De voorzitter opent de zitting op 28/09/2023 om 19:30.
De voorzitter deelt mee dat ze op 27 september de ontslagbrief van schepen Trees Van Hove heeft ontvangen. Trees Van Hove dient haar ontslag in als raadslid en schepen. De gemeenteraad neemt akte van dit ontslag.
De voorzitter vraagt de stemming over de hoogdringendheid van het agendapunt ' ontslag schepen' ingediend door raadslid Olaf Evrard.
Er zijn tussenkomsten van Olaf Evrard (raadslid), Jan Vermeulen (burgemeester), Bart Vermaercke, Ortwin Depoortere (raadsleden).
De stemming over de hoogdringendheid heeft volgend resultaat:
Met 12 stemmen voor (Annick Verstraete, Freija Dhondt, Paul Soetaert, Matthias Neirynck, Olaf Evrard, Jan Pauwels, Bart Vermaercke, Eva Martens, Carline De Paepe, Kristof Van den Berghe, Peter Parmentier, Ortwin Depoortere), 20 stemmen tegen (Tess Minnens, Jan Vermeulen, Rutger De Reu, Johan Cornelis, Bruno Dhaenens, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, Marleen Vanlerberghe, Eric Van Huffel, Nadia Sucaet, Marc De Schrijver, Annie Mervillie, Hans Martens, Gunnar Claeys, Stephanie Debeurme, Sören Van de Moortele, Nathalie Lambrecht, Alexander Adams, Peter De Maertelaere)
De hoogdringendheid van het agendapunt wordt niet aanvaard gezien het decretaal voorzien is dat er een periode is van 2 maanden om de ontslagnemende schepen te vervangen. Het punt is bijgevolg niet toegevoegd aan de agenda.
Matthias Neirynck (raadslid)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het ontwerp van de notulen van de gemeenteraad van 24 augustus 2023.
Enig artikel
De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 24 augustus 2023 goed.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 48 en 49.
Het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, artikel 169.
E-mailbericht d.d. 13.09.2023 van de heer Willy Planckaert.
De heer Willy Planckaert dient zijn ontslag in als waarnemend gemeenteraadslid. Hij was d.d. 26.10.2021 aangesteld als waarnemend gemeenteraadslid en dit als vervanging van raadslid Sabine Vermeulen die afwezig is omwille van medische redenen.
Artikel 13 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het gemeenteraadslid dat ontslag wil nemen, dat schriftelijk meedeelt aan de voorzitter van de gemeenteraad. Het ontslag is definitief zodra de voorzitter van de gemeenteraad de kennisgeving ontvangt.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van de heer Willy Planckaert als waarnemend gemeenteraadslid.
Artikel 2
De volgende opvolger van raadslid Sabine Vermeulen die om medische redenen afwezig is wordt overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011 opgeroepen om zijn/haar eed af te leggen.
Artikel 3
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het proces-verbaal van het gemeentelijk hoofdbureau van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018.
De e-mail van 13 september 2023 van waarnemend raadslid Willy Planckaert.
De brief van stad Deinze van 15 september 2023 aan mevrouw Sylvie Claeys.
De e-mail van 19 september 2023 van mevrouw Sylvie Claeys houdende aanvaarding van het tijdelijke mandaat en bijhorende verklaring op eer.
Via mail van 13 september biedt waarnemend raadslid Willy Planckaert zijn ontslag aan. Ingevolge de verhindering van raadslid Sabine Vermeulen zal een nieuw waarnemend raadslid aangesteld worden gedurende de verhindering van de titularis.
Uit het proces-verbaal van het hoofdbureau van de Stad DEINZE over de vaststelling van de zetelverdeling tussen de lijsten en van de rangorde van de raadsleden en hun opvolgers bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, juist verklaard door de vijfde Kamer van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen op 5 december 2018, blijkt dat de volgende persoon als opvolger voorkomt op de lijst nr. twee (N-VA) waartoe het te vervangen raadslid Sabine Vermeulen behoort:
3de opvolger: mevrouw Sylvie Claeys
De gemeenteraad heeft overeenkomstig artikel 6 §3 van het decreet lokaal bestuur de geloofsbrieven van mevrouw Sylvie Claeys onderzocht en stelt vast dat zij nog steeds aan alle gestelde vereisten van verkiesbaarheid beantwoordt en zich niet bevindt in een geval van onverenigbaarheid, hetzij wegens uitoefening van een ambt, hetzij wegens bloed- of aanverwantschap conform artikel 10 van decreet lokaal bestuur.
Het bewijs is geleverd dat de voornoemde opvolger aan de verkiesbaarheidsvereisten voldoet zoals bepaald in artikel 6 van het decreet lokaal bestuur.
Mevrouw Sylvie Claeys wordt ter zitting uitgenodigd en verzocht, in deze openbare vergadering, en in handen van de voorzitter van de gemeenteraad de voorgeschreven eed af te leggen, waaraan zij voldoet als volgt:
“Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen"
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1
De geloofsbrieven van mevrouw Sylvie Claeys, verkozen als derde opvolger op de lijst waarop mevrouw Sabine Vermeulen verkozen werd bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018, goed te keuren.
Artikel 2
Akte te nemen van het proces-verbaal van eedaflegging van mevrouw Sylvie Claeys.
Artikel 3
Mevrouw Sylvie Claeys te installeren als gemeenteraadslid tijdens de periode van verhindering van raadslid Sabine Vermeulen.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
De gemeentewet van 24 juni 1988, artikel 134 en latere wijzigingen.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.
De tijdelijke politieverordening van 6 september 2023, getroffen bij besluit burgemeester, naar aanleiding van een flessenverbod vanaf vrijdag 15 september tot en met zondag 17 september 2023 in een gebied rond het Oerwoudfuif evenemententerrein.
De tijdelijke politieverordening van 28 september 2023, getroffen bij besluit burgemeester, naar aanleiding van de voetbalwedstrijd KMSK Deinze – SK Beveren vrijdagavond 29 september 2023.
De gemeenteraad, de tijdelijke politieverordeningen getroffen bij besluit burgemeester overeenkomstig het decreet lokaal bestuur, te laten bekrachtigen.
Artikel 1
De gemeenteraad bekrachtigt de tijdelijke politieverordeningen, getroffen bij besluit burgemeester.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Bart Vermaercke (raadslid)
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, en in het bijzonder artikel 177.
Het kwartaalrapport van de Stad Deinze op 30/06/2023.
De kastoestand en rekeninguittreksels op 30/06/2023.
De standopgaven van het exploitatiebudget op 30/06/2023.
De geboekte investeringsuitgaven en -ontvangsten op 30/06/2023.
Het overzicht van de openstaande lokale belastingkohieren en hun saldo's en de dashboards van de lokale kohieren op 30/06/2023.
De statuslijsten van de subsidies op 30/06/2023.
De beschrijving van de financiële risico's van de stad en OCMW Deinze.
Artikel 177 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de financieel directeur in volle onafhankelijkheid rapporteert aan de gemeenteraad, aan de raad voor maatschappelijk welzijn, aan het college van burgemeester en schepenen, aan het vast bureau en aan de algemeen directeur over de thesaurietoestand, de liquiditeitsprognose, de beheerscontrole, de evolutie van de budgetten en de financiële risico's.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het kwartaalrapport van de Stad Deinze op 30/06/2023.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst op de webtoepassing van de stad (artikel 285 § 2, 1° en § 3 en artikel 287 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Het Decreet Lokaal Bestuur, artikelen 177, 266 en 267.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 januari 2019 met betrekking tot de uitsluiting van de visumplicht van bepaalde uitgaven.
Het visumrapport met de door de financieel directeur verleende visums op datum van het eerste semester van 2023
De managementrapporten met het overzicht van de uitgaven (al dan niet visumplichtig) die werden geïnitieerd vanuit de aankoopdienst (uitgaven >= 2.500 euro) tijdens het eerste semester van 2023 voor zowel exploitatie- als investeringsuitgaven.
Het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) schrijft voor dat de financieel directeur, vooraleer uitgaven kunnen worden gedaan, onderzoekt of alles wettig en regelmatig is verlopen. Wanneer dit inderdaad zo is, dan verleent de financieel directeur een visum en kan de verbintenis worden aangegaan.
Op de gemeenteraad van 24 januari 2019 heeft de gemeenteraad bepaalde verbintenissen uitgesloten van de visumplicht; voor deze verbintenissen is er dus geen voorafgaande controle nodig. Eén van de vrijstellingen zijn uitgaven onder het drempelbedrag van 25.000 euro exclusief BTW.
Het DLB schrijft eveneens voor dat de financieel directeur hierover in volle onafhankelijkheid rapporteert aan gemeenteraad. Er wordt voor geopteerd om dit halfjaarlijks te doen.
In bijlage zijn de tijdens het eerste semester van 2023 verleende visums terug te vinden van de financieel directeur voor de stad en de managementrapporten met het overzicht van de uitgaven (al dan niet visumplichtig) die werden geïnitieerd vanuit de aankoopdienst (uitgaven >= 2.500 euro) tijdens het eerste semester van 2023 voor zowel exploitatie- als investeringsuitgaven.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het visumrapport en de managementrapporten van het eerste semester van 2023.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Kristof Van den Berghe (raadslid)
Het decreet betreffende de omgevingsvergunningen van 25 april 2014 en latere wijzigingen bepaalt in artikel 31 dat de gemeenteraad de beslissingsbevoegdheid heeft over aanvragen met betrekking tot openbare wegen, waaronder ook de uitrusting van wegen. De gemeenteraad dient een beslissing te nemen over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en later wijzigingen bepaalt in artikel 41 dat de gemeenteraad de bevoegdheid heeft voor aangelegenheden van gemeentelijk belang, waaronder de aanleg en uitrusting van nieuwe verkeerswegen, en de tracéwijziging, verbreding of opheffing ervan.
De Vlaamse codex ruimtelijke ordening bepaalt in artikel 4.2.25 dat de gemeenteraad de beslissingsbevoegdheid heeft over aanvragen met wegeniswerken. De gemeenteraad dient een beslissing te nemen over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.
Gelet op het gemeentewegendecreet van 03/05/2019, in werking getreden op 01/09/2019.
- foto's
- plannen
- 4 digitale bezwaarschriften
De percelen zijn gelegen in het woongebied volgens het gewestplan. In het woongebied gelden de stedenbouwkundige voorschriften van art. 5.1.0. van het koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp-gewestplannen en de gewestplannen. Deze voorschriften luiden als volgt: De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving (artikel 5 van het Koninklijk besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en de toepassing van de ontwerp gewestplannen en de gewestplannen).
De aanvraag voor het verkavelen van de grond voor 22 loten voor grondgebonden woningen in open en half open bebouwing en het bijkomend aanleggen van wegenisinfrastructuur is bijgevolg principieel in overeenstemming met de gewestplanbestemming.
De verkaveling bestaat uit 22 loten in halfopen en open bebouwing, bestemd voor ééngezinswoningen.
In de verkaveling zal er een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd worden.
Alle loten zullen met het vuil water aansluiten op de nieuwe afvalwaterriolering; deze zal gravitair aansluiten op de gemengde riolering in de Molenkouterslag.
Het hemelwater zal binnen de verkaveling blijven om er ter plaatse te infiltreren.
De aanvraag is gelegen aan de Molenkouterslag en de Kouterslag (gemeentewegen). Het goed van de aanvraag is op heden braakliggend en is omgeven door woningen in open bebouwing met tuinen.
De aanvraag beoogt het verkavelen van de gronden door de opsplitsing van de percelen in 22 loten met bijhorende wegenis, waarvan 2 loten voor open bebouwing, waarvan 20 loten voor half open.
De rijbaan wordt voorzien op een breedte van 3,80 m voor het gedeelte vanaf de Kouterslag dat toegang geeft aan loten 11 tot en met 22 en 3,40m voor het deel dat toegang geeft tot loten 1 tot en met 10. Rechts of links worden stroken voorzien in grasdallen met een breedte van 60 cm.
Alle wegenis wordt uitgevoerd in uitgewassen beton. Aan de zijde waar er loten aanwezig zijn, wordt een berm voorzien en opritten naar de kavels.
De bermen worden ingezaaid met gras.
Er worden daarnaast ook 10 parkeerplaatsen voorzien op het openbaar domein uitgevoerd in betongrasdallen waarvan 1 voorbestemd voor autodelen.
Er worden 10 carports voorzien en 2 parkeerplaatsen voor de loten 11 tot en met 22.
De verharding naar loten 11 en 12 wordt voorzien in een tweesporenpad in uitgewassen beton. Hierbij wordt middenin een strook van 1m voorzien met grasdallen met aan weerskanten een strook beton met een breedte van 1,20m. Aan weerszijden hiervan komt terug een strook van 60 cm te liggen met grasdallen.
Loten 13 tot en met 22 zijn toegankelijk via een grindgazon met een breedte van 4,60m waarbij elke woning via een pad met een breedte van 1m toegankelijk is. Deze toegangspaden zijn voorzien in waterdoorlatende betonstraatstenen.
De zone rond de carports en de toegangen tot de loten zijn voorzien in waterdoorlatende betonstraatstenen.
Binnen de verkaveling wordt dan gekozen voor materialisatie cfr andere verkavelingen in Deinze.
Er wordt geopteerd om het gebied zo autoluw als mogelijk te maken door de inrichting als woonerf met een mix aan gemotoriseerd en traag verkeer. Er wordt geen doorgaand verkeer voorzien.
Vanaf de Molenkouterslag wordt voor het traag verkeer ( fietsers en voetgangers) een doorsteek voorzien met een breedte van 2m. De aansluiting naar Molenkouterslag wordt enkel toegankelijk voor fietsers en voetgangers door middel van paaltjes.
