Terug
Gepubliceerd op 28/06/2021

Besluit  Raad van bestuur AGB stad Deinze

ma 21/06/2021 - 19:30

Nieuw huishoudelijk reglement stedelijke vakantiewerking jeugddienst Deinze

Aanwezig: Jan Vermeulen, voorzitter AGB stad Deinze
Sofie D'hondt, ondervoorzitter
Alexander Adams, Freija Dhondt, Laurette Dobbelaere, Olaf Evrard, Sofie Landuyt, Hans Martens, Annie Mervillie, Matthias Neirynck, Sabine Vermeulen, Annick Verstraete, leden van de raad van bestuur AGB Stad Deinze
Stefanie De Vlieger, secretaris AGB Stad Deinze
Verontschuldigd: Rutger De Reu, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, leden van het directiecomité AGB Stad Deinze (niet-stemgerechtigd)
Regelgeving

Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

De statuten van het autonoom gemeentebedrijf AGB Stad Deinze, goedgekeurd op 20 december 2018 en gewijzigd op 24 september 2020.

Bijlagen

Huishoudelijk reglement stedelijke vakantiewerking jeugddienst Deinze

Motivering

Op dit moment bestaat er nog geen huishoudelijk reglement voor de stedelijke vakantiewerking in Deinze. Omdat we het als jeugddienst noodzakelijk achten dat er een huishoudelijk reglement bestaat dat geactualiseerd is en de juiste informatie bevat, hebben we een voorstel uitgewerkt om op deze manier consequent, accuraat en efficiënt te kunnen werken.

We merken dat we nu soms zaken willen verbeteren/veranderen aan onze werking maar dat bepaalde zaken nergens vastliggen in een een reglement. Voor ons als jeugddienst is het belangrijk dat zaken zoals ongepast gedrag en luizen opgenomen worden in het reglement, zodat we hier steeds naar kunnen teruggrijpen en dit kunnen staven op basis van een reglement. Op deze manier kunnen we de ouders er bijvoorbeeld duidelijk op wijzen dat wij hun kinderen geen medicatie kunnen toedienen zonder schriftelijk bewijs en dat de ouders op de hoogte gesteld kunnen worden van waar ze terecht kunnen bij een klacht over onze vakantiewerking.

Het zou de bedoeling zijn om het huishoudelijk reglement bekend te maken op de stedelijke website en op onze medische fiche een luikje toe te voegen rond het huishoudelijk reglement, zodat de ouders kunnen aangeven dat ze het reglement gelezen hebben en er akkoord mee gaan.

Om deze zomer al een houvast te kunnen hebben, zouden we dit reglement met de jeugddienst al graag in voege zien gaan vanaf 1 juli 2021.  

Financiële impact

Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.

Reglementen

Huishoudelijk reglement stedelijke vakantiewerking jeugddienst Deinze

 

1. Organisatie

Het stadsbestuur van Deinze, in het land van Nevele staat in voor de organisatie van de stedelijke vakantiewerking.
De dagelijkse leiding berust bij de hoofdmonitoren en de animatoren onder de algemene leiding van de jeugddienst.

2. Omschrijving vakantiewerking

De vakantiewerking van de jeugddienst omvat:

  • De namiddagactiviteiten tijdens de kerst-, krokus- en herfstvakantie in Deinze
  • De  speelpleinwerking in Deinze, Nevele en Landegem tijdens de zomervakantie
  • De jeugdkampen tijdens de paas- en zomervakantie in Deinze
  • Het inclusief taalkamp in de paas- en zomervakantie in MFC Ten Dries in Landegem
  • De tienerwerking tijdens de zomervakantie in Deinze
  • De twee daguitstappen van de speelpleinwerking in Deinze, Nevele en Landegem

3. Doelgroep

Per activiteit kunnen de geboortedata die toegelaten worden, geraadpleegd worden via de stedelijke communicatie. Voor de kleine vakanties en de tieneractiviteiten verloopt dit via flyers en voor de paas- en zomervakantie via de vakantiebrochures. Deze zijn te raadplegen via de stedelijke website.

