Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
Het bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 houdende maatregelen ten gevolge van de pandemie veroorzaakt door COVID-19 en tot wijziging van de minimale voorwaarden voor de rechtspositieregeling van het personeel van de gemeenten, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn en de provincies.
De beslissing van de gemeenteraad van 24 januari 2019 waarbij de gemeenteraad de goedkeuring van de rechtspositieregeling, het organogram, de personeelsformatie en het arbeidsreglement heeft gedelegeerd naar het college van burgemeester en schepenen.
De beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 28 januari 2020 en latere wijzigingen waarbij het arbeidsreglement voor het gemeentepersoneel werd goedgekeurd.
Het advies van het managementteam van 9 december 2021 m.b.t. de fietspolicy.
Het protocol nr. 10 van het Hoog Overlegcomité van 17 december 2021.
Het besluit van de Vlaamse Regering biedt de reglementaire basis voor het invoeren van fietsmobiliteit in een lokaal bestuur. Als fietsstad wensen wij dan ook deze vorm van duurzame mobiliteit aan te bieden aan onze personeelsleden. Het is nodig hiervoor een fietspolicy uit te werken die zal opgenomen worden in het arbeidsreglement.
Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.
Artikel 1
Volgende wijzigingen worden goedgekeurd aan het arbeidsreglement:
In het arbeidsreglement wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd na hoofdstuk 15.9 met volgende tekst:
Deze policy is een intern document dat tot doel heeft om op een duidelijke en transparante wijze het beheer en gebruik van de ter beschikking gestelde leasefiets optimaal te laten verlopen. In dit document worden de regels vastgelegd betreffende de leasefiets en het gebruik ervan. Naast het gebruik van de fiets voor professionele doeleinden, met name woon-werkverkeer, is het de medewerker toegelaten de fiets aan te wenden voor privé-verplaatsingen. Wanneer de fiets gebruikt wordt voor woon-werkverkeer, moet de medewerker geen voordeel alle aard betalen. Het kunnen genieten van de ter beschikkingstelling van een leasefiets door de werkgever impliceert noodzakelijk de voorafgaande kennisname van de fietspolicy en tevens het integrale akkoord van de medewerker om conform de bepalingen van de fietspolicy te handelen.
Deze fietspolicy kan indien nodig gewijzigd worden door de werkgever in functie van een aanpassing aan het personeelsbeleid of een wijziging in de fiscale of sociale wetgeving.
De medewerkers worden op de hoogte gebracht van deze wijzigingen.
De medewerker neemt er kennis van dat de fietspolicy geen statisch gegeven is maar onderhevig is aan wettelijke veranderingen en wijzigende leasevoorwaarden. De medewerker gaat er uitdrukkelijk mee akkoord dat aan de werkgever opgedrongen nieuwe leasevoorwaarden aan de medewerker kunnen/zullen worden doorgerekend.
Na elke herziening wordt een geactualiseerde versie ter beschikking gesteld aan de medewerker. De laatste geactualiseerde versie is raadpleegbaar via de gangbare communicatiekanalen in het bestuur en op intranet.
Ingeval een bepaling van deze policy of een gedeelte daarvan nietig zou bevonden worden, worden de overige bepalingen van deze policy daardoor niet automatisch nietig. Deze blijven hun geldigheid behouden.
Art. 1.1 Wie kan een fiets leasen?
Als medewerker kan je, op om het even welk ogenblik, er voor kiezen om een fiets te leasen volgens de modaliteiten beschreven in deze fietspolicy.
Personeelsleden die uitgesloten zijn van de mogelijkheid tot leasing zijn:
Art. 1.2 Gebruiksvoorwaarden
De medewerker verbindt er zich toe de fiets als een goede huisvader te gebruiken zowel bij professioneel als bij privégebruik. De medewerker verbindt er zich eveneens toe de regels en procedures van de leasingmaatschappij te volgen. Deze verplichting houdt o.a., maar niet uitsluitend, het volgende in:
Met iedere medewerker wordt een gebruiksovereenkomst (zie bijlage bij de arbeidsovereenkomst) voor de aan hem/haar beschikbaar gestelde fiets afgesloten. Door de ondertekening van deze bijlage aanvaardt de medewerker de manier waarop de fietslease gefinancierd wordt (eindejaarstoelage/vakantiedagen/ fietsvergoeding). De berekening van de financiering gebeurt aan de hand van een simulatie die de medewerker laat maken.
