Terug
Gepubliceerd op 10/03/2023

Besluit  Besluit burgemeester

vr 10/03/2023 - 10:00

Vernietiging van gasfles met lachgas: goedkeuring

Regelgeving

De Wet op het Politieambt van 5 augustus 1992, artikel 30 §2

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 135 §2

De gemeenteraadsbeslissing van 20 februari 2020 over het vaststellen van de algemene zonale politieverordening Deinze/Zulte/Lievegem, artikel 48

Bijlagen

De e-mail van 7 maart 2023 van Vincent Himpe, Commissaris - Directiehoofd Beleid, Beheer & Ontwikkeling Politiezone Deinze-Zulte-Lievegem, over de inbeslagname van een fles lachgas en vraag tot vernietiging.

Motivering

Artikel 48 van het algemeen zonaal Politiereglement zegt: "Het is verboden om schadelijke middelen zoals lachgas te verhandelen of te bezitten indien de handel of het bezit gericht is op het oneigenlijk gebruik van het middel met als doel het bekomen van een roeseffect.”

Er werd een bestuurlijk verslag opgemaakt naar aanleiding van het vinden van een gasfles met lachgas met als doel te gebruiken voor het bekomen van een roeseffect.

De gasfles met lachgas is eigendom van een particulier, wonende te Deinze.

In uitvoering van art. 30 van de Wet op het Politieambt werd de gasfles met lachgas bestuurlijk in beslag genomen:

  • §1 De politieambtenaren mogen, in de plaatsen waartoe zij wettelijk toegang hebben, de voorwerpen of dieren die een gevaar betekenen voor het leven of de lichamelijke integriteit van personen of de veiligheid van goederen aan het vrije beschikkingsrecht van de eigenaar, de bezitter of de houder onttrekken, zolang zulks met het oog op de openbare veiligheid of de openbare rust vereist is. Deze bestuurlijke inbeslagneming geschiedt overeenkomstig de richtlijnen en onder de verantwoordelijkheid van een officier van bestuurlijke politie.
  • §2 De voorwerpen die in beslag zijn genomen bij wijze van bestuurlijke maatregel, worden gedurende maximaal zes maanden ter beschikking gehouden van de houder, bezitter of eigenaar tenzij het om dwingende redenen van openbare veiligheid gerechtvaardigd is om ze onmiddellijk te vernietigen. Tot die vernietiging wordt besloten door de bevoegde overheid van bestuurlijke politie.

In uitvoering van het bovenvermelde ar. §2 van de Wet op het Politieambt, en in uitvoering van het artikel 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet vraagt de lokale politie aan de burgemeester om te beslissen tot de vernietiging van deze gasfles met lachgas.

Financiële impact

Deze beslissing valt niet onder de visumplicht. Het krediet om deze beslissing uit te voeren is voorzien op:  

meerjarenplan 2020-2025

exploitatie

jaar

 2023

beleidsitem

 030901

algemene rekening

 613120

actie

 /

krediet

 toereikend

Besluit

Artikel 1
De burgemeester beslist dat de in beslag genomen gasfles met lachgas vernietigd zal worden door een erkende afvalverwerker.

Artikel 2
De kosten voor de ophaling en vernietiging zullen in eerste instantie moeten gedragen worden door de Stad Deinze. Via de gewone weg zal de overtreder gevraagd worden om de kosten te vergoeden. Indien de overtreder niet vergoedt, dan kan de overtreder gedagvaard worden in een burgerlijke procedure met als voorwerp de vergoeding van de gemaakte kosten.

Artikel 3
De Politiezone Deinze-Zulte-Lievegem en de Dienst financiën krijgen een kopie van deze beslissing.