De voorzitter opent de zitting op 02/03/2023 om 22:31.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 77 en 78 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
De notulen van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 januari 2023.
De notulen van de vorige zitting worden goedgekeurd.
Enig artikel
De notulen van de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 januari 2023 worden goedgekeurd.
Jan Pauwels, Olaf Evrard (raadsleden), Jan Vermeulen (burgemeester), Annick Verstraete, Bart Vermaercke, Freija Dhondt (raadsleden)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 77 en 78 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
De beslissing van het vast bureau van Lievegem van 10 januari 2023 over de toetreding tot Zorgbedrijf Meetjesland met inbreng DGAT: principiële goedkeuring.
De beslissing van de Raad van bestuur van Zorgbedrijf Meetjesland van 18 januari 2023 over de aansluiting van Lievegem - toetredingsdossier - principiële goedkeuring aansluiting Lievegem en inbreng Lievegem. Principiële goedkeuring ontwerp nieuwe statuten en beheersovereenkomst.
Het document over de inbreng erkenning DGAT Lievegem in Zorgbedrijf Meetjesland.
De beslissing van de administrateur-generaal van 12 oktober 2019 houdende de overdracht van de erkenning van de dienst voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Waarschoot naar het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn van Lievegem.
De lijst van de contractuele personeelsleden van OCMW Lievegem die m.i.v. 1 januari 2024 overgedragen worden aan het Zorgbedrijf Meetjesland.
De beslissing van het vast bureau van Deinze van 17 januari 2023 houdende principieel akkoord tot aanpassen statutaire onroerende inbreng OCMW in het Zorgbedrijf Meetjesland.
Het ontwerp van gecoördineerde nieuwe beheersovereenkomst tussen Zorgbedrijf Meetjesland en de OCMW's van Evergem, Maldegem, Deinze en Lievegem.
Het ontwerp van gecoördineerde nieuwe statuten van de Welzijnsvereniging Zorgbedrijf Meetjesland.
Het opmetingsplan WZC Ter Leenen Nevele.
Het zorgbedrijf Meetjesland werd op 20 oktober 2016 opgericht door de OCMW's van Evergem, Maldegem en OCMW Nevele, na fusie OCMW Deinze, als OCMW-vereniging conform het toenmalig OCMW-decreet van 19 december 2008. De statuten maar ook de beheersovereenkomst die afgesloten werd tussen enerzijds het zorgbedrijf en de drie stichtende leden, leggen de basisprincipes van de werking van het zorgbedrijf vast.
Een van de beleidsdoelstellingen van het zorgbedrijf is het werkingsgebied vergroten en de dienstverlening laten uitbreiden, o.a. door het aansluiten van nieuwe leden. Daartoe werden gesprekken gevoerd met verschillende OCMW-besturen. De aansluiting van Lievegem is de eerste concretisering daarvan. Het zorgbedrijf zelf neemt geen dienstverlening óver van een lokaal bestuur; het lokaal bestuur, meer bepaald het OCMW wordt eerst lid van het zorgbedrijf en brengt dan zijn dienstverlening in, waarna het zorgbedrijf deze dienstverlening, samen met het nieuwe lid, exploiteert. Het vast bureau van Lievegem besliste op 10 januari 2023 principieel, na het voeren van de nodige onderhandelingen met het Zorgbedrijf Meetjesland, om toe te treden tot de Welzijnsvereniging Zorgbedrijf Meetjesland en tot overdracht van de erkenning (nl. erkenningsnummer GEZ/236) en het contractueel personeel van de dienst gezins- en aanvullende thuiszorg (DGAT) van Lievegem met een uurcontingent van 15.390 uren naar het Zorgbedrijf Meetjesland vanaf 1 januari 2024.
Om de dienstverlening te verzekeren, worden 15 contractuele personeelsleden ingebracht in het zorgbedrijf. Deze in te brengen personeelsleden worden overgenomen door het zorgbedrijf en worden dus contractueel personeel van het zorgbedrijf. Zij vallen, mits een overgangsregeling in kader van de wetgeving overname ondernemingen, onder de RPR van het zorgbedrijf.