Deze overeenkomst geldt vanaf het in gebruik nemen van een leasefiets. Deze fietspolicy vormt een onverbrekelijk geheel met de gebruiksovereenkomst. De overeenkomst eindigt slechts indien de ter beschikking gestelde fiets werd ingeleverd en de medewerker aan al zijn hieruit voorvloeiende verplichtingen heeft voldaan.
De medewerker verklaart zich akkoord om de regels en de afspraken vervat in de fietspolicy strikt na te leven en tekent steeds de overeenkomst gebruik lease-fiets en de fietspolicy.
De fiets is gedurende de leasingperiode verzekerd tegen diefstal en stoffelijke schade overeenkomstig het document in bijlage (bijlage 1) De medewerker neemt desgevallend steeds contact op met de leasingmaatschappij.
Vrijstellingen die gelden per schadegeval als volgt:
- Bij totaal verlies of diefstal
- Bij schade/breuk 25 euro
De fietser heeft recht op een vervangfiets indien de herstelling of de levering van een nieuwe fiets na schade of diefstal langer duurt dan 8 werkdagen en maximaal gedurende 38 dagen (een maand en een week). Voorwaarden overeen te komen.
Deze optie is enkel van toepassing indien deze op voorhand werd geselecteerd en dus opgenomen werd in het leasecontract. De huidige partner van de leasingmaatschappij is VAB en gebeurt volgens de algemene voorwaarden van VAB (zie bijlage 2). VAB is 24/7 bereikbaar op het algemene nummer 03/253 61 38
Het standaard onderhoudsbudget bedraag 300 euro voor 3 jaar. Dit budget kan opgetrokken worden per 100 euro met een maximum tot 1200 euro. Het onderhoudsbudget mag niet meer dan 1/3e van de initiële aankoopwaarde (catalogusprijs) bevatten. Dit budget dient om onderhoud te laten uitvoeren bij de lokale fietshandelaar of er kunnen ook accessoires mee aangekocht worden tijdens de leaseperiode.
Vanaf datum van ontvangst draagt de medewerker alle risico’s met betrekking tot het bezit, het gebruik en de bewaring van de fiets en zulks tot op het ogenblik van de teruggave van de fiets.
Elke boete of overtreding voortvloeiend uit het gebruik van de fiets door de medewerker is ten laste van de medewerker. Hij/zij moet zelf instaan voor de betaling ervan binnen de vereiste tijd.
De medewerker is zowel burgerlijk als strafrechtelijk volledig aansprakelijk voor alle verkeersovertredingen en/of voor alle verkeersongevallen. De leasingmaatschappij komt niet tussen bij menselijke schade of derden, enkel de leasefiets is verzekerd.
Art. 7.1 Annulatie bestelling voor datum ontvangst fiets
Indien de medewerker de overeenkomst wenst te verbreken in de periode tussen bestelling en ontvangst van de fiets, heeft de werkgever de keuze om ofwel de uitvoering van de gebruikersovereenkomst te vorderen ofwel de ontbinding ten laste van de medewerker, met betaling van een schadevergoeding door de medewerker.
Eén van de elementen van de door de werkgever geleden schade is de schadevergoeding die zij eventueel moet betalen aan de leasingmaatschappij waar de werkgever de fiets bij heeft besteld. Indien de leasingmaatschappij kiest voor de ontbinding met schadevergoeding zal de werkgever dit ook doen en de volledige annulatiekost die door de leasingmaatschappij wordt aangerekend aan de werkgever, zal aan de medewerker worden doorgerekend.