4. Locaties vakantiewerking

Volgende terreinen en accommodaties staan ter beschikking van de vakantiewerking gedurende de werkingsperiode, tenzij door omstandigheden anders vermeld:

  • Voor de namiddagactiviteiten in de kleinere vakanties, de jeugdkampen, de tienerwerking en de speelpleinwerking in Deinze:

-          Brielpunt en omgeving

  • Voor de speelpleinwerking in Landegem en Nevele tijdens de zomervakantie:

-          gemeenteschool Nevele en omgeving;

-          gemeenteschool Landegem en omgeving;

  • Voor het inclusief taalkamp in Landegem:

-          MFC Ten Dries

 Per locatie wordt er spel- en knutselmateriaal voorzien.

 5. Openingsuren

Volgende uren worden voor onderstaande werkingen gehanteerd:

  • Namiddagactiviteiten en Speelpleinwerking Deinze

Voor- en naopvang door animatoren

Werking

Vooropvang: 12.45-13.30 uur

Naopvang: 17.00- 17.30 uur

Van 13.30- 17.00 uur

De voor- en naopvang vanaf 6.30 u. tot 12.45 u. en van 17.30 u. tot 19.00 u. gebeurt door de kinderopvang. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk.

  • Jeugdkampen:

Voor- en naopvang door animatoren

Werking

Vooropvang: 08.00-09.00 uur

Naopvang: 17.00- 17.30 uur

Van 9.00-17.00 uur

De voor- en naopvang vanaf 6.30 u. tot 08.00 u. en van 17.30 u. tot 19.00 u. gebeurt door de kinderopvang. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk.

  • Speelpleinwerking Nevele en Landegem

Voor- en naopvang door animatoren

Werking

Vooropvang: 08.30-09.00 uur

Middagopvang: 12.00-13.00 uur

Naopvang: 16.00- 16.30 uur

Voormiddag: 9.00-12.00 uur

Namiddag:  13.00-16.00 uur

Voor deze werking kan er ook in halve dagdelen ingeschreven worden. Dat wil zeggen dat de kinderen tussen 12.00 u. en 13.00 u. opgehaald of gebracht mogen worden.

De voor- en naopvang vanaf 7 tot 8.30 u. en van 16.30 tot 18.30 u. gebeurt door de kinderopvang. Op voorhand inschrijven is noodzakelijk.

  • Inclusief taalkamp

Voor- en naopvang

Werking

Vooropvang: 8.30-10.00 uur

Naopvang: 16.00- 16.30 uur

Van 10 u. tot 16.30 u

  • Tieneractiviteiten en daguitstappen:


De activiteiten gaan door op verschillende tijdstippen. Een verwijzing naar de juiste uren kan u terugvinden op de flyers of in de vakantiebrochures.

6. Tarieven

Werking

Tarief

Namiddagactiviteiten tijdens de kerst-, krokus- en herfstvakantie

De prijzen voor deze activiteiten zijn afhankelijk van de invulling van de activiteit en zijn terug te vinden via de stedelijke website

Speelpleinwerking

€3 per half dagdeel

Jeugdkampen

€70 Deinzenaars/ €75 niet-Deinzenaars voor een werkingsweek van 5 dagen

Inclusief taalkamp

€130 Deinzenaars per week/ €135 niet-Deinzenaars voor een werkingsweek van 5 dagen

Tieneractiviteiten

De prijzen voor deze activiteiten zijn afhankelijk van de invulling van de activiteit en zijn terug te vinden via de stedelijke website

Daguitstappen

De prijzen voor deze activiteiten zijn afhankelijk van de invulling van de activiteit en zijn terug te vinden via de stedelijke website

De prijzen zijn jaarlijks aanpasbaar en worden meegedeeld via de stedelijke kanalen.

6.1 Sociaal tarief

Wie meent recht te hebben op een sociaal tarief dient voorafgaand aan de inschrijving een bewijs binnen te brengen bij de jeugddienst:

• Houders van het omniostatuut: klevertje ziekenfonds

• Kinderen van ouders met een leefloon: attest van het Sociaal Huis

• Kinderen van ouders in budgetbeheer: attest van het Sociaal Huis

• Kinderen van ouders in collectieve schuldenregeling: attest van de schuldbemiddelaar

• Huurders van woning SVK Domus Donza: attest van het Sociaal Huis

Rechthebbenden krijgen een korting van 50% op de deelnamebijdrage voor de speelpleinwerking, de tieneractiviteiten en de daguitstappen en 40% voor de jeugd- en taalkampen.