Links van lot 10 wordt een kwalitatieve groene ruimte ingericht met afmetingen van 30,05m op 21,33m. Er wordt aanplant voorzien van struiken en bomen voorzien. De werken worden uitgevoerd met hedendaagse en duurzame materialen, waardoor een hoge kwaliteit van het toekomstig openbaar domein wordt nagestreefd en gerealiseerd.
Aan de overzijde van de loten 1 tot en met 10 worden wadi’s voorzien voor de infiltratie van het hemelwater op een natuurlijke manier.
De interne wegenis behoort in de toekomst tot het openbaar domein en is kosteloos over te dragen. Hierin kunnen alle werken van algemeen nut voorzien worden, naast de nodige nutsvoorzieningen en toegangen tot de aanpalende percelen.
Openbaar onderzoek
Het openbaar onderzoek liep van 18/07/2023 tot en met 16/08/2023.
Tijdens het openbaar onderzoek werden er 4 bezwaarschriften ingediend waarin volgende bezorgdheden werden geuit:
Bezwaar 1
Via een ‘bekendmaking openbaar onderzoek over de aanvraag van omgevingsvergunning OMV_2023064996’ zijn we op de hoogte gebracht over de geplande verkaveling thv. de Kouterslag in Merendree. Hierbij tekenen we een weloverwogen bezwaar aan, en wel om onderstaande redenen. Volgende aandachtspunten zijn volgens ons onvoldoende onderzocht en/of alternatieven (bijkomende inspanningen te leveren) om het effect te beperken op de huidige omgeving:
1) Overlast van parkeergelegenheid in de aanpalende Kouterslag wegens gebrek aan parkeerplaatsen in de nieuwe verkaveling.
Omkadering: Het idee van het creëren van een woonerf voor de nieuwe verkaveling is een mooi uitgangspunt dat we ten zeerste appreciëren. Het is echter cruciaal om het effect van beperkte parkeergelegenheid te bekijken op de aanpalende straten. Momenteel zijn er slecht 4 extra parkeerplaatsen voor 22 verkavelingen. Dit betekent als er iemand bezoek heeft (of sommige toekomstige bewoners 2 auto’s hebben) deze extra auto’s de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen elders zullen zoeken, met name in de Kouterslag. De Kouterslag is een ‘plaatselijk verkeer’ straat dewelke niet is voorzien voor extra parkeergelegenheid (geen vooraf gedefinieerde parkeerplaatsen, wat zal resulteren in ‘wildparkeren’ op de straatkant).
Mogelijke oplossingen/alternatieve denkpistes om effect op Kouterslag te beperken (huidig plaatselijk verkeer):
2) Overlast van inrijden/uitrijden van bewoners van de nieuwe verkaveling in de ‘plaatselijk verkeer-straat’ Kouterslag.
Omkadering: De Kouterslag is een ‘plaatselijk verkeer’ straat. De nieuwe verkaveling heeft twee toegangsmogelijkheden: één voor alle verkeer (incl. auto’s) enkel via de Kouterslag alsook een tweede toegang (enkel voetgangers/fietsers) via de Molenkouterslag. Het creëren van slechts één toegangsweg voor gemotoriseerd verkeer zorgt ervoor dat de Kouterslag zal belast worden voor alle verkeer in beide richtingen.
Mogelijke oplossingen/alternatieve denkpistes om effect op Kouterslag te beperken (huidig plaatselijk verkeer):
3) Creëren van een groene ring tussen de huidige huizen en nieuwe verkaveling
Omkadering: Er wordt gesproken van het rooien van grote delen van de huidige bomen. De compensatie wordt omschreven als ‘het aanplanten van nieuwe bomen’. Theoretisch kan dit kloppen, maar een ‘bos’ is niet in enkele jaren volgroeid en de huidige hertjes die daar nu wonen zullen geen nieuw onderdak vinden in het ‘speelbos’ dat wordt aangeplant.
Mogelijke oplossingen/alternatieve denkpistes: Het valt op dat er gedacht wordt aan het aanplanten van voldoende groene zones, wat we ten zeerste appreciëren. Echter, een bijkomende groene buitenring rond de verkaveling, zou enerzijds zorgen voor een betere afscheiding (privacy) tussen de tuinen van de huidige percelen in de Kouterslag en de nieuwe percelen alsook een ‘bijkomende stille groene zone’ voor fauna en flora.
Bezwaar 2
1.Betreft vooral de loten nr. 13, 14, 19, 20, 21 en 22.
We stellen vast op de plannen dat die nieuwe woningen op amper +-10m van de perceelsgrens ingepland staan.
Dit zal een grote impact hebben op de privé van de bestaande woningen aldaar. Gezien de grootte van de percelen zullen vast 2 volwaardige verdiepingen gebouwd worden en vermoedelijk ook vensters geplaatst worden aan de achterzijde waardoor we rechtstreeks inkijk zullen hebben in onze tuinen.
Ter hoogte van Kouterslag 9 zullen 2 woningen op 10m van de perceelsgrens rechtstreeks inkijk hebben op de tuin en open zwembad.
Dan wordt tevens gevreesd voor onze rust wanneer 22 gezinnen in de verkaveling hun intrek zullen nemen.
Volgens de gegevens dewelke wij hebben geraadpleegd merken we op dat de straat in dit deel van de verkaveling ca 20m breed is. De nieuwe wijk zou tevens een woonerf betreffen, dus zal men daar enkel mogen parkeren op de voorziene plaatsen.
De nieuwe woningen (loten die hierboven worden vermeld) hebben geen oprit en in dit deel van het woonerf zijn geen parkeerplaatsen voorzien (wel een carport nabij de Dorpswegel) Dan vragen wij ons af waarom deze straat zo breed ingepland wordt. Mocht die straat ingepland worden met een breedte van 10meter, dan zouden de percelen aan beide zijden van deze straat, 5 meter verlengd kunnen worden en de nieuwe woningen zo op 15m vd perceelsgrens kunnen gebouwd worden ivp slechts een 10-tal meter zoals nu voorzien is.
Dit zou een hemelsbreed verschil maken qua ruimtelijk gevoel en vooral op vlak van inkijk tegenover de bewoners van de bestaande woningen.
Met een straatbreedte van 10 meter is er in een parkeervrije straat nog meer dan voldoende ruimte voor rijkelijke aanplanting van struiken en bomen. Kan men geen groene long voorzien tussen de nieuwe en de bestaande woningen? Alle partijen zullen daar veel meer baat bij hebben qua privé, inkijk en geluid. Sowieso is groen in een eigen, grotere tuin, fijner dan groen op straat. Met een straatbreedte van 10m is voor de kinderen dan nog een zee van ruimte om op straat te spelen en te fietsen en men kan men zich tevens verpozen in één van de 2 parkjes die worden aangelegd in de nieuwe verkaveling.
2.De Kouterslag heeft een straatbreedte van amper 5,05m meter breed (6m incl de goten), zonder trottoirs noch fietspaden. Er is sinds 2012 "plaatselijk verkeer" van toepassing, omwille van het vele sluipverkeer.
Wanneer de in- en uitgang voor de nieuwe wijk met 22 woningen enkel via de Kouterslag (thv nr 19) zal kunnen geschieden zal dit een enorme inpakt hebben qua extra verkeersdrukte en veiligheid voor de vele gezinnen met jonge kinderen en het kinderdagverblijf aldaar.
In combinatie met de vele laagvliegers en het sluipverkeer dat er helaas nog steeds is in de Kouterslag, vrezen we dat de Kouterslag al helemaal niet meer leefbaar wordt wanneer alle voertuigen van 22 gezinnen enkel in-en uitrit zullen hebben via de Kouterslag
Ter hoogte van de loten 1 tem 10 wordt de toegang afgesloten aan de zijde van de Molenkouterslag. Daardoor zullen alle nieuwe bewoners genoodzaakt om in en uit te rijden via de Kouterslag, gezien thv de Molenkouterslag enkel doorgang voorzien is voor fietsers en voetgangers.
Bovendien zal het verkeer van en naar Zomergem, die vanuit de verkaveling via de Molenkouterslag zou kunnen rijden, verplicht via de Kouterslag, langs de levensgevaarlijke smalle bocht thv huisnummer 35, moeten rijden.
3.In de nieuwe verkaveling worden evenveel private staanplaatsen voorzien als het aantal woningen, aan eigen woning of aan carports.
Uit ervaring weten wij dat er per gezin gemiddeld 1,5 tot 2 voertuigen ingeschreven staan. Met slechts 9 extra parkeerplaatsen voor een wijk met 22 gezinnen vrezen wij dat er in de Kouterslag ook op dit vlak overlast zal zijn door bewoners en hun bezoekers die hun voertuig noodgedwongen buiten dat woonerf zullen moeten parkeren.
Bezwaar 3
Wij willen vragen of er bij de verkavelingsplannen rekening kan gehouden worden met volgende opmerkingen.
Bezwaar 4
Vandaag reeds is de Kouterslag in Merendree ontegensprekelijk een drukke straat op het vlak van verkeer. Dit komt omdat de verkeersrichtlijnen en de signalisatie (zone 30 en “uitgezonderd plaatselijk verkeer”) weinig of niet worden gerespecteerd. De Kouterslag fungeert als permanente doorgang van en naar het dorp. (Richting Hansbeke/E40, enerzijds, richting Zomergem, anderzijds). Ook de geringe en toch wel onveilige parkeergelegenheid voor bezoekers (auto’s) en leveringsdiensten aan plaatselijke particulieren en bedrijven (bestelwagens en vrachtwagens) veroorzaakt regelmatig een vorm van saturatie voor wat toch “een kleine straat” mag genoemd worden.
Indien bovendien de Kouterslag de toegang en uitgang zou moeten verlenen van en naar de geplande in- en uitrijstraat van de nieuwe woonwijk, riskeert de overlast voor de bewoners van de Kouterslag meer dan ergerlijk te worden.
Behandeling bezwaren:
De gemeenteraad behandelt enkel de bezwaren die betrekking hebben op het tracé van de wegenis en de wegenis.
Er kan gesteld worden dat er voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn.
Loten 1 tot en met 10 hebben voor de woning een eigen oprit.
Er zijn 10 carports aanwezig en daarnaast nog 2 open parkeerplaatsen voor de loten 11 tot en met 22.
Er worden daarnaast 9 parkeerplaatsen voorzien voor bezoekers en 1 plaats voor autodelen.
Er kan in alle redelijkheid gesteld worden dat dit voldoende is.
Op de gemeenteraad van 21/06/2022 werd een stedenbouwkundige verordening goedgekeurd op.
Hierin werd volgende norm opgenomen :
De parkeernorm voor het verplicht aantal aan te leggen parkeerplaatsen is gelijk aan het aantal gecreëerde woonentiteiten. Bij projecten van 10 of meer woongelegenheden zal de ontwikkelaar moeten bijdragen aan één (publiek) systeem van autodelen via een financiële last bij het verkrijgen van de vergunning. Binnen het autoluw centrumgebied moeten projecten van 10 of meer woongelegenheden - per gerealiseerde schijf van 10 woongelegenheden - verplicht voorzien in een systeem van autodelen via een financiële last bij het verkrijgen van de vergunning . Per 10 gerealiseerde woonentiteiten moet dus 1 auto(deelsysteem) worden gefinancierd.
§3. Normering voor bezoekersplaatsen buiten kleinstedelijk gebied: Vanaf 6 woongelegenheden is 1 bezoekersparkeerplaats vereist per gestart aandeel van 5 woongelegenheden (voor de eerste 5 woongelegenheden is er geen vereiste voor een bezoekersplaats). Decimale getallen worden afgerond naar de hogere eenheid. De parking moet zoveel mogelijk voorzien zijn in een groene inkadering.
Overwegende dat voldaan werd aan deze norm die opgelegd is via de stedenbouwkundige verordening Deinze. Hierin wordt ook opgenomen dat er bezoekersplaatsen aanwezig zijn, vanaf een woonproject met meer dan 6 woonentiteiten waarbij er per schijf van 5 woningen één bezoekersplaats aanwezig is. Hierbij kan gesteld worden dat het project voldoet aan deze verordening.
Overwegende dat de verhoging van het verkeer ter hoogte van de kouterslag beperkt zal blijven tot deze 22 loten. Overwegende dat de Kouterslag voldoende uitgerust en een voldoende breedte heeft om dit bijkomende verkeer te kunnen dragen. In alle redelijkheid kan gesteld worden dat deze bijkomende verkeersdruk aanvaardbaar is.
De bezwaren ivm de wegenis worden beschouwd als ontvankelijk doch ongegrond.
Over andere bezwaarschriften die niet over de wegenis handelen, dient de gemeenteraad zich niet uit te spreken.
Artikel 1
Het voorgestelde stratentracé, ter hoogte van de verkaveling in Kouterslag wordt goedgekeurd.
Artikel 2
De voorgestelde wegenis- en rioleringswerken, ter hoogte van de verkaveling in de Kouterslag worden goedgekeurd.
Artikel 3
Aan de verkavelaar worden volgende verplichtingen opgelegd:
De grond voorzien als toekomstig openbaar domein zoals op plan opgemaakt door studiebureau Wille -Caus dient kosteloos afgestaan te worden aan de stad Deinze op het eerste verzoek.
De kosten te dragen voor de aanleg en/of aanpassing van het elektriciteitsvoorzienings-, gas-, waterbedelings-, data- en distributienet, openbare verlichting en telefonische installaties.
Een attest, afgeleverd door de bevoegde intercommunale, aan het college van burgemeester en schepenen voor te leggen ten einde aan te tonen dat aan de verplichtingen is voldaan.
De kosten te dragen voor de aanleg en/of aanpassing aan de bestaande toestand van de wegverharding en de riolering.
Riolering DWA en RWA te voorzien.
Artikel 4
De kosten voor het verlijden van de notariële akte met betrekking tot de kosteloze grondafstand zijn volledig ten laste van de verkavelaar.