Art. 7.2 Schorsing van de arbeidsovereenkomst/statutaire betrekking voor meer dan één maand
Indien de arbeidsovereenkomst/statutaire betrekking van de medewerker voor meer dan één maand wordt geschorst heeft de medewerker de keuze tussen:
- Ofwel wordt na één maand schorsing de door de werkgever te betalen leasingprijs aan de medewerker gefactureerd tot het ogenblik dat de schorsing van de arbeidsovereenkomst/statutaire betrekking wordt opgeheven. De medewerker stort ook het deel dat hij/zij ten laste neemt aan de werkgever. Er is voor deze periode immers geen loon waarop een deel kan worden ingehouden.
- Ofwel neem hij/zij de fiets over tegen de nog openstaande schuld. De medewerker dient de werkgever uiterlijk 2 weken voor aanvang van de schorsing in te lichten over zijn/haar keuze. Bij gebreke hieraan wordt de medewerker geacht te hebben gekozen voor de eerste optie.
Art. 7.3 Einde van het leasingcontract
De leasingovereenkomst neemt een einde in volgende gevallen:
- Einde van de arbeidsovereenkomst/statutaire betrekking
- Bij totaal verlies, op het ogenblik van het ongeval, op voorwaarde dat het totaal verlies bij de leasingmaatschappij werd gemeld binnen de 3 werkdagen en op voorwaarde dat het totaal verlies wordt bevestigd door een door de leasingmaatschappij aangestelde fietsdeskundige/fietshandelaar, waarvan de medewerker door de ondertekening van deze overeenkomst de tegensprekelijkheid aanvaardt.
Art. 8 – Partijen
Stad/OCMW Deinze
Voor het beheer van het leasefietsenpark heeft de werkgever een overeenkomst afgesloten met de leasemaatschappij Cyclis Bike Lease . De werkgever kan afhankelijk van de markt in deze dienstverlening, eenzijdig beslissen om van leasemaatschappij te veranderen.
Leasingmaatschappij
Cyclis Bike Lease blijft gedurende de volledige leaseperiode eigenaar van de leasefiets en krijgt van de werkgever de opdracht om:
- de kosten van de fietsen te beheren
- de nodige administratie met officiële instanties en verzekeringsmaatschappijen te vervullen
- in te staan voor de opvolging van het gebruik van de fiets door het personeelslid en dit conform de fietspolicy
De leasingmaatschappij stelt op verzoek van de werkgever de fiets ter beschikking aan de werknemer
De medewerker
De medewerker gebruikt de leasefiets volgens de principes vervat in deze fietspolicy. Door de bestelling van een leasefiets verklaart hij/zij zich akkoord met de bepalingen van deze fietspolicy.
In de loop van het leasecontract streven we naar een optimale samenwerking, wat in het voordeel is van elk van de drie partijen.
Art. 9.1 Leasefiets voor woon-werkverkeer
Gelet op de mobiliteit kan de werkgever aan een medewerker ten behoeve van de uitvoering van de feitelijke werkzaamheden een leasebudget beschikbaar stellen. Elke medewerker kan hiervoor in aanmerking komen indien hij/zij deze leasefiets probeert zoveel mogelijk te gebruiken voor (gedeeltelijk) woon-werkverkeer en niet onder de wettelijke vastgelegde minimumlonen valt.
De medewerker die kiest voor de leasing van een fiets overeenkomstig deze policy, dient een ingevuld formulier “aanvraag bedrijfsfiets” alsook het voorstel van de operationele huurovereenkomst van Cyclis Bike Lease in te dienen bij de dienst HRM. De werknemer dient een bijlage bij de arbeidsovereenkomst en tevens een verklaring op eer inzake de raming van de woon-werkverplaatsingen te ondertekenen.
De werknemer die kiest voor een leasing overeenkomstig deze policy, engageert zich om de fiets regelmatig te gebruiken voor het woon-werkverkeer en/of beroepsmatig te gebruiken.
Art. 9.2 Duur van de leaseovereenkomst
De fiets wordt door de werkgever aan de medewerker ter beschikking gesteld voor een duur van 36 maanden.