6.2 Tegemoetkomingen

Kinderen die naar een activiteit van onze vakantiewerking komen, hebben recht op deze tegemoetkomingen:

-          Ziekenfondsen: Ieder ziekenfonds geeft een tegemoetkoming voor jeugdactiviteiten. Om de administratie te vergemakkelijken worden er geen individuele ziekenfondsattesten meer ingevuld. In ruil daarvoor krijgt u van ons een attest via mail toegezonden om voor te leggen aan uw mutualiteit.

-          Belastingen: “Fiscaal attest voor kinderen tot 14 jaar”. Dit attest wordt door de jeugddienst opgemaakt. Dit attest kan via de webshop geraadpleegd worden via https://vrijetijdonline.deinze.be 

7. Begeleiding

Onze vakantiewerkingen worden begeleid door een enthousiast en uitgebreid animatorenteam waar jongeren vanaf 15 jaar deel van kunnen uitmaken. Onze ploeg bestaat uit vrijwillige, ervaren en beginnende animatoren, aangevuld met ervaren hoofdanimatoren. Op hun beurt worden zij begeleid door de coördinator van de speelpleinwerking.

8. Inschrijvingen

Om deel te nemen aan onze speelpleinwerkingen dient men niet op voorhand in te schrijven, tenzij dit door omstandigheden anders wordt vermeld. Inschrijven kan in principe op de dag zelf door langs te komen op het speelplein en zich te registreren bij onze hoofdanimator.

Voor onze namiddagactiviteiten in de kleine vakanties, de jeugd- en taalkampen, de tienerwerking en de daguitstappen tijdens de zomervakantie dient men zich vooraf in te schrijven via de webshop of op de jeugddienst. Voor sommige uitstappen of activiteiten kan er op voorhand een maximum aantal deelnemers bepaald zijn.

De juiste inschrijvingsdata kunnen geraadpleegd worden via de stedelijke communicatie.

 9. Annuleren

OPGELET! Bij annulering is een gedeeltelijke terugbetaling van alle activiteiten van de vakantiewerking enkel mogelijk na het voorleggen van een werknemers- of doktersattest. Indien de deelnemer meer dan 1 dag afwezig is (onmiddellijk betrokken dienst verwittigen), worden de afwezige dagen terugbetaald.

10. Middageten

Over de middag eten de animatoren samen met de kinderen. De kinderen brengen zelf hun lunchpakket mee. Er kan een eigen drankje meegebracht worden, maar er wordt ook water voorzien. We raden af om chips, snoep of frisdrank mee te geven.

11. Ongepast gedrag

Een kind kan tijdelijk of permanent geschorst worden bij ongepast gedrag binnen de groep of bij geweld of agressie naar zowel kinderen als begeleiding toe. Hiervan wordt een eerste keer mondeling melding gemaakt, een tweede keer schriftelijk en bij een derde herhaling wordt er verzocht om het kind niet meer naar de vakantiewerking te brengen.

 12. Luizen

Luizen zijn geen taboe. Ze hebben niets te maken met een gebrekkige hygiëne. Deze beestjes zijn wel vervelend en besmettelijk. Indien wij luizen ontdekken bij een kind brengen we de ouders op de hoogte en vragen we om onmiddellijk een behandeling op te starten. Kinderen mogen pas opnieuw naar de vakantiewerking als er een bewijs van behandeling kan voorgelegd worden.

13. Beeldmateriaal

Tijdens de werking worden er foto’s gemaakt. Het bestuur kan deze foto’s gebruiken als promotiemateriaal voor haar stedelijke kanalen. De ouders moeten bij registratie via het online softwareprogramma aanduiden of er foto’s mogen genomen en gebruikt worden.

14. Verzekeringen

De stad sluit een verzekering af voor de ingeschreven kinderen, evenals de begeleiders i.v.m. burgerlijke aansprakelijkheid en lichamelijke ongevallen (dus niet voor stoffelijke zaken zoals verlies of schade van brillen, beschadiging van kledij, enz…) gedurende de vakantiewerking.  Opzettelijke beschadiging van speeltuigen of ander materiaal kan worden teruggevorderd via de ouders.

Vóór en na de werking is het bestuur niet verantwoordelijk voor eventuele ongevallen.