Artikel 5
De aanvrager en het Departement Omgeving krijgen een kopie van deze beslissing.
Bart Vermaercke (raadslid), Bart Van Thuyne (schepen)
Het decreet betreffende de omgevingsvergunningen van 25 april 2014 en latere wijzigingen bepaalt in artikel 31 dat de gemeenteraad de beslissingsbevoegdheid heeft over aanvragen met betrekking tot openbare wegen, waaronder ook de uitrusting van wegen. De gemeenteraad dient een beslissing te nemen over de zaak van de wegen, alvorens het vergunningverlenende bestuursorgaan een beslissing neemt over de vergunningsaanvraag.
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en later wijzigingen bepaalt in artikel 41 dat de gemeenteraad de bevoegdheid heeft voor aangelegenheden van gemeentelijk belang, waaronder de aanleg en uitrusting van nieuwe verkeerswegen, en de tracéwijziging, verbreding of opheffing ervan.
Het decreet houdende de gemeentewegen van 03/05/2019.
- plannen
- foto's
- 3 bezwaarschriften
Huidige aanvraag voorziet in het aanleggen van een deels aanliggend en deels vrijliggend fietspad aan weerszijden ter hoogte van de Nazarethsesteenweg.
Er wordt daarnaast voorzien in de aanleg van riolering en de heraanleg van de bestaande wegverharding.
Het fietspad is vanaf de bebouwde kom van Astene voorzien als aanliggend fietspad over een lengte van 460m.
De bestaande rijweg wordt gedeeltelijk opgebroken voor de aanleg van de riolering. Deze rijweg blijft na heraanleg voorzien van een betonverharding met een breedte van 6m.
Aanliggend aan de weg wordt aan weerszijden een goot voorzien met en breedte van +/- 0,50m.
Het fietspad wordt voorzien in beton met een breedte van 1,75m.
Over een lengte van 930m worden niet aanliggende fietspaden voorzien met een systeem van open grachten.
Het niet aanliggend fietspad wordt voorzien met tussenberm met een breedte van 3m en 2m. In bermen worden straatbomen voorzien. Er worden in totaal 8 bomen gerooid en er worden 59 bomen heraangeplant.
Daarnaast worden de kruispunten aangepast in kader van verkeersveiligheid. Er worden perceelsopritten of toegangen voorzien, verharding voor bushaltes en bermgrachten worden aangepast.
Verharde stroken en opritten voor woningen worden voorzien in grijze betonstraatstenen (standaardformaat 22x22x10cm). Voor de ligging van de opritten naar weilanden en akkers wordt rekening gehouden met de nieuwe kavelstructuren zoals voorzien in de herverkaveling. Deze perceelsopritten naar landbouwpercelen worden aangelegd in cementbetonverharding. De standaardbreedte van de perceelsoprit is 7,5 meter.
Alles conform bijhorende plannen.
De heraanleg van de weg, riolering en de aanleg van fietspaden kadert in het verhogen van de verkeersveiligheid en de verdere aanleg van een rioleringssysteem met gescheiden stelsel.
Het ontwerp voorziet in de aanleg met kwalitatieve verhardingsmaterialen en een kwalitatieve groenaanleg met bomen en groene bermen.
Overwegende dat asfalt een beter fietscomfort oplevert.
In de voorwaarde van dit advies wordt gevraagd om het fietspad te voorzien in asfalt in plaats van beton.
Openbaar onderzoek:
De aanvraag werd getoetst aan de criteria van artikels 11-14 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning. De gewone procedure is van toepassing. Het openbaar onderzoek loopt van 28/07/2023 tot en met 26/08/2023.
Er werden 3 bezwaarschriften ontvangen, hierna integraal overgenomen.
Bezwaar 1
1. Perceelsgrens
Wij stellen vast dat de juiste perceelsgrenzen niet werden gevolgd. Op het plan van de vergunningsaanvraag merken we op dat de stippellijnen van wat volgens het studiebureau de grens zou moeten zijn, door elkaar loopt. Wij kunnen het plan en de legende moeilijk lezen. Als we de plannen op het administratief centrum kwamen inkijken, werd door de medewerkers zelf toegegeven dat het ook te klein was afgedrukt om leesbaar te kunnen zijn.
Bij de aankoop (midden jaren 90), werd duidelijk gemaakt dat de perceelsgrens in het midden van de gracht liep. Ter staving voegen we een plan van de mutatieschets toe in bijlage. De11,4m vermeld op de mutatieschets werd destijds uitgezet en werd ook op die manier gestaafd dat de perceelsgrens in het midden van de gracht loopt. Dit is niet enkel bij ons het geval, maar is mogelijk ook bij andere percelen het geval.
Er wordt daarom een voorstel verwacht voor onteigening van de grond of aanpassen van de plannen zodoende de stukken percelen eigendom blijven van het desbetreffende perceel.
Ter staving van de situatie van boven vermelde perceelsgrensproblematiek, geven we graag in bijlage de inplantingen van de respectievelijke bouwvergunningen. Op de bouwvergunningen werd steeds ontegensprekelijk de perceelsgrens in het midden van de gracht getekend en door de vergunningverlenende overheid niet betwist.
De gracht werd aan de zijde van ons perceel dan ook steeds door ons onderhouden.
We verliezen hiermee meer dan 180m2 perceel zonder dat hier een vraag werd gesteld of een onteigeningsprocedure werd opgestart (los van de vergoedingen hiervoor).
Het is jammer dat we als bedrijf naast dergelijk geplande werkzaamheden nooit werden betrokken bij het ontwerpproces. Dan kon deze situatie reeds op voorhand worden afgehandeld.
2. Eigendom bomen
Tevens zijn de bomen eigendom van het perceel en werden aangeplant door ons.
Conform pootrecht, wij zijn eigenaar en verantwoordelijk voor de bomen, de bomen bevinden zich wel op het openbaar domein.
We zijn dan ook verplicht geweest door de gemeente bij het rooien van 10 populieren (deze waren kap rijk), 10 inlandse eiken terug te plaatsen. De Populieren mochten pas gerooid worden mits betaling en het bedrag werd teruggegeven na de aanplant van de eiken.
Bij deze willen we er op wijzen dat het pootrecht geldt in de Nazarethsesteenweg.
3. Waterproblematiek
Werd de situatie hydrografisch afdoende onderzocht? Hiermee bedoelen we of het tracée
van de beek naast en achter ons perceel voldoende werd onderzocht. Er werd ons bij het inkijken van het dossier door de ambtenaar uitgelegd dat al het water uit de grachten na de werken zal afgeleid worden naar waterloop 4670/0739a (waterloop 2de categorie). Waar buren ons nu komen melden dat bij hevige waterval de naastliggende percelen onder water komen te staan, stellen wij ons vragen bij toekomstige waterlast op ons en naastliggende percelen. Vermoedelijk is het tracée van de beek verder landinwaarts verlegd, waardoor naastliggende buren heden kampen met wateroverlast (dit kan eenvoudig worden waargenomen met de functie reis door de tijd op geopunt).
Bezorgdheden:
1. Overleg
We betreuren nogmaals dat er geen voorafgaandelijk overleg is geweest. Werken van deze impact vragen om enige burgerparticipatie, zeker voor bedrijven waarbij de toegankelijkheid verzekerd moet kunnen blijven. Wij uiten dan ook ons bezorgdheid dat dergelijke uitvoering ons maanden/jaren? omzet zal doen verliezen.
Voor het openbaar onderzoek zijn zowel wij als andere buren niet aangeschreven, gelukkig werd de gele affiche van het het openbaar onderzoek opgemerkt.
2. Gastoevoer
Los van de toegankelijkheidsproblematiek, hopen we dat waar de ontwerpers de collector hebben voorzien ze rekening hebben gehouden met de inplanting van de gastoevoer voor ons bedrijf. Wij wensen dan ook te vragen dat de gastoevoer gewaarborgd blijft tijdens de gehele uitvoering van de werken.
3. Timing
Zoals reeds bij het overleg op het stadhuis 10/08/2023, hadden we ons bezorgdheden reeds
geuit bij de ambtenaar die op de hoogte was van het dossier. Dit was onder andere ook de timing van het project. Dit gezien de volledige vernieuwing van de straat waardoor de winkel tijdelijk onbereikbaar zal zijn. We wensen dan ook zeker zoals ons ook werd beloofd,
aanwezig te zijn bij een eerste vergadering als de werken van start gaan. Dit opdat we de nodige bezorgdheden kunnen uiten op het juiste moment. Meer wenselijk zou zijn dat we vanaf de gunning der werken bij het opmaken van een planning door de aannemer reeds worden gecontacteerd. Er werd reeds meegegeven met de bevoegde diensten dat het zwaartepunt van de werken naast ons perceel zeker niet plaatsvinden in het tweede kwartaal.
Suggesties betreffende timing, is het een mogelijkheid om de fietspaden en de straat afzonderlijk in te plannen zodoende dat bij het drogen van het beton de winkel steeds toegankelijk blijft?
4. Verplaatsen poorttoegang
We vroegen ook na bij het overleg of we de poort mochten verplaatsen, de huidige poort is beschadigd en moet vernieuwd worden. Om de parking interessanter te kunnen indelen, wordt de poort best enkele meters verplaatst. De breedte van de poort en oprit blijft identiek. We hebben deze situatie besproken met de bevoegde diensten en hadden de mondelinge toestemming om de poort te verschuiven voorafgaande de werken (met behoud van de huidige breedte).
In bijlage de vermelde plannen in het document.
Bezwaar 2
Vooreerst wil ik graag vertellen dat ik erg enthousiast ben over de aanleg van fietspaden langs de Nazarethsesteenweg! Op die manier zal het een pak veiliger fietsen worden.
Wel vrees ik extra wateroverlast door het dempen van de grachten ter hoogte van tuincentrum De Serres. Het water kan immers niet meer insijpelen via de grachten.
Mijn perceel (Winkelstraat 53) grenst achteraan het het perceel van De Serres. Met het dempen van de grachten zal alle water door de waterloop 4670/0739a moeten lopen. Mometeel heb ik in de herfst/winter reeds veel last van wateroverlast en er kan echt geen extra water meer bij.
Ik wil hierover dan ook graag mijn grote bezorgheid uiten. Vandaar dat ik dit ook reeds gemeld heb aan de balie Omgeving van het Stadshuis (waar ik erg professioneel werd geholpen trouwens!).
Ik hoop alvast op uw begrip omtrent mijn bezorgheid en hoop dat u hiervoor een oplossing kunt vinden.
Bezwaar 3
Situering: wij zijn eigenaar van de woning gelegen te Nazarethsesteenweg 85 en van o.a. de landbouwpercelen 79B, 79C, 79D, 78A, 80D, 86E die we uitbaten als landbouwer in bijberoep en de berging 77A. Onze woning ligt buiten de blokgrens van de ruilverkaveling, de landbouwpercelen liggen in de ruilverkaveling. De loods 83 F ligt deels in de ruilverkaveling.
De gemeenteraad spreekt zich enkel uit over bezwaren die betrekking hebben op de wegenis.
Bij het ontwerp van de wegenis en de riolering wordt rekening gehouden met de nieuwe handleiding van Aquafin betreffende de aanleg van rioleringen.
In het nieuwe ontwerp wordt net meer nadruk gelegd op infiltratie en buffering van het hemewalater.
Vandaag is de Nazarethsesteenweg een betonweg met naastliggende grachten. Deze grachten werken niet als buffer en-of infiltratievoorziening aangezien de afwatering ‘direct’ is. Hiermee wordt bedoeld dat er geen schotten of overloopjes voorzien zijn die het water ter plaatse houden en het water de kans geven te infiltreren.
De aanleg van het fietspad gaat gepaard met de aanleg van totaal +- 6112m² verharding. Rekening houdende met een lokale ontharding van netto 888,5m² zit het project totaal op 5223,5 m² bijkomende verharding. In zijn geheel bekeken is er ruimschoots infiltratieoppervlakte (2932 m²) en zelfs buffer (1088m³) voorzien. Gezien de doorlatende bodem (en lage grondwaterstand) is de aangewezen bronmaatregel het voorzien van infiltratievoorziening. Infiltratiemetingen en peilmetingen zijn uitgevoerd om de keuze van bronmaatregel te ondersteunen.
Er kan gesteld worden dat er voldoende voorzorgsmaatregelen genomen worden om het watersysteem niet extra te belasten.
Wat de toegang tot perceel 78a kan gesteld worden dat er een oprit voorzien is op een breedte van 5m tot aan het fietspad. Vanaf het fietspad tot aan de rooilijn wordt een strook voorzien als aardeweg. Gezien het een beperkte plaatselijke aardeweg betreft lijkt een extra verharding niet noodzakelijk.
De bezwaarschriften met betrekking tot de zaak der wegen worden beschouwd als ontvankelijk doch ongegrond.
Over andere bezwaarschriften die niet over de wegenis handelen, dient de gemeenteraad zich niet uit te spreken.
Artikel 1
Goedkeuring wordt verleend m.b.t. de zaak der wegen voor de aanleg van een fietspad en heraanleg van de wegenis aan de Nazarethsesteenweg tussen het kruispunt met de winkelstraat en de grens met Nazareth op voorwaarde dat het fietspad wordt uitgevoerd met asfaltverharding.
Artikel 2
Het besluit wordt overgemaakt aan de vergunningverlenende overheid, nl. de deputatie van Oost-Vlaanderen.
Bart Vermaercke, Eva Martens (raadsleden), Bart Van Thuyne (schepen), Jan Vermeulen (burgemeester)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 20 juni 2023 inzake het vestigen van een ondergrondse erfdienstbaarheid Tolpoortstraat (zijweg) - principiële goedkeuring.
De brief met bijlagen van 17 augustus 2023 van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 29 augustus 2023 houdende kennisname van de vernietigingsbeslissing van 17 augustus 2023.