Art. 9.3 Privégebruik van de leasefiets
Naast het gebruik voor woon-werkverplaatsingen krijgt de medewerker de toelating om de fiets te gebruiken voor privé-doeleinden, waarbij gezinsleden ook gebruik mogen maken van de fiets.
Fiscale behandeling privégebruik van de fiets
Indien de fiets wordt gebruikt voor beroepsdoeleinden en/of woon-werkverplaatsing wordt geen fiscaal voordeel aangerekend, noch voor het professionele gebruik, noch voor eventuele zuivere privéverplaatsingen
Behandeling sociale zekerheid
Wanneer de leasefiets enkel gebruikt wordt voor privédoeleinden, geeft het zuivere privégebruik van de fiets aanleiding tot een voordeel alle aard dat is onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen. De werkgever kan voordeel alle aard aanrekenen ten laste van de medewerker conform het privégebruik van de fiets.
De waarde van het voordeel per jaar wordt vastgelegd op basis van de werkelijke waarde van de leaseprijs van de fiets per jaar, vermenigvuldigd met 100% percentage van het privégebruik, vermenigvuldigd met de sociale zekerheidsbijdragen.
Leasingmaatschappij
Cyclis Bike Lease NV, Hendrik Van Veldekesingel 39A bus 1.02, 3500 Hasselt
tel +32 11 730115 of +11 800 11 183
www.cyclis.be
mail: info@cyclis.be of offerte@cyclis.be
Openingsuren: elke werkdag van 8.30 uur tot 17.00 uur
Pechbijstand
VAB
tel +32 3 253 61 38
Openingsuren: 24u/24, 7d/7d
Hou steeds je S.O-nummer klaar om door te geven in geval van pech!
Verzekeringsmaatschappij
Ergo Versicherung AG, Vicotoriaplatz 2, 40477 Düsseldorf, Duitsland
FORMULIER “AANVRAAG LEASEFIETS”
|
In te vullen door de medewerker
|
|
Naam en voornaam
|
|
Telefoon/ GSM/e-mailadres
|
|
Dienst
|
|
wenst in te stappen in het leasingproject
Keuze fiets
|
Merk/model
|
Dit formulier dient volledig ingevuld terugbezorgd te worden aan de dienst HRM.
De medewerker verklaart zich akkoord dat bij het aangaan van de leasingovereenkomst, ter financiering van de fiets, een verrekening zal gebeuren hetzij via de eindejaarstoelage/vakantiedagen/fietspremie cfr. de bepalingen opgenomen in de rechtspositieregeling. De bepaling van het bedrag wordt vastgelegd in een bijlage bij de arbeidsovereenkomst.
Handtekening medewerker voorafgegaan door “gelezen en goedgekeurd”
|
De werkgever
Handtekening |
Opgemaakt te………………..op……………………..
In twee exemplaren
|
Voor akkoord |
BIJLAGE 1: VERZEKERINGSVOORWAARDEN
ARTIKEL 1: VERZEKERINGSRISICO’S EN –VOORWAARDEN
“Alle Risico’s”: alle materiële schade en/of verliezen welke er ook de oorzaak van weze.
“Diefstal”: Diefstal van een volledige fiets en de schade aan deze fiets als gevolg van de diefstal.
ARTIKEL 2: DEFINITIES
Een batterij en acculader van een elektrische fiets alsook een display (al dan niet afhaalbaar) die met de fiets geleverd wordt maken integraal deel uit van de fiets en worden niet als accessoire beschouwd.
3.Veiligheidsslot: het op de verzekeringspolis vermelde veiligheidsslot
ARTIKEL 3: UITSLUITINGEN
Van dekking is uitgesloten:
ARTIKEL 4: SANCTIECLAUSULE
De waarborg onder huidige verzekering is niet verworven in alle gevallen waar sancties, beperkingen of verbodsbepalingen door eender welke bevoegde nationale, internationale of supranationale overheid worden opgelegd, die de verzekeraar verbieden om verzekeringsprestaties aan te bieden.