Overeenkomstig art. 38, 1° van de beheersovereenkomst betaalt Lievegem een instapkost, als vergoeding voor de opstartkosten die de drie stichtende OCMW’s hebben gemaakt. De raad van bestuur bepaalde die op 6.749 euro, wat het resultaat is van een berekening alsof Lievegem zou bijgedragen hebben in de kosten van de oprichting van het zorgbedrijf.
Bij de oprichting van het zorgbedrijf heeft OCMW Nevele een recht van erfpacht ingebracht op de volledige site van het WZC Ter Leenen. De erfpacht werd bij notariële akte van 27 februari 2018 vastgelegd. De erfpacht werd verleden op het gehele kadastrale nummer Nevele, eerste afdeling, sectie F nr. 362E en 366G. (ondertussen heeft er reeds een hernummering plaatsgehad).
Op het terrein was nog een kapel, een administratieve gang en een oude rusthuisgang aanwezig. Deze werden allen door het zorgbedrijf gesloopt, om reden van brandveiligheid. Het resultaat was een grasterrein vanaf de oudbouw (afdeling De Bron) tot aan de Graaf van Hoornestraat.
Tussen het zorgbedrijf en OCMW Deinze werden volgende afspraken gemaakt m.b.t. de site van het WZC Ter Leenen zoals gevisualiseerd op het opmetingsplan in bijlage:
Het aanpassen van de erfpacht betekent het aanpassen van de inbreng van Deinze in het zorgbedrijf, wat een wijziging aan de statuten en de beheersovereenkomst, waarin deze inbreng is opgenomen, noodzakelijk maakt.
Het aansluiten van een nieuw lid aan het zorgbedrijf vereist een wijziging aan de statuten van de welzijnsvereniging en aan de beheersovereenkomst, teneinde het nieuwe lid toe te laten, de inbreng te aanvaarden, vertegenwoordigers in de organen te kunnen aanduiden en de bepalingen van die statuten en overeenkomst op het nieuwe lid te kunnen laten toepassen.
Dergelijke wijzigingen aan de statuten en aan de beheersovereenkomst moeten worden goedgekeurd door alle stichtende besturen, door het nieuwe lid Lievegem, finaal door de Algemene Vergadering van het zorgbedrijf en tenslotte moet ook de Vlaamse Regering een goedkeuring geven, vooraleer de statuten in een nieuwe notariële akte kunnen worden opgenomen.
Aangezien ook de wijziging inbreng van OCMW Nevele, na fusie OCMW Deinze, een zelfde wijziging aan de statuten én aan de beheersovereenkomst veroorzaakt, gebeurt de aansluiting van Lievegem én het aanpassen van de inbreng van Deinze in het zorgbedrijf, in één ronde van statutenwijziging en wijziging beheersovereenkomst. Beide operaties verlopen dus gelijktijdig door het goedkeuren van de nieuwe statuten en de nieuwe beheersovereenkomst.
Het zorgbedrijf heeft tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt om een gecoördineerde versie van de statuten en beheersovereenkomst op te maken, zo werd in beide documenten ‘Nevele’ vervangen door ‘Nevele, na fusie OCMW Deinze’ en werden alle verwijzingen naar artikelen van regelgeving aangepast naar de meest recente decreetgeving. In de voorliggende teksten staan de aanpassingen in rood aangeduid.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft beperkte financiële gevolgen, nl.:
Artikel 1
De OCMW-raad neemt kennis van het besluit van de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf Meetjesland van 18 januari 2023 en van het besluit van het vast bureau van Lievegem van 10 januari 2023 aangaande de toetreding van OCMW Lievegem tot de welzijnsvereniging Zorgbedrijf Meetjesland.
Artikel 2
De OCMW-raad gaat akkoord met de toetreding van het OCMW Lievegem als (vierde) lid van de welzijnsvereniging Zorgbedrijf Meetjesland en met de inbreng van het OCMW Lievegem in het zorgbedrijf van de erkende DGAT en 15 contractuele personeelsleden volgens de details opgenomen in het voornoemde besluit van de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf Meetjesland van 18 januari 2023.