Het college van burgemeester en schepenen nam op 20 juni 2023 kennis van de vraag van notaris Orinn Vijncke te Wevelgem in naam van MD Interior, Tolpoortstraat 19 tot het aanbrengen van een kabel in het kadastrale perceel 1e afd., sectie B, nr. 646f2, zijnde zijweg van de Tolpoortstraat, ten behoeve van de aanleg van een bekabeling voor een elektrische laadpaal aan een private parkeerplaats.
Het college van burgemeester en schepenen besliste niet in te gaan op hun vraag.
Op 6 juli 2023 werd tegen deze beslissing een klacht ingediend bij de toezichthoudende overheid.
Op 17 juli 2023 verzocht de gouverneur het college van burgemeester en schepenen de bestreden beslissing te bezorgen, alsook het volledige dossier ter zake en het gemotiveerd standpunt.
Op 26 juli 2023 verzond het stadsbestuur de bestreden beslissing via het digitaal loket. De toezichttermijn van de gouverneur nam een aanvang op 27 juli 2023.
De gouverneur vernietigde op 17 augustus 2023 deze beslissing van het college van burgemeester en schepenen.
Het college van burgemeester en schepenen nam op 29 augustus 2023 kennis van het vernietigingsbesluit van de gouverneur.
Na bespreking.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de gouverneur houdende vernietiging van het besluit van 20 juni 2023 van het college van burgemeester en schepenen inzake vestiging van een ondergrondse erfdienstbaarheid Tolpoortstraat (zijweg) - principiële goedkeuring.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Matthias Neirynck (raadslid)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen.
De schepencollegebeslissingen van 8 maart 2022 en 13 december 2022
Uittreksel kad. plan en legger
Het bodemattest van 15 februari 2023
Het energieprestatiecertificaat van 21 april 2021
Het keuringsrapport van de elektrische installatie van 7 maart 2023
Het asbestattest van 24 februari 2023
Het schattingsverslag van 19 mei 2021
Het opmetingsplan van 14 december 2022
Luchtfoto
Kohier lasten en voorwaarden
De stadseigendom Oude Heirbaan 109 is kadastraal gekend te Deinze-Gottem, 6e afd., sectie B, nr. 286f52 met een oppervlakte van 950 m² en is palend aan gemeenschapszaal Vlasschuur.
Bij schepencollegebesluit van 8 maart 2022 werd beslist een deel van de tuinzone bij de woning af te splitsen teneinde de parking bij de feestzaal uit te breiden.
Uit het opmetingsplan van 14 december 2022 blijkt dat dit af te splitsen deel een oppervlakte heeft van 269 m² en aangeduid wordt als lot 1.
Bij schepencollegebeslissing van 13 december 2022 werd beslist de resteigendom, met een opgemeten oppervlakte van 670 m² en aangeduid als lot 1 overeenkomstig voormeld opmetingsplan, openbaar te verkopen waarbij aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de instelprijs van 150.000,00 euro te hanteren en dit overeenkomstig het schattingsverslag van 19 mei 2021.
In deze schepencollegezitting werd beslist om de organisatie van de openbare verkoping (via fysieke biedingen) toe te vertrouwen aan notariaat Peter De Poft te Deinze.
Het kohier van lasten en voorwaarden, zoals opgemaakt door voormeld notariaat, zal deze openbare verkoping beheersen.
De nodige publiciteit met betrekking tot deze openbare verkoping zal gevoerd worden middels volgende kanalen : sociale media, aankondiging in dagbladen, aanplakking aan de te verkopen woning,...
Na bespreking.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht.
De ontvangst zal opgenomen worden in het budget 2023 onder de codering IP007 - 20349/01 - 261000 - 005000.
Artikel 1
Het kohier van lasten en voorwaarden, opgemaakt door notaris Peter De Proft te Deinze, met betrekking tot de openbare verkoping van de stadseigendom Oude Heirbaan 109, kadastraal gekend te Deinze (Gottem), 6e Afd., sectie B, deel nr. 286f52 (opp. 670 m²), zijnde lot 2 overeenkomstig het opmetingsplan van bvba Teccon van 14 december 2022, wordt goedgekeurd.
Artikel 2
De minimum-instelprijs wordt vastgesteld op 150.000,00 euro.
Artikel 3
Voornoemde notaris wordt belast met de organisatie van de openbare verkoping (via fysieke biedingen).
Artikel 4
Het schepencollege wordt gemachtigd de Stad te vertegenwoordigen bij de verdere afhandeling van het verkoopdossier, o.a. ondertekening van kohier lasten en voorwaarden, PV van toewijs,...
Artikel 5
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Bart Vermaercke, Annick Verstraete, Freija Dhondt (raadsleden), Jan Vermeulen (burgemeester)
Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Ontwerp-koopovereenkomst;
Ontwerp-samenwerkingsovereenkomst;
Voorgaanden en toelichting procedure
In zitting van 18 juli 2023 heeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht "Verkoop onder voorwaarden van gebouwen Markt 21-25-27, Gentpoortstraat 1/21, Kaaistraat 10, site oud stadhuis - bibliotheek Deinze” te gunnen aan Van Roey Vastgoed NV, met vennootschapszetel aan de Oostmalsesteenweg 261, 2310 Rijkevorsel, tegen het nagerekend biedingsbedrag van 4.200.000,00 € en tegen de voorwaarden van de gunningsleidraad, zijn eindofferte en de koop-en samenwerkingsovereenkomst.
In zitting van 18 juli 2023 keurde het schepencollege tevens de samenwerkingsovereenkomst tussen stad Deinze en Van Roey Vastgoed NV goed. Deze samenwerkingsovereenkomst die tevens een bijlage vormt bij onderhavige koopovereenkomst, werd ondertekend op 21 september 2023. De samenwerkingsovereenkomst bevat de wederzijdse rechten en verplichtingen van de partijen met betrekking tot de realisatie van de verbintenissen voortvloeiend uit de overheidsopdracht. Het betreft bindende afspraken ten einde het verkoops- en ontwikkelingsproces na de gunning nader te bepalen. De samenwerking verloopt in twee fasen:
***
Uw raad keurde in zitting van 28 april 2022 de verkoopwijze en de gunnings-en lastvoorwaarden goed. In hetzelfde gemeenteraadsbesluit werd het schepencollege gemachtigd om de voorwaarden van de gunningsleidraad vast te leggen (in de tweede fase van de procedure) voor zover deze overeenstemmen met de voorwaarden in de selectieleidraad.
Overeenkomstig deze machtiging keurde het schepencollege in zitting van 20 september 2022 de kwalitatieve selectie en doorselectie van de kandidaat-inschrijvers toe.
Eveneens overeenkomstig deze machtiging keurde het college van burgemeester en schepenen in zitting van 4 oktober 2022 de gunningsleidraad goed.
Op 1 februari 2023 werden de offertes van de vijf geselecteerde kandidaten ingewacht. In zitting van 25 april 2023 werd Van Roey Vastgoed aangeduid als voorkeursbieder, waarna intense onderhandelingen werden gevoerd binnen de contouren en de voorwaarden van de selectie-en gunningsleidraad.
***
In dezelfde raadszitting van 28 april 2022 machtigde de gemeenteraad het schepencollege om alle uitvoeringshandelingen met betrekking tot de verkoop onder voorwaarden te stellen, waaronder niet-limitatief het sluiten van de koopovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst en het verlijden van de authentieke koopakte. Gelet op het onderhandelingsproces tussen beide partijen worden conform artikel 41, tweede lid, 11° Decreet Lokaal Bestuur de essentiële en substantiële voorwaarden van de koop in de vorm van de onderhandse koopovereenkomst (opnieuw) aan de gemeenteraad voorgelegd.
***
Gelet op het advies van de beide notarissen, namelijk dat het gekozen project na verkoop tot een verkavelingsvergunning noopt en dat deze verkavelingsvergunning noodzakelijk is voor de definiëring van het precieze voorwerp van de verkoopovereenkomst, wordt voorliggende koopovereenkomst tegengetekend nadat en zodra een definitieve omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden werd bekomen. De koper zelf zal de koopovereenkomst tekenen onmiddellijk na de goedkeuring van onderhavig gemeenteraadsbesluit.
Toelichting voornaamste bepalingen koopovereenkomst
De koopovereenkomst wordt gesloten met Roey Rode NV, een 100% dochtervennootschap van Van Roey Vastgoed NV.
De koopovereeenkomst bevat de klassieke zakenrechtelijke bepalingen, waaronder ook een aantal erfienstbaarheden:
Naast de essentiële voorwaarden voor de koop (voorwerp en prijs) bevat de koopovereenkomst ook een aantal substantiële voorwaarden die de realisatieplicht met betrekking tot het project na verkoop juridisch afdwingbaar maken. Hiervooor wordt verwezen naar de samenwerkingsovereenkomst als bijlage bij de koopovereenkomst. Het gaat niet-limitatief om realisatietermijnen voor het project, de daaraan verbonden schadevergoedingsregeling, de minimale kwaliteitseisen en specifieke voorwaarden met betrekking tot de realisatie van het centraal binnengebied en buitenomgeving.
Daarnaast bevat de koopovereenkomst ook een aantal bijzondere genotsbepalingen die bedoeld zijn om de continuïteit van de bestaande werking van de site te garanderen:
U gelieve te beslissen of u de voorwaarden van deze koopovereenkomst wenst te aanvaarden.
Voor de verkoop van het oud stadhuis-bibliotheek (inclusief hoek stadspomp en app) is het ontvangstkrediet voorzien in 2022 (werd overgedragen uit 2021).
De codering van de ontvangst is als volgt: IP007 AP016 19110/01 261000 005000.
Artikel 1
De onderhandse koopovereenkomst tussen stad Deinze en NV VAN ROEY RODE met betrekking tot gebouwen Markt 21-25-27, Gentpoortstraat 1/21, Kaaistraat 10, site oud stadhuis-bibliotheek Deinze (uitgezonderd het historisch en beschermd gedeelte) wordt goedgekeurd en geviseerd als bijlage. De koper is gehouden deze eenzijdig te tekenen op basis van dit goedkeuringsbesluit. De stad als verkopende partij zal deze overeenkomst tegentekenen, nadat en van zodra een definitieve omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden werd bekomen.
Artikel 2
Het schepencollege wordt gemachtigd alle uitvoeringshandelingen met betrekking tot de verkoop te stellen, waaronder niet-limitatief het vaststellen dat een omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden werd verleend, het sluiten (tegentekenen) van de koopovereenkomst, het verlijden van de authentieke koopakte en de uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst als bijlage bij de koopovereenkomst.
Artikel 3
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
De gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994, artikel 173.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41, 2de lid, 14°, over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid (DABM) (artikelen 16.1.2., 2° en art 16.6.3, §2).
Het decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (Materialendecreet) (artikel 12).
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 februari 2012 tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA);
De algemene zonale politieverordening van Deinze / Zulte / Lievegem.
Het gemeenteraadsbesluit van 28 november 2019 van Deinze betreffende het weghalen door het gemeentebestuur van zowel bedrijfs- als niet bedrijfsafvalstoffen achtergelaten op niet-reglementaire plaatsen of tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten .
Het advies van Mooimakers inzake opmaak van een retributiereglement voor het wegnemen van sluikstort.
Het sjabloon van Mooimakers van een retributiereglement voor het wegnemen van sluikstort.
Afval in de openbare ruimte veroorzaakt zeer veel ergernis. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zwerfvuil en sluikstort. Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar het niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden zijn sigarettenpeuken, kauwgom, blikjes, etc.
Sluikstorters ontwijken bewust de ophaling van huisvuil of bedrijfsafval. Het gaat dan om afvalstoffen die gestort of achtergelaten worden op plaatsen waar het niet mag, op momenten waarop het niet is toegelaten of in verkeerde recipiënten. In Deinze zijn er in 2022 289 meldingen geregistreerd voor sluikstort.
Het politiereglement bevat een verbod op het achterlaten van afval in de openbare ruimte of op onbebouwde gronden.
Handhaving op sluikstort omvat 2 sporen, t.t.z. beboeting en opruiming.
a) Het achterlaten van afval is een GAS-1 inbreuk. Op basis van een GAS vaststelling kan de sanctionerend ambtenaar een GAS boete uitschrijven.
b) Het verwijderen van het afval door de stadsdiensten wordt beschouwd als dienstverlening, waarbij de kosten kunnen aangerekend worden aan de veroorzaker van het sluikstort (voor zover de identiteit gekend is).
De stad beschikt over een retributiereglement om de kosten voor afval verwijdering van sluikstort te verhalen. De milieudienst en de gemeenschapswachten stellen vast dat dat retributiereglement evenwel niet altijd geschikt is.
a) Sluikstort in straatvuilnisbakken gaat gewoonlijk om niet gevaarlijk afval in kleine hoeveelheden. Het retributiereglement in de huidige vorm laat alleen toe om arbeidsuren door te rekenen. In de praktijk is er echter ook coördinatie door de gemeenschapswachten en de milieudienst. Die kosten kunnen momenteel niet doorgerekend worden.
b) Het retributiereglement voorziet in de registratie van ingezette manuren van de technische dienst, inzet van vervoermiddelen en weging van afgevoerd afval. Dit komt mooi overeen met het principe 'de vervuiler betaalt', maar erg praktisch is dit niet. De technische uitvoeringsdienst is immers niet voorzien om de nodige registraties te doen en het afval te wegen.
c) In het retributiereglement is voorzien om de verwerkingskost door te rekenen op basis van de tarieven voor afvoer naar het recyclagepark. Het is evenwel niet toegelaten om restafval en PMD af te voeren naar het recyclagepark, zodat daar momenteel geen tarieven voor zijn.
d) Het retributiereglement gaat alleen uit van de afvoer van sluikstort door de eigen stadsdiensten. In bepaalde gevallen kan het evenwel wenselijk zijn om een gespecialiseerde firma in te schakelen om afval te verwijderen en af te voeren. Denk bijvoorbeeld aan sluikstort van gevaarlijk afval, afvoer van slachtafval, lachgas, e.a..