ARTIKEL 5: ALGEMENE VERPLICHTINGEN VAN DE VERZEKERDE
ARTIKEL 6: BIJZONDERE VERPLICHTINGEN VAN DE VERZEKERDE NA SCHADE
Indien de verzekerde nalaat gevolg te geven aan de in huidig artikel vermelde verplichtingen, kan de verzekeraar aanspraak maken op een vermindering van zijn prestatie ten belope van het door hem geleden nadeel.
ARTIKEL 7: BEGIN, DUUR EN EINDE VAN DE VERZEKERING
De verzekering gaat in op de verzekeringspolis vermelde ingangsdatum.
De duur van de overeenkomst is vastgesteld in dezelfde verzekeringspolis. Elke polis kan verlengd worden voor een periode van 1 jaar met een maximale looptijd van 5 jaar. Deze verlenging moet voor de vervaldatum van de polis aangevraagd worden bij Equinox C&M BVBA.
Beide partijen kunnen de polis schriftelijk opzeggen rekening houdend met een opzegtermijn van 30 dagen:
ARTIKEL 8: PREMIEBETALING
De verzekeringspremie is een haalschuld. De premiebetaling aan Equinox C&M BVBA is bevrijdend omdat deze als lasthebber van de verzekeraar optreedt. De premie dient ten laatste te worden betaald op de op het vervaldagbericht vermelde datum.
ARTIKEL 9: VERZEKERINGSGEBIED
De verzekering is van kracht in de Europese Gemeenschap, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Zwitserland.
ARTIKEL 10: SCHADEREGELING
1) De verzekeraar vergoedt de schade met inachtneming van de vrijstelling.
2) Indien de gestolen fiets voor de levering van de vervangende fiets wordt teruggevonden is de verzekerde verplicht de teruggevonden fiets terug te nemen binnen de 30 dagen na de vastgestelde diefstal.
3) Indien vergoeding heeft plaatsgevonden en de gestolen fiets wordt teruggevonden, is de verzekerde verplicht dit aan te geven aan Team Cyclis of Equinox C&M BVBA en de teruggevonden fiets af te staan aan de verzekeraar.
4) Bij totaal verlies zal de verzekeraar een vergoeding in natura uitkeren door levering van een nieuwe gelijkaardige en/of gelijkwaardige fiets tot maximaal de verzekerde waarde. De levering gebeurt via de fietshandelaar van het Team Cyclis netwerk.
5) Bij materiële schade worden de herstellingskosten en vervanging van accessoires vergoed tot maximaal de verzekerde waarde met inachtneming van de vrijstelling. Bedragen de herstellingskosten meer, dan is er sprake van totaal verlies. De herstelling zal gebeuren door een fietshandelaar van het Team Cyclis netwerk.
6) Subrogatie: Door betaling van de schade treedt de verzekeraar in alle rechten en vorderingen van de begunstigde tot het bedrag van de vergoeding. Met de verzekeringspolis verleent de verzekerde ons het recht om ten opzichte van de aansprakelijke alle bewarende maatregelen te nemen.
7) Expertise: Voor zover de schade niet in onderling overleg kan worden vastgelegd, zal deze door een door Equinox C&M BVBA, voor rekening van de verzekeraar, te benoemen deskundige worden vastgesteld. De beschadigde stukken dienen ter beschikking te worden gehouden tot een onderling akkoord is bereikt.
ARTIKEL 11: RECHTSMACHT
Elk geschil over deze verzekering zal aan de op de woonplaats van de verzekerde bevoegde rechtbank worden voorgelegd.
Wet van 8 december 1992 - bescherming persoonlijke levenssfeer. De persoonlijke gegevens die in dit document vermeldt worden, zullen worden ingezameld in bestanden met het oog op het beheer van het contract.
De Belgische wetgeving, onder andere de Wet betreffende de verzekeringen van 4 april 2014, is van toepassing op dit contract.
