Terug
Gepubliceerd op 29/09/2021

Besluit  college van burgemeester en schepenen

di 21/09/2021 - 09:00

Tijdelijk verkeersreglement invoer schoolstraat in de Tolpoortstraat voor het deel gelegen tussen de Brielstraat en de N43 (Gentstraat) - aanpassing

Aanwezig: Jan Vermeulen, burgemeester
Johan Cornelis, Rutger De Reu, Conny De Spiegelaere, Bruno Dhaenens, Trees Van Hove, Bart Van Thuyne, Filip Vervaeke, Sofie D'hondt, schepenen
Marleen Vanlerberghe, schepen, voorzitter BCSD
Stefanie De Vlieger, algemeen directeur
Regelgeving

Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 56 over de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.

Het bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 16 maart 1968 tot coördinatie van de wetten betreffende de politie op het wegverkeer en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere wijzigingen.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald en latere wijzigingen.

Het ministerieel besluit van 7 mei 1999 betreffende het signaleren van werken en verkeersbelemmeringen op de openbare weg.

De omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009 van de Vlaamse minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen.

Het algemeen politiereglement Deinze-Zulte-Lievegem goedgekeurd 20 februari 2020.

Bijlage

het collegebesluit van 17 augustus 2021 houdende het Tijdelijk verkeersreglement invoer schoolstraat in de Tolpoortstraat voor het deel gelegen tussen de Brielstraat en de N43 (Gentstraat).

Motivering

Voor de vlotte doorgang van het verkeer en de veiligheid van de weggebruikers en in het bijzonder de zwakke weggebruikers dringen zich bijzondere maatregelen op.

Net zoals vorig jaar werd in de Tolpoortstraat een schoolstraat worden ingevoerd, aangezien dit de veiligheid van de fietsende scholieren duidelijk ten goede kwam. Als proefproject werd ook beslist om gedurende één maand, september, de schoolstraat ook de woensdagnamiddag in te voeren. Aangezien dit een duidelijke verbetering is voor de veiligheid van de fietsende scholieren, wordt voorgesteld om dit te bestendigen tot het einde van het schooljaar (30 juni 2022).

Via dit tijdelijk reglement wordt de schoolstraat in de Tolpoortstraat ingevoerd tot eind november. De definitieve bestendiging wordt in tussentijd voorgelegd aan de gemeenteraad.

Financiële impact

Deze beslissing valt niet onder de visumplicht en heeft geen financiële gevolgen.

Besluit

Artikel 1
Invoering van een schoolstraat in de Tolpoortstraat voor het deel gelegen tussen de Brielstraat en de N43 (Gentstraat).

De schoolstraat is enkel van toepassing op schooldagen en tijdens de volgende tijdstippen:

  • van 7u40 en 8u20, van maandag tot en met vrijdag.
  • van 11u55 tot 12u25 op woensdag t.e.m. 30/11/2021.

Tijdens bovenstaand tijdstip is de toegang verboden voor iedere bestuurder, uitgezonderd voor voetgangers, rijwielen, speed pedelecs, prioritaire voertuigen alsook voertuigen in het bezit van een vergunning afgegeven door de wegbeheerder.

Bestuurders die in de schoolstraat rijden, doen dit stapvoets; ze laten de doorgang vrij voor de voetgangers en fietsers, verlenen hen voorrang en stoppen er zo nodig voor. De bestuurders brengen de voetgangers en fietsers niet in gevaar en hinderen hen niet.
Uitrijden van de schoolstraat is toegestaan.

Artikel 2
De schoolstraat wordt gesignaleerd door de plaatsing van een hek met het bord C3 en een blauw onderbord met opschrift ‘schoolstraat’.
Tijdens de tijdstippen dat de schoolstraat in de Tolpoortstraat van kracht is wordt het verbod om de Brielstraat in te rijden opgeheven door middel van het omdraaien/ afplakken van Het bord D1 op de hoek Markt – Brielstraat alsook het omdraaien/ afplakken van het facultatief (ondersteunend) bord C1 op de hoek Markt – Brielstraat.

Artikel 3
Invoering van een schoolstraat in de Tolpoortstraat voor het deel gelegen tussen de Brielstraat en de N43 (Gentstraat) gedurende de periode van woensdag 1 september 2021 tot en met dinsdag 30 november 2021.

Artikel 4
Naast het overmaken aan de Vlaamse Overheid wordt tevens een afschrift van dit besluit gestuurd naar:

  • De griffie van de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent.
  • De griffie van de Politierechtbank te Gent.
  • De lokale politie, directie operaties, afdeling verkeer.
  • De stedelijke technische uitvoeringsdienst.
  • De provincie Oost-Vlaanderen.

Artikel 5
Dit besluit wordt bekendgemaakt via de besluitenlijst van het college op de webtoepassing van de stad (artikel 285 § 1, 3° en § 3 en artikel 287 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017).