Artikel 3
De OCMW-raad gaat akkoord met het wijzigen van de inbreng van OCMW Deinze, als rechtsopvolger van OCMW Nevele na fusie, door een aanpassing van de door OCMW Deinze in het zorgbedrijf ingebrachte erfpacht en waarbij de drie op het bijgaand opmetingsplan aangeduide kavels uit de erfpacht van het zorgbedrijf worden weggelaten.
Artikel 4
De OCMW-raad gaat akkoord met de in bijlage bij het besluit opgenomen gewijzigde versie van 2 januari 2023 van de statuten van het zorgbedrijf, aangepast aan het bepaalde onder de artikelen 2 en 3.
Artikel 5
De OCMW-raad gaat akkoord met de in bijlage bij het besluit opgenomen gewijzigde versie van 2 januari 2023 van de beheersovereenkomst van het zorgbedrijf, aangepast aan het bepaalde onder de artikelen 2 en 3.
Artikel 6
De beslissing wordt bezorgd aan de Raad van Bestuur van het Zorgbedrijf Meetjesland, zodat de Algemene vergadering van het zorgbedrijf kan worden bijeengeroepen om de gewijzigde beheersovereenkomst en de statutenwijziging, waarin verwerkt de toetreding van OCMW Lievegem tot de welzijnsvereniging en waarin begrepen de aanpassing van de inbreng van Deinze in het zorgbedrijf, goed te keuren.
Artikel 7
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 2, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder de artikels 249, 250, 257, 259 en de artikels 285 § 2, 1° en § 3, 287 en 330.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
De e-mail van 4 februari 2023 van het Agentschap Binnenlands Bestuur waarin wordt meegedeeld dat de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (6) van de stad en het O.C.M.W. Deinze werd goedgekeurd.
De beslissing van de O.C.M.W.-raad van 15 december 2022 inzake de vaststelling van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (6) - aanpassing kredieten 2022/2 en vaststelling kredieten 2023 - deel O.C.M.W. Deinze.
De beslissing van de gemeenteraad van 15 december 2022 inzake de goedkeuring van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (6) - aanpassing kredieten 2022/2 en vaststelling kredieten 2023 - deel O.C.M.W. Deinze.
De O.C.M.W.-raad neemt kennis van de e-mail van 4 februari 2023 van het Agentschap Binnenlands Bestuur waarin wordt meegedeeld dat de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (6) van de stad en het O.C.M.W. Deinze (met hierin opgenomen de kredieten voor 2023) werd goedgekeurd.
Artikel 1
De O.C.M.W.-raad neemt kennis van de e-mail van 4 februari 2023 van het Agentschap Binnenlands Bestuur waarin wordt meegedeeld dat de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (6) van de stad en het O.C.M.W. Deinze (met hierin opgenomen de kredieten voor 2023) werd goedgekeurd.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de raad voor maatschappelijk welzijn op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 2, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Annick Verstraete (raadslid), Marleen Vanlerberghe (schepen), Olaf Evrard (raadslid)
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
De organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn.
Het decreet van 24 juli 1996 houdende regeling tot erkenning van de instelling voor schuldbemiddeling van de Vlaamse Gemeenschap.
Het besluit van 25 maart 1997 van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het genoemde decreet van 24 juli 1996.
Het besluit van 11 februari 2019 van de secretaris-generaal van het Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, waarbij het OCMW Deinze erkend werd als instelling voor schuldbemiddeling in de Vlaamse Gemeenschap onder erkenningsnummer Deinze/2019/02isb
Het jaarverslag van 2022 van het OCMW Deinze als instelling voor schuldbemiddeling.
Het OCMW Deinze werd erkend als instelling voor schuldbemiddeling door de Vlaamse overheid. Iedere instelling voor schuldbemiddeling moet jaarlijks een jaarverslag indienen. Dit jaarverslag geeft een overzicht van het aantal gezinnen in begeleiding naargelang de verstrekte hulpverleningsmodules (budgetbegeleiding, budgetbeheer, schuldbemiddeling en/of collectieve schuldenregeling).
De keuze om de schuldhulpverlening maximaal in eigen beheer te houden (samenwerking juriste en maatschappelijk werkers) genereerde een structurele opbrengst van 51.000,00 EUR in 2022.