De verzekerde heeft de mogelijkheid om elke klacht betreffende dit contract te sturen naar:
ARTIKEL 12: DE VERZEKERAAR
ERGO Versicherung AG (Victoriaplatz 2, 40477 Düsseldorf, Duitsland) 100%
Vennootschap naar Duits recht met een kapitaal van € 78.673.606 geregistreerd bij het Handelsregister Düsseldorf onder nummer HRB 36466 vertegenwoordigd door haar filiaal: ERGO Versicherung AG, Bijkantoor Frankrijk, 21 Boulevard Haussmann, 75009 Parijs) geregistreerd bij het Handelsregister van Parijs onder het nummer 819 062 548.
BIJLAGE 2: ALGEMENE VOORWAARDEN VAB
Onder pech wordt verstaan :
ü De waarborg is van toepassing op de onverwacht technisch of wettelijk geïmmobiliseerde aangemelde fiets die zich bevindt in België, Groot Hertogdom Luxemburg en Nederland én op een afstand van minstens 1 kilometer van de domicilie van de bestuurder. De immobilisatie is ontstaan uit een ongeval, een technisch defect, lekke band, batterijprobleem, vandalisme, diefstal of poging tot diefstal.
ü De bijstand aan de fiets wordt enkel verleend indien de fiets zich bevindt op een weg die toegankelijk is voor een bijstandsvoertuig van VAB, of binnen 250 meter wandelafstand van een weg die eenvoudig toegankelijk is voor een bijstandsvoertuig van VAB. De bestuurder van de fiets zal alles in het werk stellen om zo dicht mogelijk bij de openbare weg te komen.
ü Om van de bijstand te kunnen genieten, dient de bestuurder aanwezig te zijn bij de fiets op het moment van de interventie, met uitzondering van urgente medische tussenkomst die verplaatsing van de bestuurder noodzaakte.
Welke diensten worden door VAB voorzien:
ü Het ter plaatse sturen van een VAB-wegenwachter voor het herstellen (voorlopig of definitief) van de fiets.
ü Indien de fiets ter plaatse niet door de VAB-wegenwachter terug rijklaar kan worden gemaakt, heeft men recht op één gratis vervoer van de aangemelde fiets. De fiets en de fietser worden naar huis of naar de werksite gebracht. De bestuurder kan tijdens deze rit meerijden naar de bestemming van de fiets. VAB is niet verantwoordelijk voor de bagage tijdens het transport. Maximaal 1 extra fiets en bestuurder hebben recht op dit gratis vervoer indien deze bijkomende bestuurder de aangemelde fiets en bestuurder aan het vergezellen was.
ü Bij diefstal van de fiets organiseert VAB en neemt VAB de kosten ten laste voor het vervoer van de verzekerde tot de vertrek- of aankomstplaats met een maximum van €80. Deze waarborg wordt enkel toegestaan indien de verzekerde kan aantonen dat men alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen om het risico op diefstal van de fiets maximaal te beperken én indien aangifte wordt gedaan bij de politie van de diefstal.
Hierboven wordt de standaard werking van de CYCLIS BIKE LEASE assistance omschreven. Hiervan kan in onderling overleg; vb. voor specifieke B2B-overeenkomsten, worden afgeweken. Hiervoor wordt dan een specifieke procedure afgesproken. CYCLIS BIKE LEASE kan specifieke sleepadressen opleggen. Vb. fiets van merk A verplicht slepen naar een officieel hersteller van merk A. Specifiek maatwerk kan aanleiding tot een specifiek tarief voor de bijstand.
Wanneer wordt bijstand verleend ?
ü VAB verbindt zich ertoe 24 uur per dag, 7 dagen op 7, elke dag van het jaar, bijstand te verlenen aan de rechthebbende fietsen.
ü De begunstigde personen kunnen beroep doen op bijstand gedurende de geldigheidstermijn van het CYCLIS BIKE LEASE programma.
ü Wanneer de dag van pech zich voordoet op het einde van (maar binnen) deze periode en bijstand noodzakelijk is die zich uitstrekt tot na deze periode, zal deze bijstand tevens door de bijstandsverlener worden verstrekt.