Een aanpassing van het retributiereglement is derhalve aangewezen.
De milieudienst heeft enkele retributiereglementen bekeken van andere steden en gemeenten. We merkten op dat de meeste zijn opgemaakt op basis van een doorrekening van werkelijke prestaties. In Gent hanteert men evenwel een forfaitair bedrag. Er is door de milieudienst advies gevraagd aan Mooimakers over dit verschil. Mooimakers antwoordde aan de hand van een advies van het ministerie van binnenlands bestuur dat stelt dat een retributie de verrekening moet zijn van een geleverde dienst, cfr. het principe 'de vervuiler betaalt'. Andere vormen van verrekening worden beschouwd als een belasting.
Hierbij wordt dus een voorstel gedaan voor aanpassing van het vigerende retributiereglement op het weghalen door het gemeentebestuur van zowel bedrijfs- als niet bedrijfsafvalstoffen achtergelaten op niet-reglementaire plaatsen of tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten met als doelstellingen om kosten voor verwijdering van sluikstort te kunnen verrekenen op een werkbare manier.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht.
De ontvangsten van het retributiereglement sluikstort zullen geboekt worden op:
meerjarenplan 2020-2025 |
ontvangsten |
jaar |
2023 - 2025 |
beleidsitem |
overige milieubescherming |
algemene rekening |
703050 |
actie |
geen |
Periode
Artikel 1
Er wordt voor een termijn aanvangend op 1 november 2023 en eindigend op 31 december 2025 een retributiereglement geheven op op het weghalen door het gemeentebestuur of in opdracht van het gemeentebestuur, van zowel bedrijfs- als niet bedrijfsafvalstoffen achtergelaten op niet-reglementaire plaatsen of tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten.
Schuldenaar
Artikel 2
De retributie is verschuldigd door de persoon die de afvalstoffen achtergelaten heeft.
De persoon die de opdracht of de toelating gaf of de eigenaar van de afvalstoffen is hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de retributie.
Wat betreft hondenpoep is de begeleider of diegene die voor het dier burgerlijk aansprakelijk is, de retributie verschuldigd.
Tarieven
Artikel 3
De retributie wordt als volgt berekend en vastgesteld:
a) loonkosten van werknemers van de stad i.f.v. het verwijderen van achtergelaten afvalstoffen: 30 EUR/uur/personeelslid;
b) inzetten van een voertuig (vrachtwagen, kraan, e.d.) inclusief chauffeur tijdens het verwijderen van de achtergelaten afvalstoffen: 40 EUR/uur;
c) vervoerskosten transport afvalstoffen: 1 EUR/km;
d) opslag, overslag en verwerken:
e) Verbruikte goederen en/of materiaal: tegen aankoopprijs.
f) In geval van verwijdering en/of verwerking door een externe firma op verzoek van de gemeente: aanrekening aan de werkelijke kostprijs volgens de factuur van de externe firma.
Artikel 4
Voormelde bedragen zijn verschuldigd per aangevangen uur en/of ingezamelde kilogram en/of begonnen kilometer.
Wijze van betaling
Artikel 5
Aan de retributieplichtige wordt een factuur met het verschuldigde bedrag toegezonden. Het verschuldigde bedrag wordt betaald binnen dertig dagen vanaf de verzending van de factuur.
Maatregelen bij weigering van betaling
Artikel 6
Bij weigering of nalatigheid om de retributie te betalen, geschiedt de invordering volgens de regels van de burgerlijke rechtspleging voor het betwiste gedeelte.
Voor het niet-betwiste gedeelte van de niet-fiscale vorderingen geschiedt de invordering overeenkomstig artikel 177 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Artikel 1
Er wordt voor een termijn aanvangend op 1 november 2023 en eindigend op 31 december 2025 een retributiereglement geheven op het weghalen door het gemeentebestuur, of in opdracht van het gemeentebestuur, van zowel bedrijfs- als niet bedrijfsafvalstoffen achtergelaten op niet-reglementaire plaatsen of tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten.
Artikel 2
Het gemeenteraadsbesluit van 28 november 2019 van Deinze over het retributiereglement op het weghalen door het gemeentebestuur van zowel bedrijfs- als niet bedrijfsafvalstoffen achtergelaten op niet-reglementaire plaatsen of tijdstippen of in niet-reglementaire recipiënten wordt opgeheven vanaf 1 november 2023 en vervangen door dit besluit.
Artikel 3
Een kopie van dit besluit wordt aan de financieel directeur bezorgd en aan de betrokken dienst belast met de toepassing van dit reglement.
Artikel 4
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Jan Pauwels, Annick Verstraete, Paul Soetaert (raadsleden)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers.
Besluit schepencollege van 5 september 2023 betreffende afsluiten convenant met een wedkantoor in kader hernieuwing vergunning en delegatie bevoegdheid tot afsluiten convenanten.
Het ontwerp van de convenant.
De toelichting over het convenant door meridian bet.
Wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de weddenschappen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers
Mevrouw Liesbeth Broeckx, zaakvoerder van Meridian Gaming Belgium BV, heeft een aanvraag ingediend op 9 mei 2023 in kader van hun wedkantoor gelegen te Gaversesteenweg 64, 9800 Deinze, met de vraag tot het afsluiten van een convenant.
Het wedkantoor gelegen op de Gaversesteenweg 64 beschikt op heden niet over een convenant en is gesloten sinds eind juli 2023. Zonder een convenant zal er geen toekenning of vernieuwing van een F2 vergunning kunnen aangevraagd worden bij de kansspelcommissie.
In navolging van de wet van 7 mei 2019, tot wijziging van de wet op kansspelen moet de aanvrager om een vergunning voor een een wedkantoor te verkrijgen, voortaan ook een convenant kunnen voorleggen dat werd gesloten tussen de kansspelinrichting klasse IV en de gemeente of stad waar die inrichting gevestigd is onder de voorwaarde dat de vergunning van klasse F2 wordt verkregen.
Er zijn verschillende soorten kansspelen, zoals bepaald door de Kansspelwet. De vergunning voor een kansspelinrichting wordt steeds verleend door de Kansspelcommissie. De stad heeft bij elke soort kansspelinrichting wel een bepaalde rol in de procedure tot het verkrijgen van de vergunning bij de kansspelcommissie.
Dit dossier betreft de aanvraag voor vergunning klasse F2 in een wedkantoor klasse IV-kansspelinrichting. Een vergunning klasse F2 houdt in dat, voor een periode van drie jaar, onder bepaalde voorwaarden, de aanneming van weddenschappen (voor rekening van de houder van een vergunning klasse F1) wordt toegestaan in een kansspelinrichting klasse IV.
Een vaste kansspelinrichting is uitsluitend bestemd voor het aannemen van weddenschappen behoudens de verkoop van gespecialiseerde bladen, sportmagazines en gadgets, de verkoop van niet-alcoholische dranken en de exploitatie van maximaal twee automatische kansspelen die weddenschappen op soortgelijke activiteiten aanbieden als deze die aangegaan worden in het wedkantoor.
Het convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, de nadere voorwaarden, de opening- en sluitingsuren, wie het gemeentelijk toezicht waarneemt.
Het convenant moet voorafgaandelijk worden gesloten tussen de stad van vestiging en de uitbater.
Wedkantoren zijn verplicht om al hun klanten te registreren. Minderjarigen worden dusdanig niet toegelaten in een wedkantoor. De verplichte registratie zorgt er ook voor dat mensen die op de zwarte lijst staan de toegang ontzegd worden.
Artikel 43/5, 5° van de wet van 7 mei 1999 bepaalt ondubbelzinnig dat de aanvrager ervoor moet zorgen dat de kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.
In het kader van een concreet individueel dossier is het nabijheidsonderzoek een belangrijk en zelfs determinerend motief in de afweging van de stad om al dan niet een convenant af te sluiten.
Na concreet onderzoek blijkt dat de locatie zich in de nabijheid van diverse onderwijsinstellingen bevindt.
De voorgestelde locatie bevindt zich in de nabijheid van plaatsen die vooral door jongeren bezocht worden:
De nabijheid van elk van de hiervoor genoemde plaatsen volstaat op zich om het sluiten van de convenant te weigeren.
In de kansspelreglementering wordt niet specifiek bepaald welk bestuursorgaan (gemeenteraad of het college) het convenant moet afsluiten. Geen van beide organen wordt benoemd als de partij die het convenant moet afsluiten waardoor dit geen toegewezen bevoegdheid uitmaakt. De gemeenteraad heeft de volheid van bevoegdheid, wat betekent dat de gemeenteraad bevoegd is voor alle aangelegenheden tenzij deze toegekend of voorbehouden worden aan andere organen. Artikel 40, § 1 van het Decreet over het Lokaal Bestuur (DLB) bepaalt: : "Onder voorbehoud van andere wettelijke of decretale bepalingen, beschikt de gemeenteraad over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van de aangelegenheden, vermeld in artikel 2.”
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van de wijziging in de wetgeving op de kansspelen, namelijk dat een convenant moet worden afgesloten tussen de vergunninghouder van een wedkantoor en de stad.
Artikel 2
De gemeenteraad gaat niet akkoord met het afsluiten van een convenant met betrekking tot de uitbating van het wedkantoor Meridian Bet, gevestigd te Gaversesteenweg 64, 9800 Deinze.
Artikel 3
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, de artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad en artikel 263 over de opvolgingsrapportering.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het opvolgingsrapport van de prioritaire acties over het eerste semester 2023 van de stad en het OCMW Deinze.
Het advies van het MAT van september 2023.
Het decreet lokaal bestuur schrijft voor dat aan de gemeenteraad een opvolgingsrapportering van de prioritaire doelstellingen over het eerste semester van het boekjaar wordt voorgelegd.
Het MAT verleende een gunstig advies over de voorliggende opvolgingsrapportering.
De gemeenteraad neemt kennis van de opvolgingsrapportering over het eerste semester van 2023 van de stad en het OCMW Deinze.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het opvolgingsrapport van de prioritaire doelstellingen over het eerste semester van 2022 van de stad en het OCMW Deinze.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Matthias Neirynck, Peter Parmentier, Olaf Evrard, Freija Dhondt (raadsleden), Rutger De Reu (schepen), Jan Vermeulen (burgemeester), Kristof Van den Berghe, Bart Vermaercke, Annick Verstraete (raadsleden)
Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het stadsbestuur wenst het project stadsdichter verder te zetten.
Twee personen, die in duo werken en elkaar aanvullen, worden voorgedragen. Het gaat enerzijds om Jana Arns, lesgeefster creatief schrijven bij KADE. Een kennismaking met deze kunstenares en haar werk is te vinden op haar website: https://www.janashoot.com/. Anderzijds om Herman Van Rompuy, voormalig premier van België en voormalig voorzitter van de Europese raad en fervent schrijver van haiku gedichten. De heer Herman Van Rompuy heeft een link met de stad Deinze, zijn vader overleefde de Meidagen van Vinkt in 1940. In oktober 2010 was de heer H. Van Rompuy als toenmalig Europees president aanwezig te Vinkt voor een herdenking van de oorlogsmisdaden op Europese burgers tijdens Wereldoorlog II.
Jana Arns en Herman Van Rompuy zijn beiden bereid een mandaat van drie jaar te aanvaarden als stadsdichter van Deinze.
Beiden worden voorgedragen na een consultatieronde met een aantal lokale experten.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht. Het krediet om deze beslissing uit te voeren is voorzien op:
meerjarenplan 2020-2025 |
exploitatie |
jaar |
2023 |
beleidsitem |
070101 - omschrijving |
algemene rekening |
613220 - omschrijving |
actie |
… / geen |
krediet |
2023: 2500 euro voorzien onder AGB voor één stadsdichter 2024: verhoging + twee personen: 7500 euro te voorzien onder stad/cultuur Honoraria: 4.000 euro, Auteursrechten: 1000 euro, Reiskosten: 500 euro, Drukwerk: 1.500 euro, Receptiekosten: 500 euro |
Artikel 1
Jana Arns en Herman Van Rompuy worden aangesteld tot stadsdichters van Deinze van 28 september 2023 tot 31 december 2026 met als opdracht het schrijven van stadsgedichten in overleg met het stadsbestuur en het samenwerken met de stedelijke diensten en met de lokale gemeenschap tot het promoten van poëzie in de regio.
Artikel 2
De functie is onbezoldigd, reiskosten zijn wel van toepassing.
Artikel 3
De in opdracht geschreven stadsgedichten kunnen door de stad rechtenvrij worden gebruikt in overleg met de auteur.
Artikel 4
Dit besluit wordt in uitvoering van artikel 285 §1 van het decreet lokaal bestuur bekend gemaakt via de lijst van de besluiten van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad.
Jan Pauwels, Peter Parmentier (raadsleden)
De gecoördineerde grondwet van 17 februari 1994, artikel 170, § 4.
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 41, 2de lid, 14°, over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Voor het gebruik van het kerkgebouw van Poesele wordt een gebruiksreglement ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het gebruiksreglement organiseert het gebruik door Het Land van Nevele vzw en de terbeschikkingstelling aan derden via Verenigingsleven Poesele vzw.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Gebruiksreglement kerkgebouw Poesele
Door de stad Deinze wordt ten aanzien van de Heemkundige Kring Het Land van Nevele vzw (vanaf 12 oktober 2023 Erfgoedvereniging Het Land van Nevele vzw), 0419.304.769, met administratieve zetel te Peperstraat 7, 9800 Deinze en Verenigingsleven Poesele vzw, 0458.873.742, met administratieve zetel te Beentjesstraat 36, 9850 Deinze onderstaand gebruiksreglement bepaald.