Artikel 1
Het OCMW keurt het jaarverslag voor 2022 van het OCMW Deinze als instelling voor schuldbemiddeling goed.
Artikel 2
Dit besluit wordt ter kennis gebracht van de juriste van het Sociaal Huis teneinde het jaarverslag via de webapplicatie aan de Vlaamse overheid te bezorgen.
Artikel 3
Dit besluit wordt in uitvoering van artikel 285§1 van het decreet over het lokaal bestuur bekend gemaakt via de lijst van de besluiten van de raad voor maatschappelijk welzijn op de webtoepassing van de stad.
Jan Pauwels (raadslid), Conny De Spiegelaere (schepen), Annick Verstraete, Karlien De Paepe (raadsleden)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 77 en 78 over de bevoegdheden van de raad voor maatschappelijk welzijn.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Deinze beschikt over een goed functionerende Minder Mobielen Centrale (MMC). Dit is enkel mogelijk dank zij de inzet van vrijwilligers, die hun tijd en auto ter beschikking stellen voor een minimale onkostenvergoeding, de ondersteuning van het stadsbestuur en de gebruikers. De stad beschikt ook over een wagen geschikt voor rolstoelvervoer tevens bediend door vrijwilligers. Aanvullend zijn er externe aanbieders aanwezig voor rolstoelvervoer.
De MMC valt dus uiteen in twee componenten: enerzijds het vervoer met gewone auto’s voor niet rolstoelgebruikers, anderzijds het specifieke rolstoelvervoer, met een aangepaste wagen.
Om het vervoer van minder mobiele mensen te organiseren is er een gebruiksreglement mindermobielencentrale en rolstoelvervoer, goedgekeurd in de OCMW-raad van 26 september 2019.
Dit reglement omvat een afzonderlijke component voor het rolstoelvervoer, waar het onderscheid wordt gemaakt tussen vervoer binnen en buiten het grondgebied van Deinze, regel die niet geldt voor het gewone vervoer. Volgens art. 9 §1 van dit regelement wordt het vervoer binnen het grondgebied Deinze uitgevoerd door de eigen rolstoelwagen, en hiervoor gelden dezelfde tarieven als het gewone vervoer. Volgens art.9 §2 worden ritten buiten het grondgebied Deinze uitbesteed aan een derden-aanbieder met een kostprijs van 1 euro/km.
Concreet betekent dit, dat een gebruiker van gewoon vervoer, buiten het grondgebied Deinze kan vervoerd worden voor een kostprijs van 0.36€/km, terwijl een rolstoelgebruiker hiervoor 1€/km moet betalen. Eigenlijk worden, rolstoelgebruikers gediscrimineerd wanneer ze zich willen verplaatsen buiten Deinze. Alle gebruikers van de MMC zijn immers minder mobiel, alleen de rolstoelgebruikers moeten een hoger tarief betalen voor verplaatsingen buiten de stad.
Anderzijds wordt opgemerkt dat omliggende gemeenten wél met hun eigen rolstoelvervoer in Deinze rond rijden, het omgekeerde kan blijkbaar niet. Om deze discriminatie weg te werken is het wenselijk art 9 §2 te wijzigen, en de kostprijs gelijk te stellen met het gewone vervoer zijde 0.36€/km.
Besluit:
Artikel 1
De gemeenteraad wijzigt het gebruiksreglement mindermobielencentrale en rolstoelvervoer als volgt: art.9 §2 Kostprijs 1€/km wordt 0.36€/km
Artikel 2
De nodige kredieten worden voorzien om deze aanpassing te realiseren.
Artikel 3
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 2, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Artikel 1
Na overleg beslist raadslid Pauwels om het punt in te trekken en met de schepen in overleg te treden nadat hij over meer en adequatere informatie beschikt.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn op de webtoepassing van de stad (artikel 285 § 2, 1° en § 3 en artikel 287 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Enig artikel
Er werden geen mondelinge vragen ingediend.
De voorzitter sluit de zitting op 02/03/2023 om 23:10.
Namens OCMW-raad,
Stefanie De Vlieger
algemeen directeur
Tess Minnens
voorzitter