ü Het feit van op een exclusief CYCLIS BIKE LEASE nummer te bellen en zich als een klant van CYCLIS BIKE LEASE te identificeren is voldoende voor het verstrekken van de dienstverlening zoals beschreven in de bijvoegsels van deze overeenkomst.
ü Indien de fiets op het moment van de aanvraag tot bijstand niet geldig voorkomt in het bestand doorgegeven door CYCLIS BIKE LEASE, zal de bijstandverzoeker vooraleer er diensten worden verleend een document dienen te ondertekenen waarin hij zich akkoord verklaart de kosten van de interventie door VAB te betalen, indien achteraf blijkt dat hij geen recht had op de bijstand via CYCLIS BIKE LEASE.
ü Om een beroep te kunnen doen op de bijstand, dient de begunstigde bij aankomst van de technicus bij de fiets aanwezig te zijn.
Uitsluitingen
Worden niet gewaarborgd in het kader van deze overeenkomst:
ü Prijs van wisselstukken of materiaal.
ü Tussenkomsten die het gevolg zijn van incidenten die de fiets niet immobiliseren.
ü Herstellingskosten door de dealer en eventuele onderhoudskosten.
ü Kosten ten gevolge van prestaties die niet aan VAB werden aangevraagd
ü Vervoer van lading (goederen en/of dieren).
ü Bergingsoperaties en/of kraanwerk.
ü Alle schade, pech of ongeval die zich voordoet tijdens een georganiseerde training of deelname van de fiets aan wedstrijden.
ü Deze overeenkomst dekt geen diefstal of beschadigingen van voorwerpen of bijhorigheden van de fiets ten gevolge van pech en ongeval.
ü Bijstand aan een fiets die reeds bij een dealer staat.
ü Slepen in opdracht van de overheid of de politie.
ü Alle gevallen van misbruik en/of bedrog.
BIJLAGE 3: BIJLAGE BIJ DE ARBEIDSOVEREENKOMST – terbeschikkingstelling van een leasefiets
Tussen de partijen
Stad Deinze, met ondernemingsnummer 0697.608.162
|
OCMW Deinze, met ondernemingsnummer 0697.663.689
|
vertegenwoordigd door de heer Jan Vermeulen, burgemeester en mevrouw Stefanie De Vlieger, algemeen directeur
en
De heer/mevrouw (naam en adres werknemer)
|
wordt overeengekomen:
Artikel 1 – voorwerp van de overeenkomst
Vanaf ………………………………. (datum) stelt de werkgever aan de werknemer een fiets ter beschikking met volgende kenmerken:
- Merk ……………………………………………………………………………………………
- Model ……………………………………………………………………………………………
- Opties ……………………………………………………………………………………………
- Andere kenmerken ……………………………………………………………………………………………
De fiets blijft eigendom van de leasingmaatschappij en wordt door de werkgever slechts ter beschikking gesteld van de werknemer voor de looptijd van de overeenkomst.
Artikel 2 – voorwerp van de overeenkomst
De fiets wordt door de werkgever aan de werknemer ter beschikking gesteld voor een duur van 36 maanden.
Artikel 3 – kennisname van de fietspolicy
De werknemer bevestigt met de ondertekening van deze overeenkomst dat hij/zij de algemene voorwaarden van de fietspolicy, inclusief de algemene voorwaarden van de leasemaatschappij, verzekering en fietsbijstand, gelezen heeft. De werknemer verklaart zich akkoord met de voornoemde voorwaarden en verklaart dat hij/zij er zelf voor gekozen heeft om deze leaseovereenkomst aan te gaan.
De werknemer verklaart dat hij een exemplaar van de fietspolicy heeft ontvangen en verklaart uitdrukkelijk deze na te leven. De laatste geactualiseerde versie kan steeds geraadpleegd worden op het intranet of op aanvraag verkregen worden bij de dienst HRM.
De werknemer verklaart zich akkoord om de leasefiets regelmatig te gebruiken voor het woon-werkverkeer en/of beroepsmatig te gebruiken.
