Terug
Gepubliceerd op 18/10/2023

Besluit  college van burgemeester en schepenen

di 10/10/2023 - 08:45

Tijdelijke politieverordening op het verkeer houdende inrichten van de Rostraat als een voorrangsweg

Aanwezig: Jan Vermeulen, burgemeester
Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Bruno Dhaenens, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, schepenen
Marleen Vanlerberghe, schepen, voorzitter BCSD
Stefanie De Vlieger, algemeen directeur
Afwezig: Johan Cornelis, Trees Van Hove, schepenen
Regelgeving

Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 56 en 57 over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie op het wegverkeer en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 betreffende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald en latere wijzigingen.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens en latere wijzigingen.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 van de Vlaamse minister van mobiliteit, sociale economie en gelijke kansen.

Het standaardbestek 250 voor de wegenbouw, hoofdstuk X.

Het algemeen politiereglement Deinze-Zulte-Lievegem goedgekeurd 20 februari 2020.

Bijlage

De e-mail van 22 september 2023 met onderwerp: Vraag/mededeling i.v.m. verkeersveiligheid.

Het signalisatieplan Rostraat, opgemaakt door de dienst mobiliteit.

Motivering

Wegens fietsverkeer van o.a. schoolgaande kinderen uit buurt langs de Rostraat alsook mede door de huidige staat van het wegdek vraagt een bewoner Rostraat om de Rostraat als een voorrangsweg in te richten.

Advies verkeerscommissie (VC) van 25 september 2023:

De VC adviseert om de Rostraat NIET als een voorrangsweg in te richten ten opzichte van haar zijstraten zoals de Palestraat. De VC adviseert bijkomend m.b.t. staat van de rijweg dat wanneer de Rostraat dient heraangelegd te worden dan misschien te opteren voor een aanleg zoals recent toegepast in het dorp van Meigem. De VC formuleert dat de Rostraat een typische landelijke weg is waardoor heraanleg minder prioritair is.

Advies dienst mobiliteit:

De Rostraat is gelegen in een buitengebied (= niet binnen bebouwde kom). De Rostraat is gelegen in een zone 50.

Vanuit de dienst mobiliteit kan niet geadviseerd worden dat de verkeersveiligheid zal toenemen bij invoer van de Rostraat als voorrangsweg.

Op een voorrangsweg (= bij keuze Rostraat voorrangsweg) is de mogelijkheid reëel dat de snelheid op de voorrangsweg (= Rostraat) zal toenemen.
Verkeer komende van de Palestraat (= 2 aantakkingen met de Rostraat) rijdend zuidwaarts naar het complex E40 dient op heden ook voorrang te geven aan verkeer op de Rostraat komende v.d. rotonde en dienen hierdoor te vertragen.
Indien het opheffen van de voorrang aan rechts zou van toepassing zijn beperkt tot thv de 2 kruispunten Rostraat met de Palestraat dient ook nog signalisatie te voorzien worden thv de kruispunten verderop nl. de borden B17 (Andreaskruis) zodat bestuurders Rostraat weten dat ze geen voorrang meer hebben (= betreft steeds veel signalisatie). Op bepaalde kruispunten wel voorrang en vervolgens op andere kruispunten geen voorrang gelegen in één straat (= één verkeersas) is i.k.v verkeersleesbaarheid en verkeersveiligheid minder opportuun.

Bij wegen met een gelijke wegcategorisering alsook landelijke wegen adviseert de Omzendbrief ‘Categorisering van lokale wegen - Richtlijnen, toelichting en aanbevelingen van het Agentschap Wegen en verkeer’ (onderstaand) toepassing voorrang van rechts.

Besluit

Artikel 1
De Rostraat wordt als een voorrangsweg ingericht.

Deze verkeersmaatregel wordt ter kennis van de weggebruikers gebracht door het plaatsen van onderstaande verkeerssignalisatie (signalisatieplan tevens als bijlage):

Er worden tevens dwarsstrepen door witte driehoeken aangebracht thv de verkeersborden B1 komende v.d. zijstraten, uitgezonderd op de trage weg de Rokouterweg die aantakt op de Rostraat.
Zoals is voorzien in artikel 76.2 van het Koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg, worden dwarsstrepen door witte driehoeken aangebracht die duiden de plaats aan waar de bestuurders zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen ingevolge een verkeersbord B1.

Bovenstaande verkeersmaatregel is voor een beperkte tijd per tijdelijke politieverordening op het verkeer goed te keuren. Deze verkeersmaatregel is voor te leggen aan de Gemeenteraad voor definitieve goedkeuring en bestendiging van de maatregel per Aanvullend politiereglement op het verkeer.

Artikel 2
Naast het overmaken aan de Vlaamse Overheid wordt tevens een afschrift van dit besluit gestuurd naar:
•    De griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent.
•    De griffie van de Politierechtbank te Gent.
•    De lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer.
•    De provincie Oost-Vlaanderen.

Artikel 3
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).