Gebouw en materialen
Artikel 1
Dit reglement organiseert het gebruik van het kerkgebouw van Poesele, gelegen te Poeseledorp 1A 9850 Deinze.
Het gebouw bestaat uit:
• een centrale ruimte of middenbeuk
• een linkerzijbeuk
• een rechterzijbeuk
• de sacristie
• een bergruimte
• sanitaire voorzieningen
De buitenomgeving maakt geen onderdeel uit van dit reglement, deze blijft vrij en in beheer van de stad.
Artikel 2
In het gebouw zijn volgende materialen, eigendom van de stad, aanwezig:
• tafels en stoelen
• opbergkasten
• tentoonstellingskasten
• tentoonstellingsmateriaal
Deze materialen maken onderdeel uit van het gebruiksreglement en staan ter beschikking van alle gebruikers van het gebouw. De inrichting van het gebouw kan niet worden gewijzigd zonder voorafgaande toestemming van de stad Deinze.
Doel van het gebruik
Artikel 3
Het gebouw kan in hoofddoel worden gebruikt voor de werking van Het Land van Nevele vzw met inbegrip van de huisvesting van het Erfgoedcentrum Het Land van Nevele en voor de terbeschikkingstelling aan derden via Verenigingsleven Poesele vzw.
Artikel 4
Het Land van Nevele vzw kan in het gebouw de eigen collectie bewaren, publiek ontvangen, tentoonstellingen en lezingen organiseren, vergaderen en alle andere activiteiten organiseren eigen aan hun werking.
Artikel 5
Verenigingsleven Poesele vzw mag de centrale ruimte en/of middenbeuk van het kerkgebouw ter beschikking stellen van derden via een kalendersysteem na overleg met en toestemming van Het Land van Nevele vzw. Dit wordt enkel toegestaan voor tentoonstellingen en culturele activiteiten, niet voor feestgebruik. De verkoop van dranken en voeding is hierbij niet toegestaan.
Artikel 6
De stad Deinze heeft steeds toegang tot het kerkgebouw zonder de werking van de gebruikers te verstoren. De stad kan mits afspraak met Het Land van Nevele vzw en Verenigingsleven Poesele vzw gratis gebruik maken van het kerkgebouw. In dat geval staat de stad tijdens deze activiteiten zelf in voor klaarzetten, beheren en poetsen van het gebouw.
Artikel 7
Het Land van Nevele vzw staat in voor het beheer van de permanente tentoonstellingsruimte en -materialen en het publiek ontsluiten van het religieus erfgoed dat volgens het herbestemmingsplan ter plaatse moet bewaard worden.
Artikel 8
Het Land van Nevele vzw en Verenigingsleven Poesele vzw mogen deze bestemming niet wijzigen zonder de schriftelijke en voorafgaandelijke toestemming van de stad Deinze te hebben verkregen.
Kosten en vergoedingen
Artikel 9
De vergoeding voor het gebruik door Het Land van Nevele vzw bedraagt € 50 per maand of € 600 per jaar. Aan Verenigingsleven Poesele vzw wordt geen gebruiksvergoeding gevraagd.
Artikel 10
Verenigingsleven Poesele vzw mag de centrale ruimte of middenbeuk van het kerkgebouw tegen betaling en voor eigen rekening ter beschikking stellen van derden volgens voorwaarden en prijzen gelijklopend aan het Poesele Ontmoetingscentrum (POC). Verenigingsleven Poesele vzw ontvangt hiervoor een nominatieve subsidie zoals die is vastgelegd in het meerjarenplan van de stad Deinze.
Artikel 11
De stad Deinze staat in voor het algemeen onderhoud van het kerkgebouw en de kosten van elektriciteit, gas, water en internet. Het Land van Nevele vzw en Verenigingsleven Poesele vzw staan in voor het basisonderhoud en de schoonmaak van de ruimtes, meubilair en uitrusting en het duurzaam verzamelen en het afvoeren van afval. Het Land van Nevele vzw doet dit voor het eigen gebruik, Verenigingsleven Poesele vzw in geval van ter beschikking stelling aan derden.
Artikel 12
De stad Deinze betaalt alle heffingen en belastingen die door de staat, de gemeenschap, het gewest, de provincie of de gemeente op deze eigendom worden geheven.
Schade, onderhoud en verzekeringen
Artikel 13
Het Land van Nevele vzw en Verenigingsleven Poesele vzw aanvaarden het gebouw in de staat waarin het zich bevindt en verbinden zich ertoe het goed in dezelfde staat terug te geven als deze waarin hij dit ontvangen heeft, met uitzondering van de door slijtage en ouderdom ontstane schade en behoudens verbeterings- en veranderingswerken waartoe toestemming is gegeven.
Artikel 14
De stad Deinze is verplicht het terbeschikkinggestelde goed in zodanige staat te onderhouden dat het kan dienen tot het gebruik zoals is bepaald in dit gebruiksreglement. Het Land van Nevele vzw en Verenigingsleven Poesele vzw zijn verplicht de gebreken of schade onmiddellijk te melden aan de stad Deinze. Alle herstellingen die noodzakelijk zijn geworden na foutief gedrag door de Het Land van Nevele vzw en Verenigingsleven Poesele vzw blijven ten laste van henzelf.
Artikel 15
De stad Deinze verzekert het gebouw tegen brand en aanverwante risico’s. In de verzekeringspolis wordt een afstand van verhaal voorzien tegenover de gebruiker, het verhaal van kwaadwilligheid is uitgesloten. De stad Deinze neemt geen verantwoordelijkheid op zich voor schade aan goederen en materiaal van derden.
Veiligheid en andere bepalingen
Artikel 16
De instructies inzake (brand)veiligheid dienen steeds opgevolgd te worden. Alle aanwezige voorzieningen inzake brandveiligheid (brandblussers, haspels, evacuatieplannen, alarmknoppen, interventieweg, ...) in het gebouw moeten te allen tijde gemakkelijk bereikbaar blijven en mogen in geen enkel geval verwijderd of verborgen worden.
Artikel 17
Het maximum aantal toegelaten personen in het volledige kerkgebouw bedraagt 200.
Artikel 18
Er is een totaal rookverbod (met inbegrip van de e-sigaret) in het gebouw. Het is verplicht toe te zien op de actieve naleving van het rookverbod.
Artikel 19
Er zijn geen dieren toegelaten in het gebouw, met uitzondering van assistentiedieren in functie. De toegang van blinden en slechtzienden begeleid door assistentiedieren mag in geen enkel geval geweigerd worden.
Artikel 20
Om de twee jaar zullen de verschillende partijen samen het gebruik evalueren en desgevallend de werking bijsturen. Het door dit reglement geregelde gebruik kan te allen tijde eenzijdig door een van de betrokken partijen worden stopgezet.
Artikel 1
Er wordt voor een termijn aanvangend op 1 december 2023 en eindigend op 30 juni 2025 een gebruiksreglement voor de terbeschikkingstelling van het kerkgebouw van Poesele goedgekeurd.
Artikel 2
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1 en artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Annick Verstraete (raadslid), Rutger De Reu (schepen)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het verslag van de politieke werkgroep van de toewijzingsraad van Dimensa van 25 mei 2023.
Het verslag van de politieke werkgroep van de toewijzingsraad van Dimensa van 28 juni 2023.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2015 mbt de goedkeuring van het lokaal toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen waarin het voorgestelde doelgroepenplan werd vastgelegd.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 juli 2015 mbt de goedkeuring van het lokaal toewijzingsreglement voor sociale huurwoningen waarin het voorgestelde doelgroepenplan werd vastgelegd.
Pijler 1 : lokale binding
Strengere woonbinding
Het lokaal bestuur kan voorafgaand aan de langdurige woonbinding (10 jaar voor de toewijzing minstens 5 jaar ononderbroken in de gemeente wonen of gewoond hebben) een woonbinding toepassen die strenger is. In dit geval moet de gemeente een voorrangsbepaling toevoegen aan het toewijzingsreglement. De voorrangsbepaling bepaalt het aantal jaar dat de kandidaat-huurder in de gemeente woont of gewoond heeft.
Het voorstel vanuit de politieke werkgroep is om op gemeentelijk niveau de decretale bepaling te volgen inzake lokale binding, zijnde 5 jaar ononderbroken gedurende de laatste 10 jaar inwoner van de gemeente te zijn waar de toe te wijzen woning ligt.
Woonbinding met het werkingsgebied
De gemeenten uit het werkingsgebied van de woonmaatschappij kunnen bij consensus ook beslissen over een langdurige woonbinding van kandidaat-huurders met het werkingsgebied van de woonmaatschappij. De gemeenten voegen in dat geval een voorrangsbepaling toe in het toewijzingsreglement.
Het voorstel vanuit de politieke werkgroep is om in alle gemeenten van het werkingsgebied een voorrang te geven aan kandidaat-huurders die de afgelopen tien jaar minstens vijf jaar ononderbroken wonen of gewoond hebben in een gemeente van het werkingsgebied.
De binding met het werkingsgebied is enkel van toepassing als er geen kandidaten zijn die voldoen aan de voorwaarde van de lokale langdurige woonbinding in de gemeente.
Pijler 3 : doelgroepenplan
Sociale woningen zijn in principe bestemd voor de brede doelgroep van de sociale huisvesting, afgebakend door de toelatingsvoorwaarden die decretaal verankerd zijn (eigendomsvoorwaarde, inkomensvoorwaarde en ingeschreven in bevolkings- of vreemdelingregister). Echter wordt aan de toewijzingsraad van de woonmaatschappij de mogelijkheid gegeven om één of meerdere doelgroepen af te bakenen waaraan ze bij voorrang woningen kan toewijzen of waarvoor ze woningen kan voorbehouden.
Dit kan voor volgende doelgroepen :
In Deinze zijn 172 woningen toegewezen voor een specifieke doelgroep, enerzijds de doelgroep ouderen, anderzijds de doelgroep zelfredzaam maar met zorg.
Hieronder de lijst voorbehouden woningen voor de specifieke doelgroep 'ouderen' die respectievelijk werden aangevraagd door de voormalige lokale besturen Deinze en Nevele :
Lijst voormalig Deinze ouderen :
Adres | Soort appartement | Totaal |
D. Delcroixstraat 1 bus 1 tem 39 | appartement met 1 slaapkamer | 39 |
Donzapark 2 bus 1, 2, 3, 4, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 | appartement met 1 slaapkamer | 12 |
Donzapark 4 bus 1 tem 23 | appartement met 1 slaapkamer | 23 |
Driesstraat 2 bus 1 | appartement met 1 slaapkamer | 1 |
Karel Picquelaan 26 bus 1 | appartement met 1 slaapkamer | 1 |
Karel Picquelaan 39, 41, 43, 45 | woning met 1 slaapkamer | 4 |
Kuwaardestraat 9,11,13,15 | woning met 1 slaapkamer | 4 |
Kuwaardestraat 1, 3, 5, 7 | woning met 2 slaapkamers | 4 |
Ommegangstraat 25 bus 1, 2 | appartement met 1 slaapkamer | 2 |
Stijn Streuvelslaan 71, 73 | woning met 2 slaapkamers | 2 |
Sint Pieterslaan 10, 12 | woning met 2 slaapkamers | 2 |
Lijst voormalig Deinze 'zelfredzaam maar met zorg':
adres | Soort appartement | Totaal |
Donzapark 2 bus 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 | appartement met 1 slaapkamer | 12 |
Donzapark 4 bus 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48 | appartement met 1 slaapkamer | 28 |
Lijst voormalig Nevele
adres | Soort appartement | Totaal |
Wallenbulk 17 bus 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,101, 102,103, 104, 105, 106, 107, 108, 201, 202, 203, 204, 205, 206 | appartement met 1 slaapkamer | 21 |
Prosper Cocquytstraat 36,38,40,42,44,46,48 | appartement met 1 slaapkamer | 7 |
Doornbosstraat 13, 15, 17, 19, 21, 23, 34, 36, 38, 40 | woningen met 1 slaapkamer | 10 |
Dimensa verhuurt 14 eengezinswoningen met drie slaapkamers in de Visserstraat te Deinze. Het gaat om grondgebonden woningen die per twee aan elkaar zijn gebouwd met telkens een gelijkvloerse verdieping (leefruimte, keuken, berging) en een bovenverdieping met drie slaapkamers en een badkamer onder een hellend dak. De woningen zijn gebouwd in de eerste helft van de jaren tachtig en gelegen in een klassieke verkavelingsstructuur. Ze worden vandaag nog grotendeels bewoond door de eerste bewoners. Dit patrimonium moet binnen bepaalde periode gerenoveerd worden met het oog op klimaatmitigatie en adaptie. Daarenboven bestaat de uitdaging om het patrimonium aan te passen aan de gewijzigde gezinssamenstellingen, vergrijzing en een groeiende bevolking.
Het herdenken van het gebouwde volume en de beschikbare ruimte is een hefboom om de bestaande, te groot geworden gezinswoningen om te vormen tot meerdere woonunits voor één- of tweepersoonshuishoudens. Wanneer deze woonunits rolstoeltoegankelijk en zorgvriendelijk gemaakt worden, zijn deze geschikt voor oudere of ouder wordende bewoners.
Het voorstel zou dus ook zijn om voor deze woningen een doelgroepenplan te voorzien voor medioren (50+) van de Stad Deinze.
Vanuit het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) werd de vraag aan de lokale besturen geformuleerd het doelgroepenplan uit te breiden met een extra doelgroep 'Housing First'. Het Housing First project is een innovatieve manier om te streven naar sociale integratie van de meest chronische en kwetsbaarste dak- en thuislozen. Deze specifieke woningen zouden voorbehouden worden voor chronisch daklozen die kampen met een psychische en/of verslavingsproblematiek. Deze doelgroep heeft extra intensieve begeleiding nodig, waarbij een begeleidingsplan wordt opgesteld waarin alle diensten worden opgenomen. Deze doelgroep kan aangemeld worden via het CAW.