Artikel 4 – financiering van de fiets
De werknemer verklaart er zich mee akkoord dat na de levering van de fiets gedurende drie jaar de financiering van de fiets zal gebeuren door
(*) een verrekening van de eindejaarstoelage en/of
(*) een verrekening met ………………vakantiedagen en/of
(°) een verrekening van de fietsvergoeding
Artikel 5 – schorsing van de arbeidsovereenkomst voor een periode langer dan één maand
Indien de arbeidsovereenkomst van de werknemer voor meer dan één maand wordt geschorst heeft de werknemer de keuze tussen
- Ofwel wordt na één maand schorsing de door de werkgever te betalen leasingprijs aan de medewerker gefactureerd tot het ogenblik dat de schorsing van de arbeidsovereenkomst wordt opgeheven. De medewerker stort ook het deel dat hij/zij ten laste neemt aan de werkgever. Er is voor deze periode immers geen loon waarop een deel kan worden ingehouden.
- Ofwel neem hij/zij de fiets over tegen de nog openstaande schuld. De medewerker dient de werkgever uiterlijk 2 weken voor aanvang van de schorsing in te lichten over zijn/haar keuze. Bij gebreke hieraan wordt de medewerker geacht te hebben gekozen voor de eerste optie.
De werknemer dient de dienst HRM binnen de maand na aanvang van de schorsing in te lichten over zijn/haar keuze. Bij gebreke hieraan wordt de werknemer geacht te hebben gekozen voor de eerste optie.
Artikel 6 – einde van de leaseovereenkomst
Einde van de arbeidsovereenkomst: bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst zal de medewerker de fiets en toebehoren (onderdelen en accessoires) ofwel overnemen tegen een restwaarde/het bedrag van de nog openstaande schuld, ofwel terug inleveren. De medewerker dient de fiets en toebehoren (onderdelen en accessoires) terug in bij de leasingmaatschappij (Cyclis Bike Lease), met inachtname van de betaling van een verbrekingsvergoeding van 6x het maandelijkse leasebedrag.
Bij diefstal, indien de fiets binnen 30 dagen na de aangifte niet wordt teruggevonden op het Belgisch grondgebied, op voorwaarde dat de diefstal bij de leasingmaatschappij werd gemeld met een foto van de twee sleutels van het slot en op voorwaarde dat een proces-verbaal door de politie werd opgesteld
Bij totaal verlies, op het ogenblik van het ongeval, op voorwaarde dat het totaal verlies bij de leasingmaatschappij werd gemeld binnen de 3 werkdagen en op voorwaarde dat het totaal verlies wordt bevestigd door een door de leasingmaatschappij aangestelde fietsdeskundige/fietshandelaar, waarvan de medewerker door de ondertekening van deze overeenkomst de tegensprekelijkheid aanvaardt.
Het voordeel dat personeelsleden van stad/OCMW Deinze momenteel geniet bij de aankoop van een fiets bij één van de deelnemende Deinse fietshandelaars i.k.v. een groepsaankoop goedgekeurd door het CBS op 23 juni 2020 en geldig tot en met 31 december 2024, is cumuleerbaar met de voordelen van deze leasingovereenkomst.
Deze bijlage maakt integraal deel uit van de arbeidsovereenkomst gesloten tussen werkgever en werknemer.
Opgemaakt te Deinze op ………………………………………….in twee exemplaren waarvan elke partij erkent een origineel exemplaar te hebben ontvangen.
Handtekening werknemer Handtekening werkgever
Algemeen directeur Burgemeester
“Voor akkoord” “Voor akkoord”
Artikel 2
In het arbeidsreglement wordt Hoofdstuk 15.10/algemene inlichtingen en contactgegevens Hoofdstuk 15.11
Artikel 3
Een afschrift van het arbeidsreglement wordt binnen de 8 dagen bezorgd aan het regionaal bureau van de Inspectie van de sociale wetten.
Artikel 4
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van het college op de webtoepassing van de stad (artikel 285 § 1, 3° en § 3 en artikel 287 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).