15. Kledij en persoonlijke spullen

Tijdens de vakantiewerking wordt geravot, geklauterd, gesprongen, gesport, gek gedaan, … Zorg er dus voor dat uw kind aangepaste kledij en aangepast schoeisel draagt. Als kledij tijdens het spelen vuil of beschadigd raakt, is dat niet de verantwoordelijkheid van onze vakantiewerking. 

16. Medicatie

Op de vakantiewerking wordt er geen medicatie toegediend. Enkel met een afzonderlijk doktersattest kunnen we medicatie toedienen. Dit attest vermeldt duidelijk de naam van de dokter, de naam van de medicatie, dosering en bewaring. Ouders moeten de medicatieverpakking duidelijk voorzien van de naam van het kind en dit overhandigen aan de begeleiding wanneer ze hun kind brengen.

17. Inclusieve werking – Speelplein Doekeewa

Tijdens de zomervakantie staat speelpleinwerking Doekeewa in Deinze open voor iedereen. Dat wil zeggen dat kinderen met een beperking tussen 4 en 15 jaar oud van harte welkom zijn tijdens onze werkingsperiode.

We doen op het speelplein de nodige aanpassingen, zodat elk kind de kans krijgt om met andere kinderen een fantastische zomer op het speelplein te beleven. Om de voorbereiding vlot te laten verlopen en om de kwaliteit van de begeleiding te kunnen garanderen, vragen we om kinderen met een beperking op voorhand in te schrijven. Deze inschrijving gebeurt via het invullen van een medische fiche en een speelfiche. Beide formulieren kunnen verkregen worden bij de jeugddienst of kunnen gedownload worden via de website: www.deinze.be/inclusief-speelplein. De speelfiche en de medische fiche dienen voor de eerste helft van juni binnengebracht te worden op de jeugddienst.  

18. Contact

Ouders met vragen, opmerkingen of klachten i.v.m. de vakantiewerking kunnen steeds terecht bij de verantwoordelijke voor de vakantiewerking en/of de jeugddienst. In samenspraak met de ouder wordt er gezocht naar oplossingen, verbeterpunten of een nieuwe aanpak, aangepast aan de noden en behoeften van de kinderen.

Eventuele klachten kunnen ook schriftelijk, mondeling, telefonisch of via e-mail (communicatie@deinze.be) aan het stadsbestuur gemeld worden. Bij schriftelijke klachten en klachten via e-mail stuurt de klachtencoördinator de klager binnen 5 kalenderdagen na het indienen van een klacht een ontvangsbevestiging waarin vermeld wordt of de klacht al dan niet ontvangkelijk is. De klager ontvangt een schriftelijk antwoord binnen 30 kalenderdagen nadat de klacht ontvankelijk werd verklaard.

Voor meer informatie over dit huishoudelijk reglement en de vakantiewerking kan u terecht bij:

Jeugddienst Deinze

JC Brieljant

Mouterijdreef 20

9800 Deinze

09 381 86 62 (61)

jeugddienst@deinze.be 

Publieke stemming
Aanwezig: Jan Vermeulen, Sofie D'hondt, Alexander Adams, Freija Dhondt, Laurette Dobbelaere, Olaf Evrard, Sofie Landuyt, Hans Martens, Annie Mervillie, Matthias Neirynck, Sabine Vermeulen, Annick Verstraete, Stefanie De Vlieger
Voorstanders: Jan Vermeulen, Sofie D'hondt, Alexander Adams, Freija Dhondt, Laurette Dobbelaere, Olaf Evrard, Sofie Landuyt, Hans Martens, Annie Mervillie, Matthias Neirynck, Sabine Vermeulen, Annick Verstraete
Resultaat: Goedgekeurd met eenparigheid van stemmen.
Besluit

Artikel 1
De Raad Van Bestuur AGB Deinze gaat akkoord met het voorstel van het nieuwe huishoudelijk reglement voor de stedelijke vakantiewerking van de jeugddienst.

Artikel 2
De Raad Van Bestuur AGB Deinze gaat er mee akkoord dat het reglement in werking treed vanaf 1 juli 2021.

Artikel 3
Dit besluit en de inhoud ervan wordt bekendgemaakt op de webtoepassing van de stad.