De doelgroep van dak- en thuislozen werd reeds voorzien via pijler 2, de versnelde toewijzingen. Via de versnelde toewijzing kunnen personen met een bijzondere nood of in precaire omstandigheden via versnelde procedure een woning verkrijgen. De hoofddoelgroepen in pijler 2 zijn : 1) personen die dreigen dak- en thuisloos zijn of dreigen te worden, 2) jongeren die zelfstandig wonen of zelfstandig gaan wonen met begeleiding door erkende dienst, 3) personen met een geestelijke gezondheidsprobleem, 4) personen in slechte huisvesting en 5) personen die zich in bijzondere omstandigheden van sociale aard bevinden
Het voorstel van de politieke werkgroep is de doelgroep 'Housing First' niet op te nemen in het doelgroepenplan. (pijler 3) Deze doelgroep zal vooral via pijler 2, versnelde toewijzingen instromen.
Het voorstel vanuit de politieke werkgroep is om de bestaande doelgroepen te behouden en eventueel uit te breiden met een extra doelgroep 'medioren' (50+) voor 14 woningen in de Visserstraat te Deinze.
In het totaal zouden 186 woningen toegewezen worden voor specifieke doelgroepen.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1
De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel dat er in het toewijzingsreglement geen strengere woonbinding voorafgaand aan de langdurige woonbinding wordt opgenomen. Op gemeentelijk niveau worden de decretale bepaling gevolgd inzake lokale binding, zijnde 5 jaar ononderbroken gedurende de laatste tien jaar inwoner van de gemeente te zijn waar de toe te wijzen woning ligt.
Artikel 2
De gemeenteraad gaat akkoord dat de voorrangsbepaling 'woonbinding met het werkingsgebied' wordt toegevoegd in het toewijzingsreglement. In alle gemeenten van het werkingsgebied wordt voorrang gegeven aan kandidaat-huurders die de afgelopen tien jaar minstens vijf jaar ononderbroken wonen of gewoond hebben in een gemeente van het werkingsgebied. De binding met het werkingsgebied is enkel van toepassing als er geen kandidaten zijn die voldoen aan de voorwaarde van de lokale langdurige woonbinding in de gemeente.
Artikel 3
De gemeenteraad gaat akkoord dat de bestaande doelgroepenplannen worden behouden en dat er een extra doelgroepenplan wordt opgemaakt voor de doelgroep medioren (50+) voor 14 woningen in de Visserstraat te Deinze. De gemeenteraad voorziet geen extra doelgroep 'Housing First'.
Artikel 4
Bovenstaande beslissingen zullen in geval van consensus bij de betrokken lokale besturen verwerkt worden in het ontwerp van toewijzingsreglement dat in één van volgende zittingen van de gemeenteraad ter goedkeuring zal voorgelegd worden.
Artikel 5
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Matthias Neirynck (raadslid)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Gebruiksreglement badgesysteem opvang schoolgaande kinderen
In elke opvanglocatie voor schoolgaande kinderen moeten alle aanwezigheden van de kinderen geregistreerd worden. Deze registratie in de binnen- en buitenschoolse opvang is uiterst belangrijk om onderstaande redenen:
Momenteel gebeurt deze registratie op een vrij omslachtige manier. De begeleiders moeten bij aankomst de naam van het kind zoeken tussen alle ingeschreven kinderen en manueel aanklikken op een smartphone. Idem bij het vertrek uit de opvang.
Door tijdsdruk is dit in grote scholen onbegonnen werk. Daar worden de kinderen aangekruist op een lijst en wordt het uur schriftelijk genoteerd. Dit wordt dan verwerkt door de administratie.
Daarom werd in overleg met de dienst IT geopteerd om te werken met een badgesysteem van Tjek. Elk kind heeft een gepersonaliseerde badge die enkel tegen een smartphone moet gehouden worden om het kind te registreren. Dit betekent dat het zoekwerk voor de begeleiding wegvalt, alsook de manuele ingave door de administratie voor de scholen waar de registratie nu niet digitaal gebeurt.
In de buitenschoolse locaties gaan we nog een stapje verder en moeten de ouders zelf de badge tegen een badgelezer houden om hun kind te registreren. In vakanties gebeurt dit bij het brengen en afhalen van hun kind. Tijdens het schooljaar gebeurt dit enkel bij het afhaalmoment. In de binnenschoolse opvang is dit geen optie omwille van mogelijke internetproblemen op school waardoor de badgelezer niet werkt. Hierop heeft onze eigen IT-dienst geen vat.
Daar het badgesysteem in Leiebos tegelijkertijd gelinkt is aan de toegangscontrole van GET wordt hiermee gestart vanaf 1 oktober '23.
Mits goedkeuring van de meerjarenplanning voor aankoop van de badges zal dit systeem in het voorjaar van '24 in de overige 21 opvangvoorzieningen geïmplementeerd worden.
Per badge wordt aan de ouders een waarborg van € 8 gevraagd. Mits goedkeuring van de gemeenteraad zal het reglement gehanteerd worden vanaf 1 oktober '23.
Gebruiksreglement badgesysteem opvang schoolgaande kinderen
Artikel 1
Er wordt voor een termijn aanvangend op 1 oktober ‘23 en eindigend op 31 december ‘25 een gebruiksreglement opgemaakt voor het badgesysteem dat gehanteerd wordt in alle locaties binnen- en buitenschoolse opvang georganiseerd door stad Deinze.
Artikel 2
Het registratiesysteem
In alle buitenschoolse locaties en scholen waar stad Deinze opvang aanbiedt voor schoolgaande kinderen is het
badgesysteem verbonden met het digitaal scansysteem TJEK en zorgt dit ervoor dat alle aanwezigheden van de kinderen correct, efficiënt en digitaal worden bijgehouden. Op basis van deze registratie en het geldende tarief worden de facturen aangemaakt. Door gebruik te maken van dit systeem kan er geen discussie ontstaan over het aankomst -en vertrekuur.
Het registratiesysteem geeft op elk moment een actueel overzicht van de aanwezige kinderen in de opvanglocatie. Om de veiligheid van elk kind te garanderen dient er op elk breng- of afhaal moment correct geregistreerd te worden, alsook bij het verlaten van de opvang om deel te nemen aan externe activiteiten of bij het terugkomen naar de opvang na deelname ervan.
Indien er niet gescand wordt door de breng- of afhaalpersoon bij het binnenkomen of verlaten van de opvang wordt de maximum opvangtijd geregistreerd.
Naschools gebeurt het badgen door de kinderbegeleiders bij aankomst in de opvanglocatie.
Het toegangssysteem
In buitenschoolse opvang Leiebos geeft de badge tevens toegang tot de opvanglocatie via het beveiligingssysteem van GET.
Artikel 3
Rechthebbende van een badge
Per kinddossier worden twee badges voorzien: één voor het kind en één voor de ouders. De badge voor het kind wordt bevestigd aan de boekentas. In geval van co-ouderschap vragen wij om de juiste badge aan de boekentas te hangen naar gelang de verblijfsregeling van het kind.
Bij ontvangst van de badge moet een document ‘voor ontvangst’ afgetekend worden in de opvanglocatie.
Het badgen gebeurt steeds door de ouders of door de mogelijke afhaalpersonen die op de inlichtingenfiche genoteerd staan. De badge is persoonlijk en kan dan ook enkel door deze personen gebruikt worden. Het doorgeven van een badge aan derden is niet toegelaten.
Artikel 4
Waarborg
Per badge betaal je een waarborg van € 8. Dit wordt gefactureerd op de eerstvolgende factuur na ontvangst van de badges. Bijkomende badges kunnen aangevraagd worden via mail naar buitenschoolseopvang@deinze.be. Hiervoor zal een bedrag van € 8 aangerekend worden op de eerstvolgende factuur.
Artikel 5
Verlies
Bij verlies van een badge verwittig je onmiddellijk de opvang of de administratieve dienst via buitenschoolseopvang@deinze.be. Hiervoor zal een bedrag van € 8 aangerekend worden op de eerstvolgende factuur.
Artikel 6
Einde gebruik
Indien jullie kind naar het middelbaar gaat of jullie wensen geen gebruik meer te maken van de opvang kunnen de badges afgegeven worden in de opvanglocatie. Hiervoor wordt een document ‘voor teruggave’ afgetekend. De terugbetaling van de waarborg wordt dan verrekend op de laatste factuur.
Artikel 1
De gemeenteraad keurt het gebruiksreglement voor het badgesysteem in de stedelijke binnen- en buitenschoolse opvang goed met ingang van 1 oktober 2023.
Artikel 2
Dit besluit van de gemeenteraad en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 286 § 1, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Karlien De Paepe (raadslid)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Inleiding: Het beheer van begraafplaatsen is een kerntaak van de stad. Een troostmuur installeren is er om overledenen te herdenken die geen graf meer hebben. Met een troostmuur kan je als stad de herinnering aan overleden stadsgenoten levend houden, ook na de looptijd van hun graf.
Motivatie:
Op een troostmuur hangen foto’s die op graven hingen waarvan de concessie is afgelopen en die dus intussen verdwenen zijn. Elk jaar verdwijnen er grafzerken op de begraafplaatsen omdat ze aan het einde van hun concessie zijn. Vaak worden die graven dan geruimd. Vele kerkhoven hebben een oude muur of muurtje ter afbakening, die men kan gebruiken om de foto’s op te hangen.
Door de fotolijstjes van de graven te behouden en een plaatsje te geven op de troostmuur, bied je nabestaanden, kennissen en inwoners uit het dorp een stukje troost, en geef je ze ook een plek waar ze nog eens kunnen langsgaan om hun dierbare te groeten. Je zou op de muur ook plaats kunnen maken voor fotolijstjes van mensen van wie het graf al jaren geleden verwijderd werd of van mensen die in het buitenland begraven liggen, en hier nog familie hebben die ook een plek willen om de overledene te herdenken.
Het is een wereld van verschil voor mensen die na het aflopen van de grafconcessie toch nog een plaatsje willen waar ze hun dierbare kunnen herdenken. Natuurlijk met inspraak van de familie, zoals het vb. in de gemeente Oosterzele.
In Leuven werd de eerste troostmuur ingehuldigd eind 2021, en verschillende gemeenten volgden dit mooie voorbeeld op.
Bijlagen:
Foto :troostmuur Oosterzele
Foto: blijvende herinnering Oosterzele
Vraag troostmuur nov 2021
Daarom dient de N-VA fractie dit raadsvoorstel in ter stemming:
Besluit:
De stad Deinze onderzoekt de mogelijkheid op de verschillende stadsbegraafplaatsen om een troostmuur te installeren. De fotolijstjes van grafzerken of van een columbarium die geen concessie meer hebben, kunnen worden geplaatst op de troostmuur.
Artikel 1
De stad Deinze onderzoekt de mogelijkheid op de verschillende stadsbegraafplaatsen om een troostmuur te installeren. De fotolijstjes van grafzerken of van een columbarium die geen concessie meer hebben, kunnen worden geplaatst op de troostmuur.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Freija Dhondt, Karlien De Paepe, Jan Pauwels (raadsleden), Jan Vermeulen (burgemeester)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Stemlokalen in rusthuizen voor de bewoners en de mensen uit de buurt
Korte toelichting
De stad voorziet voor beide verkiezingen van 2024 stemlokalen in de verschillende zorgsites in Deinze die daar, na overleg, voor open staan. De stemlokalen zijn zowel toegankelijk voor de bewoners zelf, als voor de buurtbewoners. We faciliteren zo de bewoners bij hun wil om te stemmen en maken de drempel ook lager voor buurtbewoners.
Motivering
Het organiseren van stemlokalen in de verschillende rusthuizen brengt alleen maar voordelen.
- De bewoners kunnen zonder dat ze een grote verplaatsing moeten maken toch hun stem uitbrengen. Ongeveer de helft van de rusthuisbewoners brengt nu geen stem uit.
- Een volmacht hoeft niet meer, we respecteren de bewoners hun autonomie op die manier.
- Door een nog grotere spreiding van stemlokalen, kan de overbelasting van het verkeer rond de stemlokalen afgebouwd worden..
- Buurtbewoners kunnen de zorgsites in al hun verscheidenheid leren kennen.
- We verlagen sowieso de drempel om te stemmen voor alle burgers door dichter bij huis te laten stemmen. Met de afschaffing van de stemplicht niet onbelangrijk.
- Bij het opzetten en afbreken van het stemlokaal en op de dag van de verkiezingen zelf is er extra animo in de zorgsites. Een droom voor alle animatoren.
- We verminderen de massa opkomst in de stemlokalen met alle hygiënische en gezondheidsrisico’s die daar het gevolg van zijn.
- Volgens het algemeen Kieswetboek is het de taak van het college van burgemeester en schepenen dat zij voor elke stemafdeling een afzonderlijk stemlokaal aanwijzen.
Art. 1 De gemeenteraad vraagt aan het College om het principe aan te nemen om voor de verkiezingen van 9 juni en 13 oktober 2024 stemlokalen te voorzien in zorgsites in onze stad.
Art. 2 De gemeenteraad vraagt het College van burgemeester en schepenen om hierover in overleg te gaan met de verschillende zorgsites voor senioren.
Art. 2 De nodige regelgeving wordt uitgewerkt.
Art. 3 De nodige kredieten worden voorzien
Artikel 1
De gemeenteraad vraagt aan het College om het principe verder te onderzoeken. Een eerste overleg met de zorgsites heeft reeds plaats gevonden.
Artikel 2
De nodige regelgeving wordt uitgewerkt.
