervangen van een verloren stuk, schadevergoeding, …) worden betaald aan de balie van de spelotheek, via Payconiq of bancontact.

Bij weigering of nalatigheid om de retributie of de vergoeding te betalen, geschiedt de invordering volgens de burgerlijke rechtspleging voor het betwiste gedeelde. Voor het niet-betwiste de niet fiscale-vorderingen geschiedt de invoering overeenkomstig artikel 177 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Het lidmaatschap van de spelotheek wordt bij niet betaling van de verschuldigde retributie of vergoeding bij de derde aanmaning geschorst, 28 kalenderdagen na vervaldag. Het lidmaatschap wordt opnieuw geactiveerd 5 kalenderdagen na betaling van het verschuldigde bedrag.

        8. Reserveren

Het reserveren van spelmateriaal is niet mogelijk.

        9. Bescherming privacy

De spelotheek hecht waarde aan de bescherming van persoonsgegevens en het respect voor de privacy van gebruikers.

De spelotheek houdt zich in alle gevallen aan de wet- en regelgeving die van toepassing is, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). Door je in te schrijven als lid van de spelotheek ga je akkoord dat jouw persoonsgegevens worden bewaard voor de interne werking van de spelotheek. Deze gegevens zijn vertrouwelijk en worden enkel voor spelotheekdoeleinden gebruikt.

        10. Aansprakelijkheid spelotheek

De spelotheek is niet verantwoordelijk voor ongevallen in de spelotheek of ongevallen of schade door het gebruik van het spelmateriaal buiten de spelotheek. De spelotheek is ook niet verantwoordelijk voor diefstal of verlies.

        11. Uitsluiting van de dienstverlening

Door in te schrijven als lid van de spelotheek ga je akkoord met dit reglement. Als ontlener zie je toe op de naleving ervan. Ernstige inbreuken kunnen leiden tot tijdelijke of definitieve uitsluiting van de uitleendienst. Deze beslissing wordt genomen door het college van burgemeester en schepenen.

Publieke stemming
Aanwezig: Tess Minnens, Jan Vermeulen, Johan Cornelis, Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Bruno Dhaenens, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, Nathalie Lambrecht, Marleen Vanlerberghe, Annick Verstraete, Eric Van Huffel, Marc De Schrijver, Annie Mervillie, Freija Dhondt, Hans Martens, Gunnar Claeys, Stephanie Debeurme, Matthias Neirynck, Olaf Evrard, Sören Van de Moortele, Nadia Sucaet, Bart Vermaercke, Alexander Adams, Eva Martens, Carline De Paepe, Kristof Van den Berghe, Peter De Maertelaere, Peter Parmentier, Els Baart, Sylvie Claeys, Stefanie De Vlieger
Voorstanders: Tess Minnens, Jan Vermeulen, Johan Cornelis, Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Bruno Dhaenens, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, Nathalie Lambrecht, Marleen Vanlerberghe, Annick Verstraete, Eric Van Huffel, Marc De Schrijver, Annie Mervillie, Freija Dhondt, Hans Martens, Gunnar Claeys, Stephanie Debeurme, Matthias Neirynck, Olaf Evrard, Sören Van de Moortele, Nadia Sucaet, Jan Pauwels, Bart Vermaercke, Alexander Adams, Eva Martens, Carline De Paepe, Kristof Van den Berghe, Peter De Maertelaere, Peter Parmentier, Els Baart, Sylvie Claeys
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1
Er wordt voor een termijn aanvangend op 6 december 2023 en eindigend op 31 december 2025 een gebruikersreglement geheven op het uitlenen van spelmateriaal bij spelotheek Deinze.

Artikel 2
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).