Artikel 3
De nodige kredieten worden voorzien.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Bart Vermaercke (raadslid), Johan Cornelis (schepen), Freija Dhondt (raadslid), Jan Vermeulen (burgemeester), Jan Pauwels (raadslid)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Korte toelichting
Raadslid Bart Vermaercke stelt namens de N-VA fractie voor de openbare verlichting weer aan te steken tussen 23 en 6 u.
Regelgeving
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Motivering
Het doven van de straatverlichting is ontstaan als besparingsmaatregel.
De energieprijzen zijn flink gedaald en er wordt sterk ingezet op de verledding van de openbare verlichting.
De veiligheid en het veiligheidsgevoel garanderen is één van de kerntaken van degelijk bestuur.
Er moet dus gezorgd worden naar een goede balans tussen ecologie en objectieve en subjectieve veiligheid.
Meer dan 600 mensen tekenden de petitie http://www.straatverlichtingdeinze.be/
Bij het consulteren van heel wat inwoners is er geen draagvlak om het licht volledig te doven. Er ontstaan ronduit gevaarlijke situaties en heel wat mensen durven de straat niet meer op.
Gezien de stad participatie hoog in het vaandel draagt en luistert naar de bekommernissen van haar inwoners dienen we dan ook het regime van het doven van de straatverlichting te evalueren en te herbekijken.
Besluit
Artikel 1
De gemeenteraad vraagt aan het College om de openbare verlichting weer aan te steken in de nacht.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Artikel 1
Het agendapunt wordt verworpen.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Peter Parmentier (raadslid), Jan Vermeulen (burgemeester), Annick Verstraete (raadslid)
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Korte toelichting
Jaarlijks plaats het stadsbestuur begin mei een struikelsteen voor een slachtoffer van het nationaal socialisme. Deze kleine steentjes worden in het voetpad ingewerkt voor een huis waarin een slachtoffer woonde. De erfgoedraad kan adviseren wie er dat jaar aan de beurt is.
De Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het is een over geheel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme. Deze Stolpersteine herinneren aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, dienstweigeraars, homoseksuelen, Jehova's getuigen en gehandicapten. Al meer dan ene half miljoen van deze stenen werden al gelegd. In Deinze gaat het vooral over een tiental leden van het verzet die het leven lieten door hun verzetsactiviteiten.
De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 cm zit een messing plaatje, waarin met slagletters de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden van de herdachte persoon zijn aangebracht. Ze kosten 132 euro.
Regelgeving
Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikelen 40 en 41 over de
bevoegdheden van de gemeenteraad.
Motivering
Door de jaarlijkse plaatsing worden elk jaar de slachtoffers van het nationaal socialisme herdacht. Dat zij hun leven verloren door voor onze vrijheid te ijveren mogen we nooit vergeten. De struikelstenen zijn heel onopvallende sterke symbolen van vrijheid, respect en verantwoordelijkheid.
Een mogelijke eerste steen zou kunnen naar Cyriel Van Damme gaan. Hij is op 1 juni 1942 opgepakt als lid van de verzetsgroep die werd geleid door Paul Lowie. Als 31 jarige liet hij vrouw en een dochtertje van 7 jaar achter. Na dertig maanden gevangenschap stierf hij in Wolfenbüttel . Hij was een uitbater van een viswinkel in de Gentstraat, een gewone burger die opkwam tegen het onrecht. Het feit dat het huis waar hij werd opgepakt nog bestaat en er nog familieleden van hem in Deinze leven maakt hem als voorbeeld alleen maar sterker. Het feit dat hij geboren is in Nevele is ook een mooie extra.
Artikel 1
De stad Deinze plaats elk jaar in de periode van 8 mei een struikelsteen.
Artikel 2
De nodige regelgeving wordt uitgewerkt.
Artikel 3
De nodige kredieten worden voorzien.
Artikel 1
De gemeenteraad geeft de opdracht aan de Erfgoedraad om een reglement uit te werken.
Artikel 2
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 13, 48 en 49.
Het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, artikel 169.
De brief van 28 september 2023 van mevrouw Trees Van Hove.
Mevrouw Trees Van Hove diende op 28 september 2023 haar ontslag in als gemeenteraadslid en schepen.
De procedure voor ontslag als gemeenteraadslid is de volgende:
Schepenen kunnen hun mandaat eenzijdig beëindigen zonder motivatie volgens onderstaande procedure:
Het ontslag als schepen betekent niet meteen het ontslag als gemeenteraadslid. Het ontslag als gemeenteraadslid zal tevens een einde stellen aan het mandaat van schepen, tenminste voor zover zij uit de raad werden verkozen.
De schepen blijft haar mandaat uitoefenen tot haar opvolger is geïnstalleerd, behalve als het ontslag het gevolg is van een onverenigbaarheid, of tot de gemeenteraad, met toepassing van artikel 49, § 1, eerste lid decreet over het lokaal bestuur beslist heeft om het opengevallen schepenmandaat niet in te vullen.
Artikel 1
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van mevrouw Trees van Hove als gemeenteraadslid en dit met ingang van 28 september 2023.
Artikel 2
Het ontslag als gemeenteraadslid stelt tevens een einde aan het mandaat van schepen.
Artikel 3
De opvolger van mevrouw Trees Van Hove als gemeenteraadslid, aangewezen overeenkomstig artikel 169 van het Lokaal en Provinciaal Kiesdecreet van 8 juli 2011, wordt opgeroepen om zijn/haar eed af te leggen op de eerstvolgende gemeenteraad.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van de gemeenteraad op de webtoepassing van de stad. De toezichthoudende overheid wordt op de hoogte gebracht van de bekendmaking (artikel 285 § 1, 1° en § 3, artikel 287 en artikel 330 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).
Karlien De Paepe (raadslid), Johan Cornelis (schepen), Ortwin Depoortere, Matthias Neirynck (raadsleden), Jan Vermeulen (burgemeester), Olaf Evrard, Peter Parmentier (raadsleden), Filip Vervaeke (schepen), Eva Martens, Bart Vermaercke (raadsleden), Bart Van Thuyne, Rutger De Reu (schepenen)
Raadslid Karlien De Paepe
Drukte door zwaar vervoer door de Moorstraat Landegem (1)
Nu de werken aan de brug over de E40 in Baarle volop bezig zijn, is zoals ik heb voorspeld de drukte enorm toegenomen in de Moorstraat. Nochtans is het verkeersbord ( verboden voor zwaar verkeer), die opeens verdwenen was, na mijn melding terug geplaatst, maar dat deert de meeste truckchauffeurs niet .
Zij zoeken immers hun weg om het industrieterrein in Baarle te bereiken .
Om in de Moorstraat te rijden via de Renaat De Rudderstraat ,hebben zij ruimte nodig om te kunnen indraaien. De sporen zijn te zien op het nieuw aangelegde voetpad aan de overkant , en maaiden eind augustus een arduinen brievenbus mee in hun manoeuvre. De inwoners van de Renaat De Rudderstraat en Moorstraat vrezen ook voor nog meer ongevallen . Vooral in de spitsuren is het heel druk met vele voetgangers en fietsers op weg naar de scholen . Nochtans hebben we in het verleden een raadsvoorstel goedgekeurd om tijdens de openings- en sluitingsuren van scholen geen zwaar verkeer toe te laten .
Zijn jullie op de hoogte van deze onveilige situatie? Welke maatregelen kan het stadsbestuur nog aanwenden om deze onveilige situatie aan te pakken ? Zal er een uitzondering gemaakt worden voor de plaatselijke landbouwers die het industrieterrein willen bereiken ? Kan er politiecontrole of een camera geplaatst worden?
Raadslid Ortwin Depoortere
Massale vechtpartij aan het station van Deinze (2)
Aan het station van Deinze is op woensdag 20 september een jongeman neergestoken bij een vechtpartij. Volgens commissaris Vincent Himpe van de zone Deinze-Zulte-Lievegem ontstond de vechtpartij rond 16.15 uur in de Mouterijdreef. Daarna kwam het tot een nieuwe confrontatie aan het station van Deinze. Een veertigtal mensen, zowel minderjarigen als meerderjarigen, was er slaags geraakt. De politie kon drie personen inrekenen. Volgens een getuige wordt er “daar wel vaker gevochten. Vaak zijn die gasten niet ouder dan 15 jaar.”
Vragen
Raadslid Olaf Evrard
(her)inrichting van de IJsbeerlaan te Nevele (3)
Enkele maanden terug werd de IJsbeerlaan (her)ingericht (fietsstraat, draai doet dienst als verkeersremmer). Zoals op de foto's duidelijk te zien is, is het werk blijkbaar nog niet af. De staat van het wegdek is deplorabel. De fietsstraat (aangeduid met rode verf) schijnt plots op te houden aan de draai die moet dienen als verkeersremmer. Het lijkt er op dat de verf om de één of andere reden verwijderd werd. Komende van het WZC Ter Leenen blijkt ook duidelijk uit de foto's dat de berm van de weg frequent gebruikt wordt door vrachtwagens (wat toch niet de bedoeling kan zijn). Dat blijkt trouwens ook uit het feit dat zelfs de paaltjes omver- of afgereden zijn.
Vragen
Raadslid Peter Parmentier
Brief aan minister Demir i.v.m. het statiegeldsysteem (4)
Ondertekende de burgemeester van Deinze samen met 55 andere burgemeesters de brief aan minister Demir i.v.m. het statiegeldsysteem? Deze 55 burgemeesters en de statiegeldcoalitie zien haar digitale systeem niet zitten.
Indien de burgemeester niet ondertekende: waarom gebeurde dat niet ondanks het feit dat Deinze lid is van de statiegeldcoalitie.
Project hemelwater (5)
In juni werd er beslist om nog dit jaar het hemelwater van één kerk op te vangen als pilootproject. Welke kerk krijgt die eer?
Kans om buiten te trouwen (6)
Al een hele tijd geleden was er het plan om trouwers de kans te geven om buiten te trouwen. Dit zou deze zomer ingaan. De trouwers zouden gecontacteerd worden, een navraag bij vijf trouwers leerde dat ze allen niet gecontacteerd zijn.
Waarom zijn ze niet gecontacteerd?
Kunnen we er op rekenen dat er tegen voorjaar 24 wel buiten getrouwd kan worden?
Raadslid Matthias Neirynck
Vechtpartijen aan het station en op grondgebied Deinze (7)
De afgelopen dagen werden we opgeschrikt door twee vechtincidenten op het grondgebied van Deinze. De stationsbuurt en ook aan het jeugdhuis Brieljant waren er incidenten. Er zijn heel wat jongeren die zich onveilig voelen aan het station en de omgeving liever mijden. Hierover heb ik volgende vragen:
Raadslid Eva Martens
Japanse Duizendknoop (8)
Langs de F7 staan op meerdere plaatsen Japanse Duizendknopen. Dit zijn snel woekerende exoten.
Bijvoorbeeld in Astene aan het houten brugje versmallen de snelle groeiers het fietspad.
Welk beleid voert de stad om deze problematiek aan te pakken?
Dumpen van groenafval (9)
Tuinafval zoals grasmaaisel, snoeihout en bladafval horen niet thuis in grachten en bermen. Het gaat om een vorm van sluikstorten.
Hoewel groen- en tuinafval uiteindelijk composteerbaar is, zorgt het voor overbemesting waardoor soorten zoals brandnetels en bramen beginnen te woekeren.
Concreet: langs de F7 in Petegem liggen vele privétuinen. Verschillende mensen maken er een gewoonte van om hun tuinafval in de berm te deponeren.
Thv de Jacques Roggebrug vult de nieuw aangelegde wadi zich razendsnel met grasmaaisel en groenafval. Op die manier zal de wadi niet lang blijven functioneren waarvoor hij gemaakt is.
Ik denk dat vele bewoners zich niet bewust zijn van de gevolgen van hun gedrag.
Kan er een bewustmakingsactie op poten gezet worden om dit sluikstorten aan banden te leggen?
Raadslid Bart Vermaercke
Spoorwegovergangen (10)
Graag vraag ik nog eens naar een stand van zaken aangaande dossier:
Ondertunneling Nachtegaalstraat-Bokstraat grondegebied Deinze/Machelen
De stad heeft fundamentele bezwaren geuit hop het voorstel van Infrabel.
Graag had ik vernomen:
Welke die bezwaren zijn?
Wat het antwoord was/is van Infrabel?
Wat is de tijdslijnvan dit dossier?
Aansluitend:
Graag verneem ik ook de stand van zaken ivm de overige spoorwegovergangdossiers
(Parijsestraat – Beekstraat - …)
Controle veiligheid op speelterreinen (11)
Op zondag 10 september gebeurde in een gemeente een ongeval op een speelplein. Ik veronderstel dat de speelterreinen van de stad regelmatig gecontroleerd worden.
Wie doet dit?
Wat is de frequentie van controle?
Wordt daar een verslag van gemaakt?
https://www.hln.be/heuvelland/dat-doel-staat-er-al-15-jaar-en-staat-normaal-verankerd-in-de-grond-burgemeester-reageert-op-dodelijk-ongeval-waarbij-metalen-doel-op-kindje-10-viel~ab8e2b5a/
Ringweg (12)
Op de bijeenkomst voor de nieuwe Deinzenaars werd de aanleg van de stadsboulevard voorgesteld als één van de oplossingen voor het mobilteitsprobleem in de stad. In het laatste arrest van de Raad voor vergunningsbetwistingen spreekt die wel uit dat er zich met die ringweg een vastgesteld gebrek is, dat niet meer in graad van administratief beroep kan hersteld worden en er een onoverkomelijke legaliteitsbelemmering voordoet.
Welke stappen gaat het stadsbestuur nemen om dit dossier toch vlot te trekken?
Enig artikel
De mondelinge vragen worden beantwoord.
De voorzitter sluit de zitting op 28/09/2023 om 22:28.
Namens gemeenteraad,
Stefanie De Vlieger
algemeen directeur
Tess Minnens
voorzitter van de gemeenteraad